Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

En börs till broddarna

Dagens sömnad började när jag skulle packa för att åka till simhallen. Jag kom på att jag ville ha en snygg tvättpåse att ta med. Så jag snabbsydde en påse med dragsko, av ett tyg som jag fick för några år sedan av en god vän. Resåren som skulle vara i dragskon fick jag sätta i på bussen, så snålt om tid var det.

Efter avklarad simning, hemkomst och middag ville jag sy något mer! Familjen var upptagen med att se diverse filmer jag inte ville se så jag kunde utan dåligt samvete greja med mitt fast det var fredagkväll. Men vad? Så kom jag på att jag tänkt sy mig en börs för snygg förvaring av broddarna i ryggsäcken. Oftast behöver jag dem på väg till eller från jobbet och då vill jag att de skall kunna trasnoprteras torrt och rent i ryggan när de inte är på skorna, samt att det skall vara lätt att hålla förvaringen öppen med ena handen och stoppa ner broddarna med andra handen. Så det fick bli en börs med bygel för öppningsbarhet, foder av "vaxduk" för någorlunda vattentäthet och ett yttertyg som jag blir glad av (händelsevis samma som tvättpåsen). För att hålla smältande snö inuti börsen avser jag att lägga en frottétrasa i botten.

(Bilderna är lite blanka men det beror på blixten. Färgerna är iaf ganska rätt.)

Postat 2016-12-09 22:55 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En väska att bli glad av

Förra året sydde jag en väska åt min dotter till hennes 6-årsdag. Blev allt lite sugen på en egen för jag tyckte den blev så bra. Så jag har länge planerat att sy en till mig också. Yttertyget är någon slags högblank galon med interlockbaksida. Har frågat i tygaffärer men de har inte kunnat säga vad tyget heter.

För lite sen hade jag syhelg med en god vän. Flera dagar att få sy ifred! Ett av projekten var väskan. Jag tänker inte lista alla utmaningar som den utsatte mig för, men det var många. Utsidan fick lite fler detaljer än jag hade tänkt mig, för att dölja alla missöden vid påstrykning av stabiliseringen.

Väskan ut-och-in. Jag blir glad av fodertyget, ugglorna är lite knas-söta. Totalt åtta olika fack på insidan, för sortering av småsaker.Sömsmånerna har jag dolt med en satin-snedslå så att man inte ser dem.

Postat 2016-12-06 20:17 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Småsytt inför semester

Att sy i sista stund inför en resa, det har blivit en tradition. Det började 2013, när vi skulle åka till Danmark. Sen dess har jag sytt något nytt varje sommar, inför familjens sommarresa. Allt har jag inte bloggat, det är som regel enkla småsaker. Här är saker jag sydde/fixade inför årets semester som vi redan avverkat (några dagar i London).


En necessär till mellansonen.
Stora killen fick en förra året, så den använde jag som mönster.


Förvaring till familjens pass.


Bagageremmar, så att man lätt hittar sin väska på flygplatsen.
Den rödsvarta är gjord ett gammalt spännband,
samt ett spänne från någon uttjänt väska/ryggsäck.
Den andra har jag bara dekorerat med pacman-resår.

Postat 2016-06-29 23:00 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En väska... igen...

Dottern fyller 6 år. Han har allt hon behöver och mer därtill. Jag köpte massor med glaspärlor så det skall hon få, men det känns ju lite futtigt. Något hon saknar är dock en egen väska att packa sina saker i när vi åker bort några dagar. Och när jag kom på det var saken ju klar - jag älskar ju att sy väskor.

Väskan är sydd av ett högblankt galontyg. Det står nu klart för mig att jag måste skaffa ett bra mellanlägg för denna typ av jobb, det hade jag inte. Men det fick gå ändå.

Här är väskan vänd ut och in. Den har fack med blixtlås i båda kortändarna och på långsidorna är det fickor med resår i överkanten. Jag tycker att en väska skall ha många fack! Sömsmånerna har jag klätt in med snedslå så att man slipper se dem. Även insidan skall vara fin.

Mönstret har jag ritat själv. Det var roligt att sy och nästa gång går det nog fortare. För det blir en nästa gång. Jag vill också ha en sån här :-)

Postat 2015-05-25 20:14 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ett fodral till min surfplatta

Jag var sysugen. Och jag skulle ut och resa. Så jag sydde ett fodral till min lilla surfplatta. Bara favorittygerna! På insidan ett blått slinkigt tyg med blommönster (se fodret i denna väska) och yttertyget tycker jag om men har inte använt så mycket. Broderiet är en drake som jag hittade som clipart nånstans. Den finns också på min resttygskorg, och det var roligt att få använda den igen.

Postat 2015-02-02 22:16 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En ryggsäck till trumpeten

Tioåringen spelar trumpet. Han har en "ficktrumpet" som verkligen inte får plats i fickan, men väl i en gannska liten men kompakt väska. Hyr man en normalstor trumpet från kulturskolans instrumentförråd så kommer den i en praktisk ryggsäck. Tyvärr inte för ficktrumpeter då. Så jag har sytt en. Jag är inte säker på att den kommer att tåla tyngden av trumpet och väska, eller att han kommer att gilla den i längden.

Bilderna är tagna med blixt och som ni ser fungerar reflexpasspoalerna som de skall. Att barnen skall komma ihåg att sätta på sig reflexer är optimistiskt, så jag brukar sy reflexdetaljer på deras kläder och väskor istället.

För att tyget inte skulle behöva ta hela tyngden har jag sytt fast axelbanden (kraftiga nylonband) runt tre sidor av ryggsäcken. Sen har jag klätt in banden så de inte syns.

Iinsidan av väskan har fått list stötdämning i form av en urtagbar "låda" gjord av en gammal yogamatta som jag klätt in med duschdraperityg. Blixtlåset skulle jag nog valt i en annan färg men ibland får man ta det men har hemma.

Det är lite krångligt att få in trumpetväskan men det går förstås med några centimeter tillgodo. Ryggsäcken får inte vara för rymlig för då skramlar väskan omkring därinne. Visst kunde jag satt blixtlåset på något annat vis men jag ville inte att det skulle bli bärande och riskera att gå upp. Jag är nöjd med i stort sett allt på ryggsäcken.

Postat 2015-01-26 21:00 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Skyddsfodral till pingisracket

Snart 12-årige sonen tar med sitt pingisracket till fritidsklubben. Racket ligger löst och skramlar i ryggsäcken och det är förstås inte så bra. Så nu har jag sytt ett skyddsfodral.

Materialet kommer från ett par gamla slitna jeans. De bitar jag har använt var dock fina. Jag har sytt tydliga jeansdetaljer för att det är så roligt med alla stickningar. Några nitar hade också varit kul.

Fodret är ett av mina favorittyger. Jag har kviltat det med dubbla lager tunn fleece, med ett lager rivbart mellanlägg i mitten eftersom fleece är elastiskt.

Postat 2015-01-20 00:03 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sy för att minska tyglagret

Jag har för mycket tyg. Någon här som inte har det? En hel del lär jag aldrig använda. Somliga tyger spar jag för att jag tyckte om dem förut, andra för att jag hoppas att jag trots allt får sy av dem. Mjuka tyger med barntryck, tex. Nog kan jag sy lite "barnsliga" kläder till mig själv men det finns ju gränser. Ugglor och igelkottar, nja. Dottern har vad hon behöver och mer därtill, hon brukar ärva efter en god väns flickor och så syr jag förstås en del ändå. Sönerna är 10 och nästan 12 så där får det inte vara för larvigt.

Senaste dagarna har jag försökt att "sy bort" lite av tyglagret. Förra helgen sydde jag ju kallingar till killarna av deras trasiga tröjor, nu har jag fortsatt kalsongproduktionen. De gråa är sydda av ett loppisfyndat tyg som jag tror har varit en soffklädsel tidigare, det räckte till två par favoritbrallor åt mig och två par kallingar och nu återstår bara en liten bit. De blåa har jag sytt av nytt tyg som jag förut sytt tröjor av (långärmad, kortärmad), nu blev det tre par kallingar och sen tog det slut.

Sen blev det en fodrad kasse till en god väns dotter (förresten en av tjejerna som min dotter ärver en massa kläder av). För lite sen sydde jag ett draperi till hennes rum och en remsa av tyget blev kvar. Lagom att göra en kasse av och så blev jag av med lite eget tyg till fodret. Ingen avancerad kasse precis men jag har sytt en ficka inuti av yttertyget.

Jag funderar på vad jag skall sy mer. Min dotter har beställt en ny traktortröja, men jag är inte riktigt sugen på att sy den just nu. Broderimaskinen stod uppställd i några veckor nyligen men nu står den på golvet igen, utan broderitillsatsen. Sybordet är fullt ändå, det är inte så stort. Så jag får se vad det blir. Har tänkt sy stora fickor av gamla jeans, till vantar och mössor som nu bara ligger på en bänk i hallen. Men jag är lite osugen på det också :-)

Postat 2015-01-18 00:26 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sytt på sistone

Denna höst har jag hittills läst mer än jag sytt. Det är mycket lättare att ta upp en bok som är på gång och läsa några sidor innan man blir avbruten, än att hinna med något vettigt i ett sömnadprojekt mellan alla måsten och "Mamma". Så jag har inte riktigt haft ro att sy. :-(

Jag har ptminstone lyckats förfärdiga en väska. Jag "behöver" en väska att använda i samband med gympa på mitt jobb och såhär ser den ut just nu.

Jeansen är fådda och var ganska slitna på benen. Fodret är mörkt cerisefärgat och det syns inte riktigt på bilden hos mig. Jag har inte sytt en massa invändiga fack utan bara ett stort fack med den svarta dekorativa dragkedjan. Jag har också sytt en påse med dragsko i samma tyg som fodret, avsedd att ta med smutstvätt i.

Så skulle jag ha lock på väskan. Jag sydde locket, och såg sen att på något vis var spetsen inte på mitten! Sprätta, klippa sy om. Nu ok. Sen sydde jag två knapphål. Avsikten var att använda befintlig knapp och att man skulle kunna dra åt mer eller mindre beroende på hur mycket innehåll det var i väskan.

Ibland har man otur när man tänker. Väskan skulle ju ha handtag också. De satt inte på när jag designade locket. Så knapphålet når inte fram till knappen med mindre än att man viker locket och det har jag inte lust med. Kanske syr jag om locket någon gång när/om andan faller på. Kanske gör jag en annan lösning som jag skall fundera lite mer på Just nu har jag tappat lusten att sy mer på väskan iaf så den får följa med till jobbet i detta skick.

Vidare har jag sytt mig en tunika. Silverstjärnorna blänker av blixten så det är hopplöst att få någon bra bild.

I samma tyg har jag också sytt en mössa till mig. Den blev i kortaste laget så jag skall sy en till med lite mer tyg. Jag känner mig glad i min nya mössa och den gick fort att sy, så tröskeln för att sy en till är inte så hög.

Idag har jag ritat mönster till ett par jeans åt tioåringen. Jag tänkte att elvaåringen kunde hoppa upp en storlek så hans lillebror fick lagom långa byxor men icke. Så jag får sy istället. Hoppas att tycget räcker till bara, det är loppistyg som vanligt.

Postat 2014-11-03 22:38 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lägerväska

För en dryg vecka sedan packade jag inför 11-åringens basketläger. Han fick förstås packa sina egna grejer, men jag skulle också åka med så jag packade även våra sovattiraljer, en stor ful neonrosa väska proppfull med luftmadrasser, lakan och filtar.

Sen skulle jag packa till mig. Vår andra stora väska hade sonen fått, så det fanns bara mindre väskor kvar till mig. De dög inte! Så vad gör man, framåt kvällen när man inser att man behöver en väska till morgondagens resa? Ja, det vet ju ni. Man syr en! Det är ju inte direkt första väskan jag syr och jag valde en ganska enkel modell efter de mått som tyget tillät. Själva sömnaden tog kanske 3 timmar.

Inget återbruk denna gång, med undantag för blixtlåset. Tyget är från stuvbordet på Stoff och Stil, nylonremmen kommer från Bibbi och reflexpasspoalen är förstås den jag väntade på så länge förut. Jag fick ju ta av det jag hade hemma och det visade sig räcka till denna gång.

När jag sydde min ryggsäck var jag så fokuserad på utsidan så jag nästan helt glömde bort fack på insidan. Det ville jag inte göra om denna gång, så det finns "stora" fack på insidan av båda kortsidorna, och på ett av de stora facken sitter några mindre fack. Sen fick väskan tre öppna fack på utsidan också.

Som ni ser är det inget foder inuti. Det finns gränser för vad man hinner med. Väskan var rolig att sy, om än lite jobbigt med tidspressen. Måtten är ungefär 50 x 28 x 28 och det räckte till precis lagom för 6 dagars packning.

Postat 2014-08-13 21:43 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons