Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Tunika med ugglor

Jag sydde en ny tunika efter mitt nuvarande favoritmönster. Utan volang denna gång, men fortfarande med svängda nederkanter och längre bakstycke. Ärmarna blev en smula för långa så om jag råkar ha maskinen rätt trädd nån gång skall jag korta av ärmarna. Till dess viker jag upp dem.

Postat 2014-03-31 18:58 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Lyckad misslyckad sydag

Idag hade jag sydag hemma hos mig. Fyra goda vänner kom hit med sina symaskiner och syprojekt. Tre hade med sina små döttrar, den fjärde medförde en god kardemummakaka. Jag ordnade med syplats och mat. Mycket trevligt!

Ett par gamla byxor från vinden blev en ny fin kjol. Ett före detta draperi blev ett fint förkläde. En morgonrock i härlig velour blev början till ett bra mjukisbyxor. Och en fleecetröja i supermjuk "lurvig" fleece kom en bra bit. Några bilder har jag tyvärr inte, kameran fick vila.

Själv skulle jag sy ett par tunna överdragsbyxor i gummerat tyg, att hålla vind och lite regn borde från mina vanliga byxor. Det började med att jag skar ut två uppsättningar framstycken. Jag lät mig dock inte nedslås av detta utan skar ut ett par nya bakstycken. Det fanns över tre meter tyg från början och ingen anlending att snåla.

Sen skulle jag sy blixtlås i sidorna. Efter halva första sömmen åkte sprätten fram. Efter att jag pressat så gott det gick och nålat fast blixtlåsen platt under tyget lyckades jag sy fast blixtlåset i ena byxbenet, det blev fint. Det andra benet skulle sys på samma sätt. Efter en stunds sömnad insåg jag att tyget hade vikts in under blixtlåset och alltså var det åter dags för sprätten.

Jag sydde ihop innersömmarna och grensömmen. Tyget måste ha glidit runt rejält i maskinen trots nålar för det stämde inte alls efteråt. Så var det dags för provning... Mönstret jag utgått ifrån var ett mjukisbyxmönster och jag tyckte att jag hade lagt till ordentligt med vidd. Såhär i sanningens stund visade sig mitt antagande vara fel, byxorna sitter åt ordentligt över höfter och lår. Medan jag funderar över hur jag skall skarva tyget så det blir snyggt så får byxorna bo i UFO-korgen.

Min sömnad gick som ni förstår åt fanders idag. Men det ver trevligt att ha vänner här och umgås över sybordet.

Postat 2014-03-29 21:07 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Eva har fållat handdukar

För ett tag sedan hittade jag en tjock härlig reklamhandduk på nån loppis. Kunde inte motstå den! Nu har den blivit till fyra småhanddukar, utan reklamen förstås. Eva hjälpte mig att fålla dem med vågsöm. Det blev ganska bra men rackarns så mycket damm!

Den uppmärkssamme ser förstås att alla handdukarna är olika stora. Jag gillar symmetri och därflr ville jag klippa "hela rutor" av mönstret. Eftersom det var udda antal rutor på båda ledderna blev det fyra olika stora handdukar. Men jag skall bara använda en i taget så det gör inte så mycket.

Postat 2014-03-23 21:49 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Omsydda kläder

Till återbrukstävlingen för lite sen skickade jag in ett bidrag. Det fick inte så många röster, men jag vill gärna bidra med idéer för hur man kan använda saker flera gånger. Jag hade plockat bort ett antal klänningar som var fina på min dotter, men tyvärr urväxta. Jag har inte så många bekanta med småflickor och de jag frågade var inte intresserade. Så jag bestämde mig för att låta åtminstone några av klänningarna få nytt liv i form av trosor till lilltjejen.

Tyvärr tog resåren till överkanten slut så det var bara et tpar som blev färdiga. Det är en lite udda kvalitet på resår som jag har köpt på Stoff och Stil. Känns onödigt att betala en massa porto för att köpa lite resår så det får bero ett tag. Storleken räcker några år till ändå! (Jag har tidigare sytt trosor i mindre storlek till henne, dem kan ni se här och här.)

Min dotter får också massor med urväxta kläder efter en grannes stora tjejer. I senaste lasset hittade jag en svart tröja med fina fjärilar. Själva tröjan var förfärlig! Trikåtyget var mysigt men luvan och lite till var sytt i nån sorts blankt syntettyg (tänk fodertyg). Jag klippte raskt isär tröjan och sydde ett linne istället, med liten volang. Hon älskar nämligen linnen.

Postat 2014-03-15 17:14 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Glada och vågade tunikor

Nu har jag sytt tunikor av två tyger jag köpte på Syfestivalen. Jag utgick från mitt nya favoritmönster. Förlängde en smula utåt sidorna fram och lite mer bak, la mönstret lite sentt mot mittenvikningen för en mer utställd effekt samt sydde på en volang. Den gröna är en smula vidare än den vågade. Den vågade tunikan fick "ärmvolang" också (heter det något på riktigt?) men jag kände att det kanske räckte med den så den gröna fick vanliga ärmar.

Jag är ju den som bara har enfärgat annars, möjligen något randigt, så detta är helt klart utanför min komfortzon. Den gröna hade jag på jobbet dagen efter att jag sytt den, men den vågade känns... lite för vågad kanske. Men skön hemmatunika!

Av det gröna tyget återstår några slamsor som kan bli ett linne till dottern. Av vågtyget finns lite mer kvar, det var en tvåmetersbit och den gröna 1,5 meter.

Postat 2014-03-10 22:06 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Makens skjorta blev en kasse

Ni vet väl vid det här laget att jag gillar att sy kassar och väskor? För lite sen fick jag en skjorta som maken inte längre ville ha. Ganska tråkig skjorta, vad gör man med den? Rätt snart kom jag på att den kunde bli en kasse och ikväll hade jag behov av lite sytid så nu är den klar!

Jag har förstärkt knappslån med sömmar. Ärmarna fick bli bärhandtag och överkant. Just i handtagsdelen har jag förstärkt med ett stadigt band inuti. Jag tycker den blev ganska rolig, fast man bär nog inte alltför tunga saker i den.

Postat 2014-03-07 23:23 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Utkast till en telefonväska

Jag bytte jobb för lite sen. På mitt gamla jobb rådde mobilförbud så det enda jag hade då var en liten sökare som gick lätt att nypa fast i kläderna. På nya jobbet har jag fått en mobiltelefon och dessutom vill jag ha min egen telefon. Fickorna på dambyxor är för små så det blev till att sy en väska. Jag är inte nöjd med sömkvaliteten (tjocka lager och bred snedslå, det blir inte bra) men skall testa själva modellen ett tag innan jag syr en ny modifierad.

Som mellanlägg har jag använt en tjock fleecefilt som jag hittat på loppis. Telefonfacket är indelat i två fack så att telefonerna skall hålla sig på plats. Framför dem finns några småfack för penner eller annat smått. Själva locket har jag tänkt skall hållas stängt utan lås, jag har sytt några millimeter ner från överkanten på båda sidor.

Fastsättningen består av ett band och två karbinhakar. Då gör det inget att olika byxor har olika brett mellan hällorna, alltid är det något läge som funkar

Postat 2014-03-02 21:23 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons