Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Nya syhörnan invigd

Idag har jag invigt min nybyggda syhörna! Väggarna skall slipas och tapetseras, fönstren skall få foder och gardiner, el skall kopplas in och golv skall läggas, så än är det mycket kvar innan syhörnan är färdig. Men nu går den åtminstone att använda. Min trotjänare sen 20+ år, Elna Carina, fick hjälpa mig med invigningen. Den sprillans nya dyra maskinen har åkt till verkstan.

Postat 2012-06-27 15:27 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En sommarklänning till min dotter

I fredags fick jag ett gratismönster från Allers. En finklänning i linne med fodrat liv, knäppning bak, midjeband och handbroderade blommor på kjolen. Inte i min smak - varken att sy eller se på min dotter. Men har man bara ett mönster kan man ju göra om det... Så det gjorde jag.

Tyget är ett loppisfynd förstås, smalrandig bäckebölja. Knapparna har jag också köpt på loppis, så materialkostnaden var inte många kronor. Det fodrade livet har jag bytt mot infodringar runt armhål och halsringning och knäppningen sitter fram istället för bak. Kjolen är också betydligt kortare än i mönstret.

Med undantag för en del handsömnad på slutet har jag sytt allting på min nya symaskin. Andra knapphålet jag sydde gick åt skogen, bara ett jättetrassel på undersidan och tyget gick sönder lite, så jag fick improvisera och sy knapphål på frihand. Till och med knapparna sydde jag i med maskin - jäklar vad bekvämt! (Men jag fäste trådarna för hand.)

Allt som allt är jag nöjd med klänningen. Hoppas nu bara det blir väder för att använda den snart!

Postat 2012-06-17 13:15 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jag tycker inte om min nya symaskin!

Min nya symaskin (Husqvarna Viking H|CLASS™ 600E) har börjat brodera fult! Det är mindre än en månad sen jag köpte den och jag förväntar mig att den skall fungera perfekt. Men icke.

Redan första broderiet jag gjorde upptäckte jag att maskinen inte centrerar perfekt i den lilla bågen (jag har inte mätt i den stora men det skall jag göra), utan mitten på broderiet kommer en halvcentimeter längre ner än den på bågen markerade mitten. Mailade butiken och fick namnet på en reparationsverkstad som kan kalibrera maskinen. Nu måste jag prata med butiken igen och berätta om mer tråkigheter.

För några veckor sedan stygnsatte jag en robot som jag broderade i den stora broderbågen. Det tyget skall vilket år som helst bli en väska. Nu ville jag förminska roboten för att ha på en liten påse, så jag lät programmet minska ner storleken så att roboten skulle få plats i den lilla bågen. Fixade till några stygn så att det såg bra ut på datorn, och broderade på jeanstyg. Jag tyckte att de ljusa färgerna kom bort på tyget så då ville jag testa på ett annat tyg. Då uppdagades hur fruktansvärt FULT maskinen broderar - inte alls som på datorn utan på många ställen blir det som en taggig raksöm snarare än en tät, fin sicksack (column stitch heter det i programmet) som det skall vara. Skam den som ger sig, jag bytte undertråd och nål (en i taget) och gjorde nya försök. Lika illa för det. Att justera trådspänningen hjälpte inte heller.

Utöver de bitvis fula stygnen är det an annan sak som jag blir väldigt arg på, och det är att maskinen ständigt piper och påstår att övrtråden har gått av. Det har den aldrig gjort hittills, utan istället blir det ett väldigt trassel av övertråd på undersidan av tyget. Ibland går det att bara starta om, men ibland måste man ta bort bågen från maskinen, klippa bort allt trassel, trä om maskinen och sen börja om (och hålla tummarna att det funkar). Oftast blir det trassel även när den inte klagar.

Jag blir så leds. Kan inte saker bara funka, åtminstone när de är nya? Garanti och konsumentköplagen i all ära men jag vill ju att maskinen skall FUNGERA utan att jag skall behöva åka med den till en verkstad och lämna den där i x antal veckor först. Om de ens kan laga den... Allt är ju Made in China och därav kvaliteten men maskinen kostade faktiskt 14.000 kr och då väntar jag mig att den skall tåla att användas till det den påstås kunna.

Programmet till maskinen är också en besvikelse. En del saker är bara att lära sig hur de funkar, men andra funkar helt enkelt inte. Tex att ta bort stygn, det går inte. Man kan lägga till och flytta stygn, men funktionen för att ta bort stygn, den gör ingenting. Jag skulle vilja ta bort alla förnicklade fäststygn som sätts här och där där de inte hör hemma och är eländiga att sprätta bort, men det går inte. Sen tycker jag det är tråkigt att man bara kan välja mellan två sorters stygn, "column stitch" och "fill stitch". Man kan inte heller uppdatera programvaran för i den nya version som finns tillgänglig saknas de viktiga "extrafunktioner" som är hela grejen med programmet (tex att stygnsätta egna bilder).

Postat 2012-06-03 18:33 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons