Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Trosor av gamla tröjor

Sönernas batiktröjor med screentryck har hängt med i många år. Hur sjutton de har kunnat ha dessa tröjor så länge förstår jag inte, men nu är de definitivt finito. Slitna ärmar, en hel del fläckar. Jag sydde trosor av det som gick att använda. Tyvärr hade jag hål u huvet när jag klippte så motiven kom för högt upp, men dottern vet ju inte det.

Postat 2014-08-31 00:31 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sval omlottkjol

När jag var 15 år behövde jag vid ett tillfälle klä ut mig till hippie. Vad jag hade för övrigt minns jag inte, men jag hittade ett tyg i mammas gömmor och sydde mig ett par shorts med sån där midjeresår som man syr på utanpå tyget. De shortsen har tjänat mig väl under alla år, men efter några resårbyten har jag tvingats inse att de är så slitna att tyget börjat gå sönder här och var. Dags att pensionera dem. Fast om det finns tygbitar som är ok lär ni se dem här i bloggen framöver.

Nåväl, det är historia. Nu hittade jag loppis ett tyg i samma härligt svala, mjuka och tunga kvalitet som shortsen, så jag slog till förstås. Men denna gång valde jag att sy en omlottkjol istället, men fortfarande med resår i midjan. Sommaren tycks ju tyvärr vara slut men om den återkommer skall jag inviga kjolen.

Postat 2014-08-29 00:01 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Volanglinne av loppiskläder

Att jag gillar återbruk, det har ni väl koll på vid det här laget? Jag tycker det är så onödigt att slänga sånt man kan använda. Att använda redan sydda plagg till att sy nya innebär stora begränsningar. Man har bara en viss mängd material, i en viss form. Och eftersom dussinkläder ofta är felskurna så kan man inte alltid använda hela tyget heller, åtminstone inte om man vill försöka lägga det på rätt ledd. Sammantaget ger detta en ordentlig utmaning, och det tycker jag är roligt.

Här har jag tagit ett loppislinne för några kronor, och kombinerat med tyg från en loppiströja för några kronor till. Tröjan var inte bred nog för att räcka till volangen, men jag har skarvat fint och det är inget man tänker på. Mönstret har jag fått genom att rita av ett av dotterns favoritlinnen (köpt), sen har jag vridit ut det lite från mittvikningen vid tillskärning för att få lite mer vidd.

Postat 2014-08-27 00:14 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En UFO-tröja

I våras påbörjade jag en tröja till sonen, efter mönster från någon ganska ny Ottobre-tidning. Ärmar, nederkant och halsringning var kvar när han provade. "Skön", sa han. "Men den ser ut som en pyjamas." Då tappade jag lusten att sy klart. Jag var inte heller säker på hur jag skulle göra i halsen, V-ringning med halsmudd var det i mönstret tror jag.

Hur som helst har jag nu gjort klart tröjan. Halsringningen blev bara klippt till lagom storlek och insydd med coversöm.


Detaljbild på ärmfickan.
Tyget och knappen kommer från makens avlagda skjorta.

Postat 2014-08-25 21:40 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Lägerväska

För en dryg vecka sedan packade jag inför 11-åringens basketläger. Han fick förstås packa sina egna grejer, men jag skulle också åka med så jag packade även våra sovattiraljer, en stor ful neonrosa väska proppfull med luftmadrasser, lakan och filtar.

Sen skulle jag packa till mig. Vår andra stora väska hade sonen fått, så det fanns bara mindre väskor kvar till mig. De dög inte! Så vad gör man, framåt kvällen när man inser att man behöver en väska till morgondagens resa? Ja, det vet ju ni. Man syr en! Det är ju inte direkt första väskan jag syr och jag valde en ganska enkel modell efter de mått som tyget tillät. Själva sömnaden tog kanske 3 timmar.

Inget återbruk denna gång, med undantag för blixtlåset. Tyget är från stuvbordet på Stoff och Stil, nylonremmen kommer från Bibbi och reflexpasspoalen är förstås den jag väntade på så länge förut. Jag fick ju ta av det jag hade hemma och det visade sig räcka till denna gång.

När jag sydde min ryggsäck var jag så fokuserad på utsidan så jag nästan helt glömde bort fack på insidan. Det ville jag inte göra om denna gång, så det finns "stora" fack på insidan av båda kortsidorna, och på ett av de stora facken sitter några mindre fack. Sen fick väskan tre öppna fack på utsidan också.

Som ni ser är det inget foder inuti. Det finns gränser för vad man hinner med. Väskan var rolig att sy, om än lite jobbigt med tidspressen. Måtten är ungefär 50 x 28 x 28 och det räckte till precis lagom för 6 dagars packning.

Postat 2014-08-13 21:43 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Småblommig sommarblus

Förra sommaren sydde jag en blommig sommarblus, den tycker jag mycket om (utom halsringningen men den skall jag göra om har jag tänkt). Och för två år sedan sydde jag en sommarklänning till min dotter. Nu tänkte jag för ett par veckor sedan att det vore roligt att kombinera tyget i dotterns klänning med mitt blusmönster. Lite snabbsömnad sådär. ...eller inte.

Först sydde jag klart blusen, sånär som på resåren bak i halsen för Carina ville inte sy resår tydligen. (Dags för service.) Då hade den brodyrspets under oket fram och i ärmsluten, längre ärmar också. Sen konstaterade jag att blusen såg ut som ett nattlinne. Jag hade turen att hitta ett fint band i lokala lågprisbutiken, så jag sydde fast det på oket, kortade ärmarna och sydde barn i ärmsluten. Bättre!

Men jag tyckte ändå inte att blusen var bra. Tyget i min förra sommarblus har ett annat fall, men det här står ut bara. Tyget är smalrandig bäckebölja, eller kräppat eller vad det nu heter. Inte för att jag är smal som när jag var 20 men det är inte kul att gå klädd i tält. Så jag sydde en resår i ryggen. Nu får det duga.

Dotterns sommarklänning börjar bli liten, så innan jag satte saxen i tyget mätte jag noggrant upp att det räcker till en större likadan klänning åt henne. Men det blir något att sy till våren tror jag.

Postat 2014-08-01 00:26 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons