Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Min nya vän

En god vän tyckte att hennes symaskin bara stod och tog plats. Så jag fick maskinen! Den är tung som sjutton men jag gillar den redan. Min dotter ville att jag skulle sy en kasse åt henne så det gjorde jag. Det gick som en dans.

Postat 2015-03-28 21:18 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Barnens tröjor blev en grytlapp

Nu tror ni väl att jag har snöat in på virkning, men det har jag inte. Det var bara det att jag rensade ut lite kläder ur killarnas garderober och då hittade jag en tröja som för all del var hel, men den hade tappat formen. Inget kul att skicka vidare till grannkillen som annars får allt vi har för mycket av eller som jag ledsnat på att se.

Slänga sånt man kan använda? Nej, det har jag svårt för. Som ni kanske minns brukar jag försöka sy kalsonger och trosor av gamla tröjor men denna tygkvalitet blir inte bra till det, den töjer sig för mycket. Men jag hade ju en lånad virknål kvar hemma! Och en annan tröja som jag tagit ur drift för ett tag sedan pga många fläckar. Dessa båda tröjor skar och klippte jag i smala remsor som jag sen sydde ihop omväxlande sisådär en halvmeter av varje.

Sen vidtog själva virkningen. Det var ju inte svårt men mycket påfrestande för händer och armar. Något skönverk blev det ju inte heller precis, kanterna är mycket ojämna. Svårt för en perfektionist att godkänna. Jag ser ju också att jag skulle gjort lite längre remsor av tygerna så att mönstret blev mer utspritt. Men grytlappen är iaf tillräckligt tjock och stor, vilket är huvudsaken, så att man inte bränner sig. Att det sen ser ut som något ett barn motvilligt gjort i slöjden får jag väl leva med.

Postat 2015-03-25 22:23 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En virkad lagerkrans

En god vän har precis klarat av Klassikern. Jag ville göra en lagerkrans till henne som en liten "bra gjort"-present så jag började leta efter lämpliga blad att brodera och göra en krans av. Hittade inget bra, men jag snubblade över denna sida med en virkad julkrans och då tänkte jag att det ser ju inte så svårt ut. Det var det inte heller, trots att jag nog inte virkat sedan jag gick i årskus 4. Själva virkningen gick rätt så fort (men jag tror inte man skall skärskåda resultatet).

Ett garn hade jag i en fyndpåse från loppis och ett grävde jag fram hos min mamma. Hon hade också en lämplig virknål. Det ena garnet var ganska tunt så det har jag virkat med dubbelt garn.

Postat 2015-03-16 22:56 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En krona till min prinsessa

Min dotter skall gå på kalas. Då vill hon vara prinsessa, har hon bestämt. Och prinsessor har kronor. Det där med kronan är mycket viktigt, viktigare än själva prinsesseriet, tror jag.

Prinsessan valde en silverkrona. Jag hade guldtyg också men det ville hon inte ha. Jag hade en remsa grillfoder (från Bibbi) i lagom bredd. Längden mätte jag ut på hennes huvud och sedan klippte jag ut uddarna. Dubbelt silvertyg med avigan ut, några centimeter bredare än grillfodret och sen ritade jag av taggarna och sydde ihop yttertyget, taggarna först och sedan skarven. Grillfodret sydde jag ihop med sicksack och sen kläde jag det med yttertyget. Efter att ha nålat så att jag var nöjd med hur spänt tyget var sydde jag med sicksack längst ner på fodret och klippte bort överflödigt tyg. Ett sammetsband från nån loppis fick snygga till nederkanten.

Och sen var den klar. Fast lite tråkig. Så jag grävde i pärlburken och sen vidtog ett pilligt arbete med att få dit alla pärlorna. Jag har sytt med tunn nylontråd och den var inte kul. Hoppas den inte går av så jag måste göra om. Lite ojämnt blev det men jag bestämde att det var ok.

Postat 2015-03-06 17:27 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons