Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Återbrukstankar i fel tid

Jag har länge tänkt att jag vill sy en ny väska till mig. Samma modell som en reklamväska jag har, fast utan reklam då. Skulle bara hitta ett lämpligt, lite regntåligt tyg först. Redan tidigare har jag sytt ett eget foder till väskan, och det tänkte jag flytta över till den nya väskan. Själva tyget har dock låtit vänta på sig.

Min man har de senaste åren krympt på bredden. På sistone har han rensat ut en hel del för stora kläder och dessa har jag tagit hand om. En del har passat andra, en del går till Läkarmissionen, en del går till återvinning (skall lämna på H&M tänkte jag). Och en del skall jag sy om. I vintras sydde jag om mjukisbyxor som dåvarande 10-åringen fick.

Nu har maken rensat ut en jacka med lite gummiaktigt tyg. Den skall bli min nya väska! ...eller varför inte en ryggsäck? Det kom jag på igårkväll när jag lagt mig. Vältajmat, minsann! Jag låg ju och "sydde" bra länge när jag skulle sova. Men jag tror nog att det får bli en ryggsäck ändå. Och jag hittade ett passande väsktyg på Stoff och Stil häromdagen, så det kanske kan bli en väska också, framöver. Men ryggsäcken först!

Postat 2014-04-23 21:26 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En beställningsduk och rackarns fullt i tygskåpet

Min dotter (snart fem år) börjar inse fördelarna med att ha en mamma som syr. För några veckor sedan beställde hon som ni kanske minns en ryggdyna till sin matstol. I helgen önskade hon sig en duk till sitt lilla bord, där hon ibland sitter och pysslar men oftast bara förvarar en massa bråte. Ungefär som vi andra i familjen gör på andra bord... Nåväl. Duken skulle också kunna vara picknickduk, fick jag veta.

Att bara ta ett tyg och fålla kanterna är väl tråkigt tycker jag. Och tyget som hon valde ville jag faktiskt inte ta så mycket av. Hon valde det röda tyget som jag sydde en klänning åt henne av förra året, och som jag vill spara för något annat plagg framöver. Jag föreslog att vi kunde ju ta ett annat tyg till duken och sätta det röda i kanten. Hon köpte detta, och jag blev av med en tygbit som jag inte riktigt vet varför jag köpte.

För att göra duken lite roligare så klippte jag den i fyra delar som jag sydde ihop på detta sätt.

Bli av med tyg, ja. Det skulle jag verkligen behöva! Min kära tyggarderob kroknar väl snart av tyngden. Jag köper nu i princip bara tyger till kläder och väskor, men ändå fylls det på fort. Syfestivalen gjorde ju sitt för ett tag sedan och idag hade jag NÄSTAN vägarna förbi Stoff och Stil så jag gjorde mig ärende dit och grävde bland stuvarna. Vad nu det skulle vara bra för. :-)

Uppe till vänster finns plats för mer. Fast jag har inte hyllplan så det räcker. Får bli en tur till Ikea framöver och köpa extra.

Postat 2014-04-21 21:42 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En försökströja

Jag ville testa ett för mig nytt mönster ur Ottobre 1 2014, men ville börja i lite mindre skala än till mina stora killar. Så jag bestämde mig för att korta ärmarna till t-shirtlängd och sy till en av min dotters kompisar, som också råkar vara son till en av mina vänner. Det är dock min dotter som visar upp tröjan på bilden.

Tröjan tog lång tid. Först var jag ju tvungen att rita av och klippa ut mönster. Inte min favoritsport - gissa varför jag syr alla mina tröjor och tunikor efter samma grundmönster... Sen skulle det klippas till en massa småbitar som skulle skarvas till hela ärmar och fram/bakstycke. Jag råkade täkna fel när jag klippte till axelbitarna på ärmarna så det blev två av samma, men skillnaden var så liten mellan fram och bak att jag klippte båda så de blev symmetriska. På en barntröja spelar det inte så stor roll tänker jag. Innan denna tröja har jag nästan bara sytt raglanärmar så detta var lite nytt för mig, men det gick ju bra.

Och sen... skulle jag prova bandkantaren som jag har köpt till Eva. Jag har aldrig använt bandkantare förut så det blev lite experimenterande först. Sen skulle jag sy halskanten. Jag sydde. Och repade upp (bra att coversömmen är så lätt att repa upp!). Sydde igen. Det blev också fult. Tror det var på sjätte eller rent av sjunde försöket som resultatet var tillräckligt bra! Jag är iofs riktigt petig men tror inte att någon mindre nogräknad sömmerska hade varit nöjd med de tidigare försöken heller. Resten gick ju bra förstås, Eva syr så snällt.

Om jag skall sy detta mönster igen tror jag att jag kör hela ärmarna i det nedre tyget istället för att skarva även dem.

Postat 2014-04-19 20:17 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ett beställningsjobb på nattkröken

"Varför har du inte sytt en dyna till mitt ryggstöd? Jag har ju sagt att jag vill ha det!" Detta sa rara dottern, snart 5 år, igår när vi åt middag. Hon tycker att ryggstödet på hennes stol är för hårt. Och visst har hon uttryckt önskemålet förut, men jag har glömt. Så igårkväll när jag insåg att valet stod mellan att ta en kopp te vid sybordet eller att somna i soffan gjorde jag slag i saken.

Jag hade en rulle med skumgummi i lagom tjocklek på vinden, och tyger har jag gott om, så det var bara att välja. Valet föll som ni ser på frukttyget som blev över från gardin och draperi i äldste sonens rum. Ett stadigt tyg som håller formen, och i glada färger. Om jag haft mer tyg kvar skulle jag ha skurit lite annorlunda men nu fick det bli ett par avskurna fruktrader uppe och nere.

Dynan är fäst på enklaste vis med kardborreband bakom.

Postat 2014-04-06 15:39 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gissa grejen - nu med SVARET!

Här ser ni en grej som jag sytt för ökat välbefinnande i min vardag. Ett euti, en väska, fodral eller vad är det egentligen? Och vad tror ni att jag skall ha det till? Grejen är till sitt utförande helt anpassad för ett specifikt ändamål.

Botten är ca 10 x 6 cm och höjden ca 7 cm. Material är två lager tjock fleece samt såväl yttertyg som foder i det röda följsamma pumpatyget. Öglan är för att minska risken att tappa saken. Pacman-bandet är bara dekoration. Den här saken använder jag varje dag när jag åker till jobbet, men knappast på helgen.

---------------------------------------------------------------

Jag förstår ju att det var svårt att gissa, men här kommer svaret! ...så vad var det då? Lotta kom närmast med sin gissning om isolerande väska. Såhär ligger det till att jag kokar ägg på morgonen. Sen tar jag med mig äggen till jobbet och äter dem till frukost. För ett tag sedan kom jag på att jag kunde få varma frukostägg om jag tog med dem i en grillvante. Trevligt med varma ägg men ofräscht med en grillvante. Så nu har jag sytt mig ett hålla-äggen-varma-under-transporten-etui! Det funkar nästan lika bra som grillvanten men är betydligt trevligare att hantera.

Postat 2014-04-01 23:02 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons