Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Darth Vader i mjukisversion

Barnen spelar gärna TV-spel. Sen ett tag tillbaka är det bara Lego Star Wars som gäller. När dåvarande femåringen skulle ha kalas ville han klä ut sig till Darth Vader och jag såg det som en kul utmaning att sy såväl slängkappa som hjälm. En svart slängkappa med huva kan man leka allt möjligt med, så storebror fick också en och ses här målad till Darth Maul. Slängkapporna är sydda i krossad velour.

Att få till hjälmen krävde viss kreativitet. Den blev bra även om sömnaden inte är den vackraste jag gjort. (Eftersom allt är svart syns det inte så mycket :-))  Bara tyg hade blivit för sladdrigt så jag har stagat upp den med hjälp av golvfoam (se bild nedan), som jag först tejpade ihop och klippte till bra form, sen använda jag bitarna som mönster och sist sicksackade jag ihop bitarna igen för att utgöra innanmäte i hjälmen.

Jag utgick från ett hattmönster från Stoff och Stil och gjorde sen ändringar tills jag var nöjd. Såväl yttertyg som foder är krossad velour.

Till fodret är det viktigt att luggen på tyget är vänd åt rätt håll i hatten, det fick jag bitert erfara för en massa år sedan när jag la många timmar på att sy häxhattar i just krossad velour. Det skall vara lätt att sätta på hatten, och luggen skall sedan "låsa" hatten en aning, vilket uppnås genom att luggen ligger "medhårs" om man klappar utifrån och in mot mitten. Felvänt blir detsvårt att få på hatten och den glider av hur lätt som helst.


Innerhjälmen/mönstret av golvfoam.
(I bakgrunden skymtar bl a min trotjänare.)

Utklädning
Postat 2010-09-22 22:52 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En docka till dagis

Ljuvliga dottern börjar på dagis nu. Till samlingen använder de dockor som föräldrarna får fixa till med hår, ansikte och kläder. (Själva dockkroppen var färdigsydd. Det är därför huvudet har så konstig form.)

Jag förstår dem som köper dockkläderna. Men hur svårt kan det vara att sy själv? Inte alls, visade det sig. Dessutom finns det förstås mönster att hämta gratis på nätet. Här är de som jag använde. Dagisdockan har väl inte riktigt samma mått som en Barbie precis, så ärmarna blev väl långa fastän jag klippte av en försvarlig bit innan jag sydde.

Byxorna är sydda i krossad velour, en yttepyttebit från tvåmetersstycket jag har. Tunikan är sydd av en tröja som min mamma redan använt en försvarlig bit av för att sy just en tunika åt lilltjejen.

Det var roligt att sy dockkläder efter mönster. Nu sydde jag inte med någon större finess, men det skall jag göra en annan gång!

Postat 2010-09-21 22:10 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En slags programförklaring för bloggen. Eller en förklaring åtminstone.

I många år har jag nästan bara sytt gardiner. Med en mamma som syr mycket har jag inte behövt sy själv. Men nu har jag haft symaskinen framme rätt mycket på sistone och sytt några roliga grejer.

Jag vill sy sånt som är både till nytta och nöje, sånt jag tycker är vackert och därför gärna vill använda. Och så vill jag gärna sy nytt av gammalt! Ändra gamla kläder så de passar på nytt vis eller sy av loppistyger.

Jag har upptäckt att jag är ganska pedantisk när jag syr. Det kan man nog inte tro om man sett mitt hem (eller mitt skrivbord!). Vill gärna att sömsmåner och annat fult skall vara dolt. Så jag brukar fundera ett bra tag innan jag syr, för att själv känna mig nöjd med konstruktionen.

Bloggformatet passar mig bättre än att publicera en bild i taget. Men jag skall nog slänga in en och annan bild även i albumet, med länk hit.

Postat 2010-09-21 21:42 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons