Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Fula ord!

Jag körde sönder den bästa pressarfoten till min kära gamla Elna Carina idag. Inte var det något roligt jag sydde heller, en gammal bäddmadrass som blev en mindre bäddmadrass och en "väggmadrass". Ganska tjockt var det att sy och gick jättebra till sista centimetrarna när det blev ännu lite tjockare. Att nålen skulle gå av hade jag nästan räknat med men pressarfoten sprack också. :-( :...-(

Bilden ser ut som skrutt men det är ju helt rätt för så känns det också. Jag har googlat efter en ersättningsfot men det verkar inte finnas. Fula, fula, fula ord.

 

Postat 2012-08-26 22:03 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Inventering av Area 51

Här är min UFO-korg. Den innehåller inte bara äkta UFO:n utan även en del planerad sömnad och grejer som skall lagas.

Efter att jag rensat ut ett par filtar som inte alls hör hemma i korgen är detta vad som är kvar. En klänning som skall sys om till kjol, för långa byxor som skall läggas upp, diverse kassar på gång, ett par blivande byxor (tyg heter det visst), en enkel börs som jag tappade lusten för när jag sydde fel samt en regncape. Jag tror dock att det finns ytterligare UFO:n bland mina tyger, en del hamnar säkert i korgen medan andra kommer att kasseras.

När jag kom hem med korgen (hittad på en loppis som det mesta annat jag köper) sa min man ungefär "Om det inte är en orm i den korgen blir jag besviken". Och vem vill göra sin man besviken? Alltså bor det en orm i botten på korgen.

Postat 2012-08-17 00:13 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Barnbyxor

Bredvid soffan i barnbokshörnan på vårt bibliotek finns en hylla med böcker åt föräldrarna. Mycket sympatiskt. Vid något besök tidigare under sommaren såg jag plötsligt en sybok i hyllan. "Sy till småbarnen" av Anita Gunnars. Den lånade jag förstås! Nu har nästan hela sommaren gått trots att den knappt visat sig, och jag hade inte sytt något ur den där boken. (Men lånat om den har jag gjort.) Dags att göra något åt saken, tänkte jag, och plockade fram ett bra loppistyg för att sy ett par byxor till nåt av barnen. En av killarna, trodde jag.

Med två äldre bröder lider min dotter sällan brist på kläder. Vi har dessutom fått stora mängder flickkläder från goda vänner och dessa storlekar börjar hon så smått växa i. Så det var med viss förvåning jag konstaterade att det största behovet av byxor fanns i min dotters garderob. Så byxorna fick bli till henne.

Jag ritade av grundmönstret för byxor i storlek 92-98 från bokens mönsterark. Tänkte först bara sy ett par byxor rakt upp och ner utan detaljer. Men vad tråkigt det kändes. Läsa sybeskrivningar är obeskrivligt tråkigt tycker jag, som att laga mat efter recept, så jag ritade in ett par framfickor lite på känn. Öppningarna såg väldigt stora ut, men efter att tösen provat kunde jag konstatera att jag ändå måste klippa av en rejäl bit i överkanten så de ficköppningar som blev kvar blev perfekta tycker jag.

Bakfickor blev det också. De bitar jag klippte ur för att göra framfickor blev roliga bakfickor tycker jag. Alla fickorna fick stickningar av min nya favoritsöm (den heter visst våffelsöm). Linningen sydde jag inte ihop alls förrän jag stoppat in resåren, då sydde jag en tvärgående raksöm bak som både håller ihop linningen och håller fast resåren.

I nederkanten av byxbenen valde jag att sätta resår. Jag tycker egentligen det är snyggare med raka avslut men resåren tillåter viss växmån utan att hon går och trampar på byxorna, så det fick bli så ändå.

Tidsåtgången var kanske 5 timmar och nästa gång jag syr efter mönstret går det ju mycket fortare. Det hade varit roligt med någon slags dekoration men jag vet inte riktigt vad det skulle varit, så det får bero till nästa par. Allt som allt är jag jättenöjd med dessa byxor och lilltjejen är också glad.

Postat 2012-08-14 18:08 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jag ska bara...

Igårkväll skulle jag lägga mig tidigt. (Tidigare än på länge åtminstone.) Men det var något som fattades och jag kände att jag behövde få utlopp för lite kreativitet! Det var länge sen jag gjorde något roligt. Senaste tiden har jag stått och gått från morgon till kväll tycker jag, med att spackla, slipa, måla och organisera på olika ställen här hemma. Bra förstås men inte så roligt. Så jag tänkte att jag ska bara sy lite...

Sen försökte jag erinra mig var som står på min lista över saker att sy. Nyckelband vill jag ha, och en kortbörs med band i. Det fick bli det senare. Min mamma har en tjock bok med diverse tips och tricks för att göra roligare saker med en vanlig symaskin, och igår bestämde jag mig för att prova en graj jag sett där, nämligen att använda en tjock dekorativ tråd som undertråd. Det fick bli silvergarn som jag impulsköpte en gång när jag gick in på Ljungqvists garn för att kolla ifall de hade några sygrejer också.

Då det var sent tog jag bara sånt som fanns någorlunda färdigt och det fick bli en grön rakslå jag hade kvar sen äppelkassen, och ett smalt silverband som säkert höll ihop ett par skor eller så vid inköpet. Sömmen jag använde var min nya favoritsöm, jag vet inte vad den heter men det är den som sitter över och under blixtlåset på bilden ovan. Framsidan är silverbandet och baksidan blev rätt fin (om än ojämn) med silvergarnet tycker jag. Och som vanligt en karbinhake. Jag gillar karbinhakar, de är oerhört praktiska.

Sent som attan blev det förstås. Och även om jag är missnöjd med en del detaljer var det roligt att sy någonting jag tänkt på och önskat mig länge.

Postat 2012-08-08 17:34 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons