Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

En sajt för allmän kreativitet

Får jag passa på att tipsa om en av mina favoritsajter? http://www.instructables.com/ Vi som hänger här på Sysidan är ju kreativa människor, så säkert är det fler än jag som kan ha glädje av denna sajt. Där finns tips om nästan allt. En del sömnadsprojekt förstås, men också massor med recept, byggbeskrivningar, tips på hur man underlättar vardagen med småtricks, olika slags pyssel, kul idéer om nya sätt att använda prylarna runtomkring... Sajten är på engelska men ids man inte läsa finns det oftast många bilder och ibland filmer också.

Postat 2013-03-30 23:04 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En personlig snoddmapp

En vän bjöd in mig till födelsedagslunch. Jag ville ge henne något som bara jag kunde ge, så det fick ju bli något sytt. Jag har sedan ett tag umgåtts med planer på att klä in en tråkig snoddmapp och på så sätt göra den roligare att använda. Nu var rätt tillfälle. Det fanns inte tid att åka till nån tygaffär och hitta rätt tyger utan det fick bli material jag hade hemma. (Dock med ett undantag, kantbandet som är vikresår från Bibbis. Tur att hon är så snabb!)

Kanske känner någon igen det blå tyget från tidigare projekt? Foder till min favoritväska och foder till min enkla påjobbet-väska. Jag gillar det här tyget, skulle vilja ha samma fast i mörkrörr också (och svart!). Denna gång har jag vänt den matta sidan ut så att blommorna blev blanka. Jag vet inte vilken sida som är rätan, det passar vilket som tycker jag.

Många nålar. Ibland måste man...

Det tunna tyget är fint men det var förfärligt att jobba med. Jag sydde fast det i en bit solvy för att alls kunna göra något med det. Namnet har jag som ni ser gjort med ett tunt dekorationsband. Om bandet hade varit lite mer flexibelt kunde bokstäverna ha blivit mjukare men jag tycker det blev fint ändå. (Just ja. Om du inte har använt solvy förut - det hade inte jag - så kommer här viktig information: Det går inte att stryka. Iaf inte med ånga :-))

Mappar köpte jag i fempack på Clas Ohlson. De var lagom tjocka att sy i. Att få tyget lagom sträckt över hela mappen så att den går att stänga var lite meckigt och jag sprättade en hel sidsöm när jag inte blev nöjd. till slut blev det bra iaf.

Insidan hade jag tänkt klä med samma tyg som är bakom namnet men jag kom på bättre tankar. Tog våtrumslim och limmade fast ett guldigt present"papper" av tunn plast. Hål för snodden gjorde jag med en syl, sen förseglade jag kanterna på hålen med nagellack.

Postat 2013-03-29 21:31 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Istället för att somna i soffan på fredagskvällen...

...sydde jag ett par badbyxor (eller en kjol?) till min dotter. Behovet av badkläder åt henne infann sig plötsligt igår vid middagen. Det visade sig att maken behövde åka till Södertälje i ett ärende. En alldeles utmärkt chans att besöka äventyrsbadet Sydpoolen!

Dottern som snart är fyra år är ingen storbadare, hon brukar mest hålla sig på stranden sommartid. Så hon hade inga badkläder. Det finns fina (köpta) badbyxor efter pojkarna men var de är vet jag inte såhär års. Inte ger jag mig upp på vinden för att leta i kylan!

För ett par år sedan fyndade jag en bit baddräktstyg på loppis, i avsikten att det skulle bli badkläder till lilltjejen. Nu var det dags att använda tyget! Modellen har jag klurat på till och från sen inköp ungefär, jag ville att det skulle vara som en liten kjol. Hel baddräkt blir kallt på den lilla magen och den växer hon ur så fort så det fick bli badbyxor. Vad det lider får jag väl göra en överdel också, det finns gott om tyg.

Trosmönstret har jag använt till sisådär 12-15 trosor redan, några har jag bloggat här. Men själva mönstret var som bortblåst! Tur att länken från trosinlägget fortfarande funkar, jag skrev helt enkelt ut ett nytt mönster (och som ni förstår hittade jag det gamla sedan). Själva kjolen är bara en rak remsa, ca 3 x trosans bredd, som jag fållade och sydde på. Trosorna var en smula för vida men det betyder ju bara att hon kan ha dem i "många år". Verkar det som att hon tappar dem har jag en plan för en tillfällig extraresår under kjolen.

badkläder
Postat 2013-03-23 16:18 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Traktortröjetest

Min dotter (snart 4 år) är lite purken på mig. Hon tror att jag har plockat undan hennes älskade traktortröja (vilken för övrigt skymtar i detta inlägg) och även om jag inte minns att jag faktiskt gjort det är risken stor att hon har rätt. Tröjan började bli alldeles för liten. Som tröst har jag lovat att sy en ny traktortröja till henne.

Detta är nu inte den utlovade traktortröjan utan mest ett mönstertest. Lånade en bok med mönster för mjuka tyger av min mamma, och nya mönster kan ju behöva testas först. Så detta blev resultatet. Tröjan är avsedd att vara fullt användbar eftersom jag tycker att det jag syr skall komma till nytta.

Jag tog mönstret i storlek 5 år. Sen förlängde jag såväl tröjan som ärmarna. Tröjan har bra längd tycker jag men ärmarna blev galet långa. Går det inte får jag väl sy upp dem en smula. I boken föreslogs att man skulle ha passpoaler i raglan-sömmarna så det gjorde jag. Hade ett bra tyg och tunna båtsnören att göra passpoaler av. Det blev bra men lite i tjockaste laget precis under armarna där alltihop möts i samma söm. Kilarna i sidorna har jag hittat på själv, tänkte det skulle bli lite mer "klänning". Men tröjlängden var inte så lång som jag trott så det fick inte riktigt den effekten.

Motivet har Classe broderat och jag gillar inte att det blev snett. Har gjort fyra tester med olika (mer och mer) stabilisering. Jag drar åt skruven till max i broderibågen och ändå korvar sig tyget en smula och hjulen som skall vara cirkelrunda blir ovala. Kanske blir det bättre på ett ostretchigt tyg men vad tusan, man skall ju kunna brodera på trikå! "Den riktiga" tröjan blir i velour, får se hur det blir att brodera på.

I övrigt kan jag berätta att Classe fick spelet idag. Den elastiska söm jag använde fick plötsligt ett nytt utseende utan att jag ändrat något. Det var rätt när jag sydde ärmmuddarna, när jag skulle sy halsmudden var det plötsligt fel. Mycket märkligt. Sömmen återställdes när jag stängde av maskinen och slog på den igen (har man använt Windows i en massa år vet man att man provar att starta om en dator om den krånglar). Det är förstås bra, men jag vidhåller att han är opålitlig.

Postat 2013-03-17 22:50 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jeansväskor

Så var det det där med väskor igen. (Jag har förresten kommit på en ny väskidé...) Självklart finns det några havererade väskprojekt i min UFO-korg. Fast lite färre nu än förra veckan!

Här är min UFO-väska. IKEA-kassar i all ära, de är jättepraktiska men inte så kul. Så när mannen rangerade ut två par likadana jeans tänkte jag göra en egen "IKEA-kasse". Klippte till och sen blev inget mer gjort. Det var väl i somras...

Att bara "sy klart" så fort som möjligt kändes inte så kul så några finesser och fina detaljer har jag gjort på väskan:

Hemsydd passpoal av båtsnöre och skarvade remsor av ett par andra, tunnare, jeans. Jag är supernöjd med passpoalen, den sitter helt perfekt och dert beror på att jag hittade en pressarfot med en "urgröpning" på sidan där snöret kunde hållas på rätt plats såväl vid passpoaltillverkningen som när jag sydde fast den i väskan.

Dekorativa bärremmar. Jag gillar symmetri så det tog emot en hel del att sy dem i olika färg men jag satte hårt mot hårt och bestämde att så fick det bli!

Fodret (av loppistyg som jag köpte just för att ha som foder i en stor väska!) är endast fastsytt i överkanten på väskan. Nedtill en dragsko med båtsnöre och snörstopp. På så vis kan väskan överfyllas rejält och ändå stängas så att allt stannar kvar i väskan.

Jeansväskor, står det i rubriken. Såhär på slutet vill jag bara visa min snabbsydda skridskoväska. inget UFO utan den sydde jag bara några dagar efter att de slitna jeansen landat i min hall:

När grabbarna skall åka skridskor med skolan eller fritids har de fått med sig skridskor och hjälm i en gammal avsydd ICA-kasse (i tyg förstås). Praktisk javisst men ful som stryk. Den här väskan är i alla fall roligare! Jeansen var i dammodell med riktigt låg midja fram och det blev ingen bra väska, så jag gjorde en mellanvägg av ett benparti i vilken jag sen sydde fast handtaget. På köpet blev det en större ficka på framsidan (dock har jag sytt fast området runt knappen i mellanväggen så inst fronten skall hasa ner). Botten är ett vaxat tyg från Åhléns.

Postat 2013-03-14 22:22 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Koll på kontrollerna

Det är kul med TV-spel. Mindre kul med fjärrkontrollerna som blir kvar här och där efter avslutat spel. Nu har jag bestämt att med tiden skall alla ha egna kontroller (det blir bra presenter...), så är min förhoppning att försiktigheten ökar. För att bringa nån slags ordning i kaoset sydde jag sex stycken lika stora påsar, alla är sydda på Classe och han har broderat på dem också.

Påsarna i sig är inte ett dugg märkvärdiga, seriesydda på kort tid. Jag hade planer på att göra två fack i dem eftersom det är två kontroller men jag iddes inte.

I övrigt försöker jag ta mig neråt i Area 51 och så har jag lovat min dotter en traktortröja som ersättning för den (köpta) vi inte hittar men som jag misstänker att jag lagt undan då den var för liten.

Postat 2013-03-11 17:06 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ryggsäck till min tioåring

När äldste sonen skulle börja skolan fick han välja en ryggsäck. Jag gjorde dock ett stort misstag, och det var att gå till väskaffärer och Åhléns. Skulle gått till sportaffären istället, de har massor med fina ryggsäckar i skolstartstid. Men nu gick vi dit vi gick och valmöjligheterna där var ungefär "rosa Barbie-rygga" eller "svart Cars-rygga". Valet föll på den svarta och jag ångrade mig ungefär en vecka senare när jag kom till sportaffären.

Nåväl. Efter 3,5 års användning är ryggan ganska sliten, och när jag för lite sedan frågade ifall han ville ha en ryggsäck jag fått på en konferens så sa han ja. Ryggsäcken hade dock en stor logga på framsidan och det är ju inte så kul tycker jag, så jag lät som ni nog vet Classen brodera en fin drake att täcka över med. Utöver draken sydde jag ett par finesser på insidan; en liten ficka med dragkejda och en stor ficka med fönster för viktiga papper.

Sen fick det vara nog. Jag hade lite andra idéer, tex en resårhållare för termos/vattenslaska, men jag kände att den mest skulle varit ivägen.

Postat 2013-03-01 20:51 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons