Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Ett fodral till min surfplatta

Jag var sysugen. Och jag skulle ut och resa. Så jag sydde ett fodral till min lilla surfplatta. Bara favorittygerna! På insidan ett blått slinkigt tyg med blommönster (se fodret i denna väska) och yttertyget tycker jag om men har inte använt så mycket. Broderiet är en drake som jag hittade som clipart nånstans. Den finns också på min resttygskorg, och det var roligt att få använda den igen.

Postat 2015-02-02 22:16 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ny favorittröja till 11-åringen

Min son fyller år idag, ni vet killen som bor i kläderna och där tvätten är en förhandling. Den gröna luvtröjan som han fick i julklapp hör också till favoritplaggen. Så nu när det var dags att sy något till födelsedagen ville jag sy en riktigt fin tröja.

Modellen är hämtad ur senaste Ottobre-tidningen. I tidningen står det att mönstret är anpassat för kraftiga barn. Min son är en smalis, så jag tänkte att jag får väl anpassa mönstret i bredd då. Men först mätte jag hans kära favorittröja. Den hade ungefär samma mått som mönstret, så jag struntade i att göra anpassningar.

Tygerna - eller iaf det med turkosblått mönster - hittade jag i Bibbis stuvkorg. Det var på håret att tyget räckte till på höjden men det gick. Broderiet känner ni ju igen från min nya favorittröja som jag visade förra veckan.

Postat 2014-02-27 18:25 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Broderad nätkasse till simleksaker

Jag fick simfötter och handpaddlar i present av en god vän. Så jag sydde mig en nätkasse att förvara och bära sakerna i. Jag var mycket nyfiken på hur det skulle gå att brodera på nätet men det gick bra med solvy både över och under.

Modellen är "gympapåse" med dubbla remmar i en dragsko överst. Fästena nertill hade jag tänkt mig i duschdraperityg men jag hade inget vitt så till sist sydde jag dem i nät också.

Kassen är ihopsydd med tätaste overlocksömmen och sen har jag sytt resten med sicksack.

Postat 2014-02-01 20:21 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ibland förvånar jag mig själv

Efter dotterns klänning var jag sugen på att sy mer på Eva. Men vad? Svaret uppenbarade sig igår när det var dags att ta ner granen från vinden så barnen kunde klä den. Nog saknas det en matta under julgranen?

Tyghyllan innehöll som tur var ett passande tyg. Formen gjorde jag med en improviserad passare och sen fick Eva kanta mattan med tät overlocksöm. Men rackarn så dammigt det blev! Som ett rött pulver.

Sen måste ju mattan dekoreras också, men med vad? Jag är inget för prydnadssaker och sånt, men det blev ju väl tråkigt med en helröd matta. Så kom jag på det! Classe och Carina har båda en "snedställd overlocksöm" som skulle kunna passa att göra granbarr med. Classe vann denna gång, eftersom han kan sy mycket bredare, 7mm istället för Carinas 4.

Så runt hela mattan har jag sytt ett varv rakt på, med full stygnbredd. Sen sydde jag ett varv till för utstickarna, med 5 mm stygnbredd för lite variation. Och sen fick jag vända på mattan och göra samma sak igen från avigan, för sömmen finns bara åt ena hållet. Det tog några timmar, kan jag säga. Såhär blev resultatet:

Ganska bra, tycker jag. Om än fortfarande lite tråkigt. Till nästa år skall jag försöka fundera ut hur jag kan piffa upp mattan lite mer.

...och förvåningen då, undrar ni kanske? Jo jag är ju alltså inte någon pyntare. Julgranen i sig är en eftergift för barnen, så att de känner att vi är som andra. I övrigt har vi just inget pynt. Och inga juldukar, julgardiner, julkuddar, julförkläden, julgrytlappar... Så det kändes inte som jag, att sy en julgransmatta. Men det gick ju bra det med.

Postat 2013-12-22 23:20 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En titt i tomteverkstan

Barnen var utlånade hela helgen. Skönt med lite lugn och ro! Vi hade inte så många måste-aktiviteter, så jag hade gott om tid att sy. Samtliga mina symaskiner har fått arbeta denna helg. Som ni ser är det lite trångt på sybordet, så Carina och Eva (jag har bestämt att min nya bästis Babylocken får heta Eva) har turats om att stå på golvet. Det kanske hade varit smidigare att ha Classe på golvet - han är så skrymmande! - men det får väl bli så nästa gång alla skall samsas.

Julklappsbyxorna som jag skrev om häromdagen är äntligen klara. Puh, så mycket pilljobb det var med dem! Hoppas nu att mottagaren uppskattar dem. Bild kommer efter jul. Nu syr jag på en klänning som snart är klar. Även den har lite detaljer men inte alls i samma klass som byxorna.

Classe har som sagt fått jobba. Tre broderier har det blivit, men bara ett nålbrott. Det inträffade ganska snart (10 stygn?) efter en lång tråddragning som jag inte hann med att uppmärksamma, så möjligen berodde nålbrottet på för spänd övertråd. Surt var det iaf, nu när jag äntligen börjar tro att han kan sköta sig. Nedan två exempel på vad han gjort. Handdukar, inget märkvärdigt. Men bekvämt att ge till folk man inte känner så bra.

Julklapp 2013
Postat 2013-12-15 23:24 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Symester-summering (många bilder)

Så var symestern över (för denna gång). Ett fantastiskt trevligt arrangemang! Det har varit trångt och till en början rysligt kallt, men superkul att träffa så många syentusiaster och att få sitta och pilla med sina egna projekt helt ostört. Och så har vi blivit fantastiskt väl omhändertagna med god mat och en massa smaskigt fika. Inte behövde vi duka eller diska heller.


Nysydda kassen med alla klara projekt och nya ufon.

Vissa hade med sig massor med färdigklippta grejer och toksydde i racerfart på overlocken (någon fick med sig hela 22 plagg hem!). Andra ägnade tiden åt pilliga quiltningsjobb eller mönsterritning. Oavsett vad man valde att göra tror jag att alla uppskattade helgen.

Själv hade jag med mig fler projekt än jag hann med. Gjorde mig ingen brådska heller, bara att få sitta ifred utan att folk i olika åldrar kräver min uppmärksamhet och min tid var fantastiskt. Classe skötte sig exemplariskt! (Men jäklar vad långsam han är. Särskilt jämfört med overlockmaskinerna... Jag medger att jag är sugen på en och det finns risk att detta syläger blev en riktigt dyr historia :-))

Här är det som jag hann färdigt med utöver kassen ovan:


Bibliotekskassen jag skrev om förra veckan.
Tyget är apdyrt möbeltyg, samma som vår nya säng är klädd med.
Tycker inte det var något vidare bra tyg, gick inte att stryka!


Insidan. Glansigt foder som alltid!
Blixtlåsficka för bibiliotekskvitton och lånekort.


En närmare titt på broderiet.


Nya fleecebyxor till dottern.
Hon har dem mellan inne- och utebyxorna så de måste vara tunna.


Blankt slinkfoder här med, så att de inte fastnar i innebyxorna.
Fleecen kommer från IKEA, fodret ett loppispåslakan.
(Men vem sover i lakan av sånt läbbigt material?)


Toksköna mjukisbyxor till mig, i favoritmodellen.
Tog en evighet att sy - iaf kändes det så mellan två racer-overlockmaskiner.


Handledsvärmare till fyraåriga dottern.
Utochinvända skaft från urväxta ullstrumpor, vikresår från Bibbi
och robotband (påsydda för hand!) från Znok tror jag.


Reflexuggla som laglapp på en jacka.
Reflexen är påstrykreflex från Bibbi, har jag aldrig använt tidigare.


Extra shoppingpåsar som legat till sig några år
sen jag sydde åt min kompis.

Utöver det som är klart har jag med mig ett par tillklippta barnbyxor i joggingtyg och en svart väst i ylletyg att värma mig på vintern. Kanske redan denna vinter :-)

Postat 2013-10-28 22:22 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Broderat minsann!

I helgen är det äntligen dags för symestern. Det skall bli fantastiskt skönt att komma ifrån lite och att få sy och fixa så mycket jag vill! Classe har skött sig hyggligt, det lilla jag sytt på honom sen verkstan, så han får åka med. Men broderigrejerna tar jag inte med. Så eventuella broderier måste göras hemma först, eller sättas på i efterhand på något vis.

Igår var jag med barnen på biblioteket. Då kom jag på idén att sy en speciell väska för låneböcker. Den måste ju ha ett broderi! Så jag ägnade gårdagskvällen åt att stygnsätta, men själva broderiet fick vänta tills ikväll. Gjorde ett provbroderi först. Eller jag påbörjade provbroderiet men avbröt efter några färger. Hur jag än ställde in trådspänningen så syntes undertråden på ovansidan. För fult! Så jag satte i det riktiga tyget i bågen och sen körde jag med samma tråd under som över. Trots ett broderi på 11.000 stygn gick inte nålen av en enda gång! Och broderiet blev fint faktiskt.

Hur det ser ut, det får ni se när jag har sytt själva väskan. Såhär såg provet ut:

Det blir ju himla krångligt om man skall behöva ta bort broderibågen vid varje färgbyte. Oftast måste jag spola undertråd också. Det känns skönt att maskinen verkar fungera hyggligt men det här är jag inte nöjd med. Och vad göra åt det?

Postat 2013-10-23 22:54 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Etui till min frisersalong

Som många andra mammor klipper jag barnens hår själv. Ja, makens också för den delen. Själv går jag dock till ett proffs! :-) Idén om en liten väska att samla frisörsakerna i har funnits under lång tid, men det är först nu jag tagit mig tid till det.

Broderimotivet har jag skapat själv i programmet som följer med Classe, min broderimaskin. Saxen är en clipartbild som jag faktiskt köpte för en dryg tia. Jag sydde först ett prov och sen båda sidorna på det riktiga tyget utan något maskinkrångel alls! Men jag stod och tittade på varenda stygn.

Allt materialet är loppat, förutom det svarta kantbandet som är vikresår från Bibbi. Det var ganska meckigt att få till kantbandet tillräckligt bra för att jag skulle bli nöjd, men tråden försvinner nästan när man har sytt så det gjorde inte så mycket att jag fick sy lite extra på några ställen.

Postat 2013-08-15 12:09 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Broderad laglapp igen

Vi var på Legoland nyligen. 8-åringen hade tagit på sig sin nyaste tröja. Och lyckats fastna med ärmen nånstans så det blev hål, såg jag. Frågade vad han vill ha för motiv på lagningen. "Ett legohuvud!" Så det har jag gjort nu.

Maskinen krånglade som sjutton. Själva huvudet i "fill stitch" tog en evighet att göra, nålen gick av och det var trassel under. Tog bort bågen, städade under, trädde om maskinen och satte i en ny nål. Funkade väl en liten stund, sen började tråden att gå av. Och gå av. Och gå av. Jag fick sy jättelångsamt. Öppnade kåpan för att se hur där såg ut men såg inget särskilt.

Tidigare på dagen hade jag gjort inte mindre än tre identiska broderier utan problem (bilder kommer när hela projektet är klart) och dessutom ett provbroderi av legohuvudet. Så jag vet inte vad som blev fel här! Har gjort rent och smort maskinen så jag får väl testa ikväll. Känns inte som att det borde bero på dålig tråd för det här var broderitråd som jag köpte på Syfestivalen.

laglappar
Postat 2013-08-13 20:52 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En förvaringspåse

Min son behövde en förvaringspåse. Till vad får ni gissa själva. :-) Jag har många tyger men alla passar inte till påsar, så jag tog fram sisådär 15 tyger som han fick välja mellan. Han hittade två som var svåra att välja mellan, båda blanka slinkiga tyger. Det blev som ni ser ett mörkrött. Guldtråden han valde passar ju fint till.

Förlagan till broderiet har jag ritat själv på frihand. Det blir ju inte riktigt som jag vill ha det i broderiprogrammet men tillräckligt bra tyckte jag denna gång. Efter lite eget fipplande. Classe var snäll idag och broderade fint. På provbroderiet syntes undertråden en del men jag minskade trådspänningen för det stora broderiet.

Jag har inte hunnit sy så mycket på sistone. När jag har haft tid har jag valt att läsa istället, jag har en riktig bokperiod nu. Men en klänning till min dotter är på g och ett par småväskor med specifikt syfte. Kommer snart på en syblogg nära dig.

Postat 2013-06-17 23:07 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons