Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Ny symaskin och status för blivande syhörnan

För några veckor sedan kom jag på att jag skulle köpa en symaskin. Jag har en Elna Carina som jag köpte för 7.000 kr för ungefär 20 år sedan. Helt klart det dyraste jag köpt någonsin, då. Min symaskin är jättebra, men det vore roligt med en som kan brodera och sy många sömmar.

Så jag kollade på nätet förstås, och nu har jag beställt en Husqvarna Viking H|CLASS™ 600E från symaskinsaffären på Hagagatan i Stockholm. Tyvärr fanns den inte i butiken för provsömnad, men vad sjutton. Man får väl chansa då. Den skulle ta "några dagar" att leverera från Tyskland men oj vad kul det skall bli med en ny maskin att testa!

Byggandet av min nya syhörna fortskrider. När gamla ytterväggen revs visade det sig att fönstret satt fel, men det har de fixat idag. Såhär ser det ut nu:

Postat 2012-04-27 19:01 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Min syhörna

Vi håller på att bygga ut huset en liten smula. Avsikten är i första hand att de stora barnen skall få normalstora rum, men en bieffekt av det hela är att jag får (får och får - jag tar mig) en syhörna! Såhär såg min framtida syhörna ut idag när jag kom hem:

Inte så stort förstås, men bara att ha ett permanent sybord blir fantastiskt!

Postat 2012-04-24 22:54 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Seriesömnad - fy sjutton!

Sen nyår har jag sytt 10-12 par trosor åt min dotter. Det har varit roligt, jag har sytt 1-3 par åt gången och de är sinsemellan lite olika de flesta av dem. Hon har också blivit glad över dem, häromdagen bad hon om ett par nya uggletrosor så det skall hon väl få framöver.

Nu senaste veckorna har jag seriesytt hela sex par likadana trosor samtidigt. Inte till min dotter utan till en hantverksmarknad. Jag har en sak att säga om detta sätt att sy:

FY SJUTTON VAD TRÅKIGT!!!

När jag sytt ett par åt gången har det väl tagit ca en timme för ett par, från mönsterutlägg till färdig trosa. Möjligen gjock det lite fortare per trosa denna gång. Men den blygsamma ekonomiska ersättningen jag får om trosorna blir sålda uppväger inte alls arbetsinsatsen. Just nu har jag svårt att se att jag skulle göra om detta.

Det skall vara roligt att sy. Annars kan det vara. Den enda förmildrande omständigheten är att jag hunnit lyssna på en del radio.

Postat 2012-04-23 22:45 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ny kjol av gammal klänning

För lite sen köpte jag en kortärmad velourklänning på loppis. Klippte av nederdelen och ärmarna, lite sömnad och vips hade jag en trevlig väst! Men vad göra med biten som blev över? Ca 20 cm tyg och en rejäl mudd, det kan man ju inte slänga. Så det blev en kjol till min dotter.

Kjolen är sydd av sex likadana tygbitar och den breda mudden (som fick resår insydd). Egenkonstruerat mönster för att utnyttja materialet som fanns. Förutom den oundviklilga skarven i mudden är kjolen likadan runtom, så gör det inget om den vrider sig. Jag känner mig riktigt nöjd. Det svåraste var nästan att få kjolen på bild när innehavarinnan hoppade runt hela tiden.

Postat 2012-04-22 21:11 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Min mössa

Idag glömde jag min mössa på jobbet när jag gick hem. Kom på det utanför dörren men det är en dörr där man bara kan öppna inifrån och jag iddes inte gå runt hela huset för att komma in igen, så den fick vara kvar där. Lite kallt om huvudet var det förstås men det gick an. Imorgon bitti kommer det inte att gå an att vara utan mössa, så vad gör man? Syr en, förstås!

Något mönster hade jag inte så jag mätte på mitt huvud och gjorde ett eget mönster. Tyget jag ville sy i var härligt lila, men jag insåg att till min första mössa skulle det bli för svårt, för det är ett sånt där trikåtyg som gärna töjer sig men inte har någon stretch som drar ihop det igen. Så det fick bli svart tyg, skön kvalitet men trist färg.

Jag är hyfsat nöjd med resultatet. Skall jag sy fler mössor efter samma mönster så får det bli några justeringar, men mest var det nog ovanan att sy på det sättet (hur tusan syr man ihop sex flikar så det blir fint där de möts?) som gjorde att det inte riktigt blev som jag ville denna gång. Sonen behöver en ny tunn mössa, kanske han får den.

Mössa
Postat 2012-04-17 23:41 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Att använda det man har + sista vågtrosorna

På bilden ser ni några av de tyger jag har i mitt tygskåp. Här sydda till simpla dukar med undersida av flanell. Ingen märkvärdig sömnad direkt, jag har inte ens sicksackat kanterna på tygerna. Upprinnelsen till dukarna var ett veckobrev från skolan, där man efterlyste "gamla dukar" att ha på borden för att minska ljuden när barnen spelar tärningsspel. Bra idé förstås, men jag såg det ju som en chans att minska lite på mitt tyglager! (förresten har jag inga gamla dukar att skänka bort. Vi använder inte duk hemma.)

Dukarna är drygt 60 x 60 cm stora och eftersom jag har ovanan att köpa stora tygstycken har jag förstås kvar rediga bitar av alla tygerna i mitt skåp... Undrar vad jag skall göra med dem.

Idag sydde jag också trosor till dottern av de sista bitarna av vågtyget från JNY Design. Gillar verkligen det tyget så det kan bli frågan om ett omköp framöver, om tyget går att få tag på. Slamsorna som var kvar var inte breda nog så jag har skarvat rejält med lila tyg.

Postat 2012-04-01 19:10 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons