Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

En tunika till min dotter

Apropå ugglor då... så har jag sytt en tunika med ugglor på till min dotter. Hon fyller fem år om några dagar och då skall hon få den.

Presenter är hopplöst tycker jag. Det finns inget, INGET som den ungen behöver! Kläder finns det kartongvis på vinden, efter hennes två bröder och efter en god väns både döttrar. Och efter mina egna loppishärjningar och rearäder... Och leksaker finns det också men hon leker inte så mycket med dem. Mest gillar hon pyssel och där går det åtminstone åt lite material. Men jag planterade för ett tag sedan tanken om återanvändning hos henne så nu händer det ibland att hon klipper upp gamla pärlhalsband för att göra nya. Så hon behöver inte jättemycket pysselmaterial heller. Och jag vill inte köpa en massa strunt.

Så vad skall vi ge henne då? Något måste hon ju få i paket. och något vill jag ju sy. Och hon vill ju gärna ha sånt som jag har. Så det fick bli en mindre upplaga av min uggletunika som jag sydde i vintras. Jag har sytt nederkanten med rullfåll och ärmarna fick resår för längre användningstid. Hoppas att hon blir glad när hon får den.

Postat 2014-05-24 21:28 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Avlagd skjorta blev förkläde

Maken fortsätter att rensa för stora kläder ur garderoben. Denna gång en lila skjorta som jag genast visste vad jag skulle göra med. I vintras sydde jag en kasse av en trist skjorta och då funderade jag på vad mer man kan göra med skjortor. Ett förkläde kom jag på. Skjortan får dock inte vara sliten i kragen om förklädet skall bli fint. Men nu fick jag alltså tag i en lämplig skjorta - i min favoritfärg dessutom!

Det skall bli roligt att ha ett egensytt förkläde i köket, ett som anpassat efter mig. Bandet är fastsytt hela vägen för att förklädet skall sitta så högt som jag vill ha det. För att ta på det i får man knäppa upp de två översta knapparna. Restav av knappslån är ihopsydd.

Det var nästan så att framstycket och ärmarna räckte för att sy förklädet, men sen tyckte jag att det var i smalaste laget så jag tog lite av bakstycket för att bredda nedtill. Bandet är gjort av ärmarna som jag rivit i tiocentimetersremsor och sytt ihop på enklaste vis.

Postat 2014-05-12 00:00 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Att vänta på något gott

För lite sedan bloggade jag om en väska jag tänkt sy. Som blev till en ryggsäck jag skall sy av en gammal reklamjacka. Allt är inte helt uttänkt ännu men jag har klippt ut och förberett delar som skall vara med. Själva sömnaden kan jag dock inte göra, för jag VÄNTAR på material. Bibbi är fantastiskt snabb att skicka men hon har inte allt jag önskar. Nu har jag beställt från Kina istället och det tar en evig tid.

I mellantiden har jag förstås sytt annat, om än inte så mycket. Till exempel har jag påbörjat en tröja till 9-åringen. Igår fick han se och prova den innan jag syr klart halsen, ärmarna och nederkanten. Han tyckte tröjan var skön men ville ha den som hemmatröja sa han för att den ser ut som en pyjamaströja. Jag förstår vad han menar men lite tråkigt är det ju. Ett av tygerna är kugghjulstyget som jag använde till en t-shirt för lite sen och visst är det väl lite pyjamas över det. Kanske resten av tyget får bli kalsonger. (Var hittar man bra kalsongmönster i stl 130?)

Denna helg kom jag mig för att åtgärda och göra klart några småprojekt. Trosorna som jag sydde till min dotter i vintras har fått tre kompisar. Alla fyra paren klipptes till samtidigt men såväl ben- som midjeresåren tog slut. Nu har jag införskaffat det som saknades och trosorna är äntligen klara! Jag har också kortat av armbandet till sonens klocka. Samma son har också vuxit ur en del tröjor och dem har jag nu kortat av i ärmar och nedtill där de var trasiga så att tröjorna kan gå vidare till ett annat barn.

Idag var jag på bakluckeloppis. Två varv runt loppisen resulterade bland annat i handtag till mitt tygskåp, ett glittrigt paljettyg, en flytväst, två toppenfina barnjackor, några barntröjor samt ett antal plagg som skall sys om till barnkläder. Extra glad är jag för handtagen, de är från IKEA och inte alls unika på något vis men som vanligt hade IKEA slutat sälja dem när jag fick behov av två till.

Postat 2014-05-11 17:34 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons