Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Kvällens knåp

Min dotter spelar pingis en gång i veckan efter skolan. Hittills har pingisracket legat löst i gympapåsen och det ser ut därefter. Ikväll kom jag mig äntligen för att sy det där fodralet som jag har lovat henne.

Bilderna gör inte riktigt rättvisa åt färgerna. Båda tygerna är lila - det som ser ljut ut är lite mörkare och det som ser brunt ut är mörklila. Och kanten är lila (om än ganska nära vinröd).

Sömnaden gick som på räls. Tills jag hade tagit den här bilden. Sen fick jag sprätta. Och sprätta. Och laga söndersprättat med nagellack. Och sprätta mer. Ja ni fattar. Det var skönt när jag var klar. Hoppas mottagaren blir nöjd.

Postat 2017-03-18 23:14 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Purple tentacle

Purple tentacle är en figur från ett gammalt datorspel, Day of the Tentacle. Han har fått storhetsvansinne och skall ta över världen. Jag har honom som avatar (bild) i ett system på jobbet och när jag såg denna bild på Sysidan blev jag så inspirerad att jag sydde mig en egen tentakel i helgen.

Det gröna blommiga tyget är rester från min favorittunika. Egentligen "skall" det vara enfärgat ljusgrönt tyg men såhär gjorde jag honom riktigt min. Själva kroppen är ihopsydd på maskin liksom armarna och "korvarna" men det mesta i övrigt är handsytt. Ögonbrynen är krossad sammet som jag rullat ihop hårt.

Mönstret har jag ritat själv efter att ha studerat och mätt bilder från det gamla spelet. Någon stoppning hade jag inte så jag fyllde honom med diverse slamsor av (mest) mjuka tyger från resttygskorgen. Det var välbehövligt att få rensa lite i den för den var proppfull. Bottenringen har jag fyllt med akvariesand så att han skall stå stadigt.

Postat 2017-01-30 20:37 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Småsytt inför semester

Att sy i sista stund inför en resa, det har blivit en tradition. Det började 2013, när vi skulle åka till Danmark. Sen dess har jag sytt något nytt varje sommar, inför familjens sommarresa. Allt har jag inte bloggat, det är som regel enkla småsaker. Här är saker jag sydde/fixade inför årets semester som vi redan avverkat (några dagar i London).


En necessär till mellansonen.
Stora killen fick en förra året, så den använde jag som mönster.


Förvaring till familjens pass.


Bagageremmar, så att man lätt hittar sin väska på flygplatsen.
Den rödsvarta är gjord ett gammalt spännband,
samt ett spänne från någon uttjänt väska/ryggsäck.
Den andra har jag bara dekorerat med pacman-resår.

Postat 2016-06-29 23:00 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Byxskydd vid cykling

Det är trevligt att cykla, men flera av mina byxor är sådär lite skönt fladdringa nedtill. Således stor risk att de hamnar i kedjan eller på andra smutsiga ställen på cykeln. Jag har länge tänkt att det vore praktiskt med någon rem eller liknande som kan hålla in byxbenen vid cykling. Nu har jag äntligen kommit till skott! Först tänkte jag sy något med resår, eller kanske ett spänne. Men så städade jag undan vinterns reflexer från hallen och hittade ett par som var trasiga så metallskenan stack ut.

Det trasiga reflexlagret kastade jag, metallskenan var lite vass så den slipade jag av en smula, och sen var det bara att sy ett nytt överdrag av lila bävernylon och reflexpasspoal. Så nu har jag ett par byxskydd för cykling, som även kan användas som snyggare reflexer under den mörka årstiden. Återanvändning och innovation i ett.

Postat 2016-06-20 22:39 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Transportlåda till Eva

Idag har jag införskaffat en transportlåda till min kära Eva! Som ni kan se är det ingen dyr speciallåda utan en alldeles vanlig förvaringslåda från IKEA. Måtten är helt perfekta och i denna låda kan Eva stå fredad i bilen. Avsikten är inte att bära runt maskinen i lådan.

Som kronan på verket tog jag kartongen som lådan kom i och klämde fast som ett lock. Man kan förstås inte ställa en betongkruka ovanpå men locket hindrar annat bagage från att ramla ner på Eva och dessutom blir det möjligt att packa lättare väskor ovanpå.

Postat 2014-07-27 16:15 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En tekrage. ...och vet ni vad?

Bland det första jag sydde på Classe den första var en tekrage som var anpassad efter stora glas på min arbetsplats. Den har varit mig till stor glädje då jag kunnat hålla ordentligt i glaset utan att bränna mig. Men med tiden har den blivit lite solkig och dessutom tycker jag inte att budskapet (Tedags för ystra själar) går ihop med tyget i dystra färger. Så nu har jag sytt en ny tekrage!

Budskapet är detsamma som tidigare men typsnittet ett annat. En smula svårläst kanske men det gör inte så mycket tycker jag. Classe broderade så fint den här gången. Vid två tillfällen gick tråden av men det var faktiskt inte han fel. Jag broderade alla tre sidorna samtidigt i den stora ramen och i bytet från första till andra och andra till tredje så var tråden för svag och gick av. Jag har sett det tidigare med den sortens tråd, att den inte är stark nog, så jag var beredd på att stänga av i bytena.

Insidan är ett lager fleece. Jag klippte till och sydde två lager men det blev för tjockt tyckte jag. Tekragen är kantad med vikresår (jajamen, den är användbar skall ni veta!) vilket är bra för då sitter den så bra på glaset. Mindre bra att stjärnsömmen blev lite konstig när jag var tvungen att dra ut resåren en smula under sömnaden. Nåväl, det är bara vi här på Sysidan som ser. :-) Tyget kommer från en loppisklänning förresten och fleecen från en loppisfilt.

Och vet ni vad? Jag köpte en tygkasse idag! Det var på Myrorna, där jag gått in för att försöka hitta knyppelbrodyr till kvällens syprojekt. Tygkassarna kostade 30 kr och verkade välsydda. De hade en hel vägg full med kassar i (minst) två olika storlekar och jag tänkte att har de någon fin så köper jag den. Jag var glad för att jag hade hittat ett dricksglas att fylla på med i skåpet hemma (men jag hittade ingen brodyr). Så jag kollade runt och fastnade för en riktig sommarkasse, ganska stor och med tillräckligt långa handtag för att bära på axeln.

Och vet ni vad, en gång till? Nu har jag semester!!! Och om ni såg vad som skymtade på övriga bilder kan jag berätta att nu skall jag fira in semestern med lite rosé och hemodlade jordgubbar! (Möjligen inte samtidigt.)

Postat 2014-07-11 17:32 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ett miniprojekt

Det är tydligen inte meningen att man skall ha en Ford i mer än tio år. Åtminstone inte om man vill ha larm på den. För lite sedan gick fästet mellan larmdosan och nyckelringen av på båda våra Ford-nycklar. Inte för att vi kör med bilen så ofta men när man använder den är det irriterande att nyckeln inte sitter ihop med lamdosan. Så häromkvällen fixade jag det.

Plasten är sån där bordsplast man brukar hitta bland vaxdukarna. Bandet är vikresår. Den är himla användbar tycker jag, istället för snedslå som korvar sig.

Postat 2014-07-08 22:51 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sypyssel för snyggare simning

Jag går till simhallen rätt så ofta. Man får ha med egna lås till skåp och värdeförvaring. Det var tråkigt med gummisnodd runt armen, så jag pysslade ihop ett par resårarmband istället.

Postat 2014-01-13 20:10 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Värmande vintervänner

Jag har en tunn kofta stickad i yllegarn. Eller hade. Den har hängt med i många år nu och har värmt mig väl. Med åren har den kära koftan blivit alltmer sliten. Senaste åren har den gått under namnet skämskoftan. Här kan ni se konstgjord andning som jag gjorde för ett par år sen:

Maskorna har nog gått efter att jag ersatte trasiga muddar med vikresår. Ärmarna är (var) generellt i dåligt skick med armbågar och slithål. Så idag gjorde jag slut på koftan - den fick bli en väst istället! Själva kroppen är helt ok, så jag tog de bästa delarna av en ärm och gjorde remsor att kanta ärmhålen med:

Jag passade också på att anpassa formen en smula. Det känns bra att göra om, ta tillvara och återanvända istället för att bara kassera. En del av det som återstår av ärmarna kan bli till sköna muddar/handledsvärmare.

När jag väl hade ångan uppe fick jag för mig att sy en hållahanden-muff för mig och ett barn. Det är mysigt att hålla handen men mysigare om man slipper frysa samtidigt. Jag tänkte att muffen skulle vara vändbar och gjorde den i dubbel fleece. Vändbar = inga synliga sömsmåner. Jag tänkte fel...

Tänkte om och det blev riktigt bra tillslut. Nu är muffen dock inte vändbar (eller, det är klart att man kan vända den men det finns synliga sömmar på insidan):

Postat 2013-11-25 23:08 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sytt till våra barnvagnar

Jag har tre barn, så några olika vagnar har vi hunnit ha genom åren. En enda har vi köpt ny, övriga varierar mellan containerfynd, loppisköpta och dyra Blocketvagnar. Nu när någon annan här på Sysidan lägger upp sina förbättringar av den egna vagnen, blev jag så sugen på att visa vad jag har gjort genom åren. Några bra bilder av vagnarna från 2003-2005 har jag inte tyvärr så ni får stå ut med bilder där barnen (jisses så små de var!) är med.

Den första vagnen vi hade till pojkarna. Här har jag klätt om sufletten, den var sydd i ett tredje nalletyg med röd-vitrutigt mönster. Hiskeligt tyg! Fick tag på ett bra tyg som hade något slags tunt gummi på baksidan. Har inte sett sådant tyg sen dess men de få bitar som finns kvar tar jag än idag en bit av.

Syskonvagnen då. Detta var den dyra Blocketvagnen och eftersom jag själv ville ha rätt bra betalt när jag skulle sälja den sydde jag skydd till utsatta delar. Då blev den lite roligare i färgerna också. Som ni kanske gissar var det samma tyg som till sufletten ovan, jag måste köpt rätt mycket av de tygerna...

Enkelsulkyn, som vi köpte ny till äldsta pojken och sålde förra året. Det jag sytt är de lila detaljerna.

Varukorgen fick en fastsatt påse för att skydda innehållet från smuts och från att trilla ur.

Den fick även ett lättåtkomligt fack bakom ryggstödet, praktiskt att lägga vantar och annat i.

I detta fack fanns också en inbyggd regnponcho. Tryckknappen satt lite fel men jag iddes inte ändra, konstruktionen funkade rätt bra ändå.

Postat 2013-09-18 22:20 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons