Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Flera projekt på gång

Nu har jag inte sytt ordentligt på ganska precis en månad. Lagat några trasiga barnplagg, sytt ny hank i en handduk... Stunderna att sy blir så korta så det har inte känts som mödan värt att plocka fram en massa grejer. Men jag har många projekt i huvudet och några av dem har jag också smugit igång! Ett axplock:

  • Tyger ur min resttygskorg skall bli förvaring för presentpapper och -snören. Resttygskorgen var proppfull så något behövde göras. Samtliga stumma/hårda tyger i naturmaterial har jag tagit men eftersom det mest var mjuka tyger i korgen förblev den tyvärr ganska full.
  • Sy nya favoritbyxor efter att jag gjort mönster av mina gamla favoriter. De är nu delvis isärklippta så nu finns ingen återvändo...
  • Jeans till yngste sonen. Hans ben har vuxit i samma storlek som storebror har så det är lite kris i byxfrågan. Jag har kollat ut ett mönster i Ottobre att utgå ifrån och sen har jag lite egna idéer om hur jag skall göra dem mer unika. Det skulle vara roligt att sätta dit nitar som det är i köpejeans men det har jag inga.
  • Ryggsäck till yngste sonen. Hans ryggsäck är fin men lite liten nu efter att han haft den i fyra år. Så jag skall förbättra en konferensryggsäck jag fick i vintras. Storebror fick ryggsäcken från förra årets konferens och den funkar bra, så det blir väl ungefär likadant nu.
  • Tunikor åt mig själv, och sy färdigt tröjor som är utklippta. Tröjorna hade jag egentligen tänkt brodera på men nu har jag planer på att sy "utanpåtröjor" i stretchigt spetstyg så det kanske inte blir så mycket broderat.
  • Väska som är anpassad till cykelns pakethållare.
  • Fler "matkassar" av loppistyg/gamla gardiner. Jag har två som jag använder mycket. Mycket roligare att bära hem maten i mina glada kassar än köpta reklamplastpåsar.

Jaha, det var lite av vad jag har på gång under hösten. Vad skall ni andra sy?

Postat 2014-09-21 22:20 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Bestämt mig!

Efter många långa jobbiga diskussioner med mig själv har jag nu Bestämt Mig. Ibland kan det vara så svårt, å ena sidan vet man att det man har inte är hållbart i längden, men å andra sidan vet man inte heller vad det är man får.

Som ni förstår pratar jag nu inte om valet, det var ändå ganska lätt. Nej, jag pratar om mina favoritbyxor. De där som hängt med i många år och som sitter så skönt! Men som de senaste åren fått hålla sig hemmavid, som har trasig dragkedja och hål i fickorna. Själva tyget är konstigt nog inte trasigt. Man ser ju på veck att tyget är blekare där men inte trasigt alltså.

Så nu har jag idag, efter mycket vånda, bestämt mig för att detta är sista gången jag tvättar byxorna. Sen får de bli mönster till nya favoritbyxor. Tyg hittade jag för något år sedan på loppis, så det har jag redan. Det blir säkert bra. Men jag bävar för att sätta saxen i trotjänarna...

Postat 2014-09-14 18:14 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Lyckad misslyckad sydag

Idag hade jag sydag hemma hos mig. Fyra goda vänner kom hit med sina symaskiner och syprojekt. Tre hade med sina små döttrar, den fjärde medförde en god kardemummakaka. Jag ordnade med syplats och mat. Mycket trevligt!

Ett par gamla byxor från vinden blev en ny fin kjol. Ett före detta draperi blev ett fint förkläde. En morgonrock i härlig velour blev början till ett bra mjukisbyxor. Och en fleecetröja i supermjuk "lurvig" fleece kom en bra bit. Några bilder har jag tyvärr inte, kameran fick vila.

Själv skulle jag sy ett par tunna överdragsbyxor i gummerat tyg, att hålla vind och lite regn borde från mina vanliga byxor. Det började med att jag skar ut två uppsättningar framstycken. Jag lät mig dock inte nedslås av detta utan skar ut ett par nya bakstycken. Det fanns över tre meter tyg från början och ingen anlending att snåla.

Sen skulle jag sy blixtlås i sidorna. Efter halva första sömmen åkte sprätten fram. Efter att jag pressat så gott det gick och nålat fast blixtlåsen platt under tyget lyckades jag sy fast blixtlåset i ena byxbenet, det blev fint. Det andra benet skulle sys på samma sätt. Efter en stunds sömnad insåg jag att tyget hade vikts in under blixtlåset och alltså var det åter dags för sprätten.

Jag sydde ihop innersömmarna och grensömmen. Tyget måste ha glidit runt rejält i maskinen trots nålar för det stämde inte alls efteråt. Så var det dags för provning... Mönstret jag utgått ifrån var ett mjukisbyxmönster och jag tyckte att jag hade lagt till ordentligt med vidd. Såhär i sanningens stund visade sig mitt antagande vara fel, byxorna sitter åt ordentligt över höfter och lår. Medan jag funderar över hur jag skall skarva tyget så det blir snyggt så får byxorna bo i UFO-korgen.

Min sömnad gick som ni förstår åt fanders idag. Men det ver trevligt att ha vänner här och umgås över sybordet.

Postat 2014-03-29 21:07 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tomteverkstan har öppnat

"Jag vill att tomten ger mig bara hårda paket. Inget mjuk och äckligt, bara hårda paket. Att få en massa kläder är det värsta jag vet. Jag vill att tomten ger mig bara hårda paket." Visst ligger det något i låttexten? Men barnen brukar bli glada för hemsytt ändå. Minst ett mjukt paket var blir det.

Sen symestern har jag ett par tillskurna men inte sydda byxor liggande. Jag har tänkt sy revärer på dem av ett tryckt resårband men känt att uppgiften var lite för knepig för att göra på kvällen när jag varit trött. Men idag på förmiddag blev det äntligen av! Jag har också skurit hål för fickorna och förberett fickpåsar. Hade tänkt sy stolpfickor men jag tror att det blir en fuskvariant för jag har inte hittat någon begriplig beskrivning av hur man gör.

Bilder, det kommer efter jul. Jag tror inte att barnen läser här men vem vet?

Postat 2013-12-06 18:13 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Reflexer, lappa och laga

Ibland måste man ta tjuren vid hornen. Mörkret sväljer oss när vi lämnar hemmet på morgonen och när vi kommer hem igen har det varit svart i flera timmar. De stora barnen har order att använda reflexer men det glöms bort allt som oftast. Jag har tänkt ett tag på att sy reflexer på killarnas skolryggsäckar men inte kommit till skott. Bäst vore ju om de kunde använda reflexvästarna som de fick när de började ettan, men försök få 9-10-åringar att ta på det till skolan...

Imorgon skall det komma snö, tydligen. Min tioåring tjatade ner vinterkläderna från vinden. Han får "nya" kläder i år i form av loppisfyndat skidset. Snygga med många detaljer, men inte tillstymmelse till reflexer på dem. Första kvällen den här veckan som jag är hemma och nu har jag ju tid att sätta mig vid sybordet, så det fick bli reflexer lite här och var på jackor och ryggor för ökad synlighet.

Nioåringen klagade över att hans jacka var sönder, så jag passade på att laga och byta ut kassa kardborrband när den ändå var i närheten av symaskinen.

Sådär himla kul var det väl inte. Och lagningarna är långt ifrån perfekta. Men det var skönt att få sitta vid symaskinen (idag sydde jag på Classe men bytte sen till Carina när jag behövde få jackärmarna runt friarmen), dricka te och lyssna på radio. Jag brukar lyssna på Spanarna om jag har olyssnade avsnitt, och sen går jag över till Vetenskapens värld där man kan få höra reportage om allt möjligt man inte visste något om innan.

Lappa och laga
Postat 2013-12-05 23:10 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sömnadstankar

Nu har jag inte sytt på över en vecka. Ugglan jag sydde nyligen är bortskänkt och funderingarna på hur uggla nummer 2 skall se ut och sys har bordlagts.

Jag såg ju denna fina weekendväska och blev så sugen på att sy en egen. Men jag har svårt att sy efter beskrivningar så jag har gått och funderat över hur jag skall göra en egen väska. Vi köpte nya sängar i våras och jag har köpt en bit möbeltyg av samma sort som sängarna är klädda med. Det är ganska mycket mer tyg än jag behöver och jag tror det kan bli bra till väskan. Tyg till passpoaler och foder har jag också sett ut i min tyghylla (rackarns vad jag gillar den hyllan!). Så egentligen är det bara att börja rita mönster och sy. Men jag kommer inte till skott!

Häromveckan beställde jag en prenumeration på Ottobre. Igår kom första numret i prenumerationen och bonusnumret. Blev ju än mer sysugen men plötsligt tyckte jag att mina klädtyger kändes urtrista! Inte för att jag tyckte om alla Ottobre-tygerna (tvärtom faktiskt), men de är ju klart mer fantasifulla än de jag har i hyllan.

Sen har en kompis och jag anmält oss till syhelgen i Trosa i oktober. Så nu gäller det att komma på några bra grejer jag kan ta med dit! Utöver vankelmodet beträffande syprojekt hemma, då. Jag vill sy. Men jag vet inte vad. Och så är det braiga mönsterpappret slut.

Postat 2013-09-10 22:36 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Seriesömnad - fy sjutton!

Sen nyår har jag sytt 10-12 par trosor åt min dotter. Det har varit roligt, jag har sytt 1-3 par åt gången och de är sinsemellan lite olika de flesta av dem. Hon har också blivit glad över dem, häromdagen bad hon om ett par nya uggletrosor så det skall hon väl få framöver.

Nu senaste veckorna har jag seriesytt hela sex par likadana trosor samtidigt. Inte till min dotter utan till en hantverksmarknad. Jag har en sak att säga om detta sätt att sy:

FY SJUTTON VAD TRÅKIGT!!!

När jag sytt ett par åt gången har det väl tagit ca en timme för ett par, från mönsterutlägg till färdig trosa. Möjligen gjock det lite fortare per trosa denna gång. Men den blygsamma ekonomiska ersättningen jag får om trosorna blir sålda uppväger inte alls arbetsinsatsen. Just nu har jag svårt att se att jag skulle göra om detta.

Det skall vara roligt att sy. Annars kan det vara. Den enda förmildrande omständigheten är att jag hunnit lyssna på en del radio.

Postat 2012-04-23 22:45 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons