Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Nyårstankar om symaskiner

Jag har tre symaskiner. En Elna Carina från 80-talet. Med lite olja innan sömnad och service då och då går hon bra. Hon är relativt tyst och alldeles pålitlig. En smula begränsad i sömnaden, tycker jag numer. Maximal stygnbredd är 4 mm och antalet möjliga sömmar är strax över 20. Men en bra friarm och den tar inte mycket plats att förvara.

Nästa maskin är Classe, en Husqvarna HCLASS 600E (kombinerad sy- och broderimaskin) som jag köpte för ca 2,5 år sedan. Några av er kanske minns att jag först fick ett måndagsexemplar, som fullständigt tog död på min lust att brodera. Efter några vändor på verkstan och att jag begärt att få häva köpet fick jag en utbytesmaskin. Den tuffar och går och är nog helt ok, men det är ändå med viss avsmak jag använder den. Classes högsta fart är inte så snabb och jag tycker det blir tradigt att sy längre sömmar. Han är också väldigt stor.

Sen har jag Eva, en Babylock Evolution (overlock och coverlock i samma maskin). Hon fungerar alldeles utmärkt, utom för kedjesöm som jag i ärlighetens namn inte övat tillräckligt på. Man kan sy racerfort (men inte speciellt sakta) och bara inställningarna är rätt blir sömmarna så snygga.

På sistone har jag börjat önska mig en maskin som kan sy på tvären, alltså mata sidledes in mot friarmen. Jag ställde en fråga i forumet om det fanns sådana maskiner och det gör det. Med hjälp av de modellnamnen kunde jag själv googla mig vidare och hitta fler modeller. De flesta är dyra eller superdyra (40.000+ för en sy- och broderimaskin? Nä det är för mycket.) eller så verkar de inte ha någon friarm att tala om. Skall man tex sy stickningar längs en jackärm måste ju friarmen vara såpass lång att hela ärmen kan träs upp på den, annars blir det ett himla meckande och det är ju precis vad jag har idag och vill komma ifrån.

Något syrum har jag inte så det är inte fråga om att ha alla maskinerna uppställda samtidigt. Och köper jag en ny maskin måste nog någon annan bort. Classe ligger ju närmast till hands eftersom jag ändå inte gillar honom. Men då har jag ingen broderimaskin längre. Så då behöver jag alltså hitta en maskin i rimlig prisklass, som kan sy raksöm på tvären, som har en bra friarm och som kan brodera (...och har tillräckligt stor broderiram). Och som rekommenderas av många andra, inte att förglömma. Ganska många krav, undrar om de går att få ihop.

Jag hade tänkt stå över Syfestivalen i vinter (för att jag skall åka till London och köpa tyger!) men kanske skulle jag gå dit och kolla på symaskiner?

Postat 2014-12-31 16:05 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sömnad inför julen

Dags för jul då. I år är det nästan bara hårda klappar (många böcker blir det!) under granen, men ett och annat mjukt också. Inget avancerat detta år, det har jag inte haft lust till. Min arbetsgivare tillåter inga semestrar och det tar tyvärr udden av av lusten. Efter en november utan sol behöver jag ledighet och vila. Nåväl. Här är vad som skall rimmas inom kort:

Två av tre barn ääälskar en filt jag har i korallfleece så de får varsin hemsydd filt. Men fy sjutton vilket material! Jag köpte en stor filt till min dotter, i avsikt att piffa upp den lite med ett tyg jag köpt på Ohlssons. Filten var dock illa sydd så det var ju bara att klippa bort kanterna och snygga till. Inte så "bara" skulle det visa sig. :-( Tyget slinker och far och vill inte alls ligga kvar trots massiv nålning. Efter att bara ha fållat filten gav jag upp. Mottagaren blir glad även utan extradekor.

Sonen då. Jag vill att en filt skall var stor, tycker inte om "plädar" på 120 x 150 cm. Så jag köpte två plädar i korallfleece och skulle sy ihop dem.  Jag hade tänkt mig ett lite roligare mönster men vis av erfarenheten från dotterns filt bestämde jag att filten skulle bli randig. Remsor på dryga 20 cm syddes ihop till många tänkta fula ord. Detta materialet var lite annorlunda men lika slinkigt och hopplöst. Skarvana blev inte så mjuka som jag tänkt mig men det får duga. Jag är inte nöjd men om han inte läser här får han aldrig veta det...

Yngste sonen har slarvat bort sina handdukar. Jag hade dock två tillklippta, så dem har jag låtit Eva (min BabyLock Evolution) fålla. Och sen fick Classe (Husqvarna HClass 600E) brodera på den ena. Om sonen vill kan han få broderi på den andra också. Han vill egentligen inte ha mjuka paket. För ett par år sedan spelade han om och om igen i sitt rum låten Hårda paket: "Jag vill att tomten ger mig bara hårda paket, inget mjukt och äckligt bara hårde paket. Att få en massa kläder är det värsta jag vet, jag vill att tomten ger mig bara hårda paket."

Mer broderi blev det när maskinen ändå var framme. En under hösten inköpt men aldrig framtagen munkjacka fick ett broderat A på bröstet. För första gången sen inköpet förra året broderade jag med självlysande tråd. Det blev riktigt effektfullt tycker jag! Bara den är "laddad" ordentligt så får man en visuell effekt redan i ett normalmörkt rum. Tröjan hamnar väl i paket den också. 11-åringen fick en sån förra året och älskar den men den behöver bytas ut pga fläckar och slitage.


Tråden är ljusblå och tröjan turkos fast det syns inte.

Så ville jag brodera mer med självlysande tråd. En av mina t-shirtar fick fyra dansande skelett som lyser i mörkret. Gissar att fler i familjen kommer vilja ha när de ser.

Några av er minns säkert min trista resa med broderimaskinen. Den jag köpte var ett måndagsexemplar och efter felra resor till verkstaden (med en ny maskin...) och mycket diskussioner med butiken fick jag en utbytesmaskin. Då var jag redan leds på den och hade försökt få häva köpet. Den nya maskinen har dock fungerat väl men jag har ännu inte precis återfått lusten att brodera så det är inte så ofta den är framme för broderi.

Postat 2014-12-23 22:18 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En duva till jul - nu med beskrivning

Tioåringen skall ha julspel med sin klass. Inte något klassiskt julspel med krubba och jesusbarn, utan något eget hittepå. Sonen skall vara en duva. Kläder till det skall med till skolan imorgon. Alltså har jag ägnat delar av helgen åt att sy vingar åt duvan.

Vita tyger har jag inte så gott om och inga lakan jag ville offra heller. Så han fick välja mellan "naturfärgad" fröskalsbomull eller någons gamla supertunna gardin. Som ni ser valde han gardinen.

Vingarna är sydda i dubbelt tyg med en bred kanal överst för armarna. Tummarna har fått sydda hål i översta sömmen och utanför hålet har jag förstärkt med en bit band på insidan. För att få till rätt bredd för ryggen sydde jag mittsömmen sist.

(Den konstiga ljussättningen kommer sig av att det finns en spegel till höger utanför bilden.)

Om du vill sy egna vingar har jag gjort en beskrivning som du hittar här. Du får sprida den hur mycket du vill.

Postat 2014-12-07 19:40 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons