Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Ny favorittröja till 11-åringen

Min son fyller år idag, ni vet killen som bor i kläderna och där tvätten är en förhandling. Den gröna luvtröjan som han fick i julklapp hör också till favoritplaggen. Så nu när det var dags att sy något till födelsedagen ville jag sy en riktigt fin tröja.

Modellen är hämtad ur senaste Ottobre-tidningen. I tidningen står det att mönstret är anpassat för kraftiga barn. Min son är en smalis, så jag tänkte att jag får väl anpassa mönstret i bredd då. Men först mätte jag hans kära favorittröja. Den hade ungefär samma mått som mönstret, så jag struntade i att göra anpassningar.

Tygerna - eller iaf det med turkosblått mönster - hittade jag i Bibbis stuvkorg. Det var på håret att tyget räckte till på höjden men det gick. Broderiet känner ni ju igen från min nya favorittröja som jag visade förra veckan.

Postat 2014-02-27 18:25 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ny provtröja - nu är jag nöjd

För lite sen sydde jag en tröja för att testa nytt mönster. Jag kände mig nöjd med mönstret i stort, men gillade inte halsringningen. Bak stod tröjan ut från kroppen och kändes flaxig, och fram var ringingen för hög så att det uppstod strypkänsla. Nu har jag ändrat några detaljer i mönstret och denna gång blev jag nöjd. Bra! Nu har jag ett fungerande tröjmönster!

Broderiet har jag köpt på Urban Threads. Jag brukar oftast inte använda köpta broderier för det är roligare att skapa något unikt som ingen annan har. Men jag ville ha kugghjul och mitt broderiprogram kan inte göra det snyggt, jag har försökt tidigare. Detta broderi återkommer här på bloggen framöver, jag har sytt ett annat plagg också men detta visar jag efter att jag gett bort det.

Här har jag direkt fått användning av mina nya tillbehör till Eva. En "syguide" och en transparent pressarfot.

Postat 2014-02-23 10:30 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ensam hemma!

Det fick jag vara idag. Händer inte så ofta med en man och tre barn i huset, så det gäller att ta tillvara tiden och njuta medan man kan. Som alltid fanns det förstås en del måsten, men jag fick också några timmar i syhörnan.

Det sedan några dagar pågående projektet var att sy om makens gamla mjukisbrallor (inte urväxta utan numer för stora!) till nya byxor åt 11-åringen. Den senare har ett par byxor med skolans namn på, som han nästan bor i. Att ens få dem till tvätt är en förhandlingsfråga!

I detta projekt har alla mina maskiner fått vara med och visa vad de kan. Classe broderade utan att bråka, men jag tycker nog att kvaliteten på resultatet kunde varit bättre. Kanterna är taggiga på sina ställen. Jag har broderat detta A på en tröja tidigare och då blev det inte taggigt så jag vet inte vad som var fel idag. På ena byxorna använde jag löst mellanlägg (ja det satt ju fast i ramen förstås) och på de andra använde jag filmoplast i förhoppningen att taggigheten skulle bli bättre men icke. Nåväl. Det är ju bara barnbyxor.

Att sy om gamla byxor istället för att slänga dem känns bra. Även om de är lite noppriga, som de grå. Man skall ta hand om sina saker, laga och göra om där det är möjligt, tycker jag.

För någon vecka sedan sydde jag om ett par av mina gamla byxor som jag aldrig har tyckt om. (Helt utan intressanta detaljer så de var inget att visa här.) De hade inga fickor, så de nya mindre byxorna blev också utan. Dessa båda byxor hade fickor och det var både bra och besvärligt. Bra för att sonen säkert vill ha fickor på byxorna. För mig som skulle sy blev det dock väldigt tjockt och knöligt på sina ställen men jag gjorde vad jag kunde för att parera.

Postat 2014-02-15 23:16 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Lilla julafton

Själv är bäste tomte! Köphetsen inför jul, den deltar jag i så lite jag kan. Men idag fick jag köpa vad jag ville ha! Och det gjorde jag också :-) På Syfestivalen förstås. Gick från jobbet vid lunch och tillbringade eftermiddagen på Syfestivalen. Här är mina inköp, bara mjuka tyger alltihop!


Jag gillar lila, så det mesta av dessa är till mig. Kanske inte det prickiga.
Ljuset var inte det bästa så färgerna är inte rätt på bilden.
Alla tygerna är mycket mörkare än de ser ut att vara.


Ny tvåmetersbit av vågtyget från JNY, tyvärr inte interlock.
Det gröna blomtyget skall bli en tunika till mig!
(Vågat värre, jag har knappt något mönstrat alls.)


Fina band. Jag är bra på att köpa band men sämre på att använda dem.

Trots att jag nu känner (igen) några fler syentusiaster lyckades jag endast få syn på en av dem på mässan. Kan ju bero på att jag bara hade ögon för tygerna?

Postat 2014-02-14 17:38 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Broderad nätkasse till simleksaker

Jag fick simfötter och handpaddlar i present av en god vän. Så jag sydde mig en nätkasse att förvara och bära sakerna i. Jag var mycket nyfiken på hur det skulle gå att brodera på nätet men det gick bra med solvy både över och under.

Modellen är "gympapåse" med dubbla remmar i en dragsko överst. Fästena nertill hade jag tänkt mig i duschdraperityg men jag hade inget vitt så till sist sydde jag dem i nät också.

Kassen är ihopsydd med tätaste overlocksömmen och sen har jag sytt resten med sicksack.

Postat 2014-02-01 20:21 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons