Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Seriesömnad

Dottern (7 år) behövde nya långärmade tröjor. Jag behövde göra av med tyger från mitt tygskåp. Och den gångna helgen hade jag massor med tid att sitta med symaskinen. Så det blev seriesömnad.

Egentligen tycker jag inte det är så kul med seriesömnad. Men det är ännu mindre kul att rita av och klippa ut mönster. Så det fick bli flera tröjor från samma mönster (från Ottobre).

Postat 2016-11-22 20:32 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Elsas klänning

Min dotter är 6 år. Hon älskar filmen Frost. Jag har bara väntat på beställningen av en Elsa-klänning och beställningen kom väl i september eller så. Vi bor inte nära någon tygaffär och jag har sällan vägarna förbi någon heller, så det tog säkert mer än en månad att hitta de tre tyger jag ville ha. (Eller snarare tre tyger som jag kunde godkänna.) Sen hände ingenting.

Dottern frågade efter klänningen ibland men den var inte påbörjad. Så för några veckor sedan gav hon mig en deadline: "Jag kan väl få Elsa-klänningen i julklapp?" Smart unge, jag kunde ju inte säga nej. Så förra veckan la jag några kvällar och lite stulen dagtid på att konstruera och sy klänningen. Jag hann klart i tid! Ljuset var bra ute idag så bilderna gör rättvisa åt klänningens färger.

Axelpartiet och ärmarna har jag tagit från en Ottobre-tröja med hyfsat smala ärmar. Hon drar storlek 116 i det mesta men mönstret ritade jag i storlek 104, dock med längre ärmar. Tyget är inte särskilt elastiskt och egentligen passar det inte så bra men det var det bästa jag hittade.

Den turkosa delen är krossad velour, ett tyg jag är mycket nöjd med pga dess fina fall och lyster. Mönster till detta har jag ritat själv, det består av åtta trattformade våder samt isydda kilar för ökad vidd nederst. Vid tillskärning höll allt på att gå åt pipan för att tyget egentligen var för smalt men jag löste det genom att lägga en av våderna på baksidan uppochner. Kilarna skar jag till av spillbitar.

Släpet har jag rynkat på min overlockmaskin. Först en gång med bara tyget (nätet) och sen rynkade jag det rynkade tyget en gång till med ett tunt band att hålla ihop rynket. Jag visste inte riktigt hur brett släpet skulle bli efter detta men det blev lagom. Som ni ser har jag sytt fast det mellan ljusblått och turkost tyg, samt i ärmsömmen.

Blixtlås hade jag inte köpt så det fick bli ett jag hade liggande, sannolikt köpt på någon loppis nån gång. Sy fast blixtlåset var lite krångligt eftersom jag inte ville sy i släptyget, men med delade sömmar gick det bra.

Det var roligt att sy klänningen och dottern blev jätteglad. Kanske att jag köper en bit extra velour att förlänga klännningen med framöver, den blev lite kortare än jag tänkt mig och hon växer ju. Hon har gått i klänningen hela dagen och jag gissar att hon kommer bo i den ett tag framöver.

Cosplay
Postat 2015-12-24 23:19 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sy för att minska tyglagret

Jag har för mycket tyg. Någon här som inte har det? En hel del lär jag aldrig använda. Somliga tyger spar jag för att jag tyckte om dem förut, andra för att jag hoppas att jag trots allt får sy av dem. Mjuka tyger med barntryck, tex. Nog kan jag sy lite "barnsliga" kläder till mig själv men det finns ju gränser. Ugglor och igelkottar, nja. Dottern har vad hon behöver och mer därtill, hon brukar ärva efter en god väns flickor och så syr jag förstås en del ändå. Sönerna är 10 och nästan 12 så där får det inte vara för larvigt.

Senaste dagarna har jag försökt att "sy bort" lite av tyglagret. Förra helgen sydde jag ju kallingar till killarna av deras trasiga tröjor, nu har jag fortsatt kalsongproduktionen. De gråa är sydda av ett loppisfyndat tyg som jag tror har varit en soffklädsel tidigare, det räckte till två par favoritbrallor åt mig och två par kallingar och nu återstår bara en liten bit. De blåa har jag sytt av nytt tyg som jag förut sytt tröjor av (långärmad, kortärmad), nu blev det tre par kallingar och sen tog det slut.

Sen blev det en fodrad kasse till en god väns dotter (förresten en av tjejerna som min dotter ärver en massa kläder av). För lite sen sydde jag ett draperi till hennes rum och en remsa av tyget blev kvar. Lagom att göra en kasse av och så blev jag av med lite eget tyg till fodret. Ingen avancerad kasse precis men jag har sytt en ficka inuti av yttertyget.

Jag funderar på vad jag skall sy mer. Min dotter har beställt en ny traktortröja, men jag är inte riktigt sugen på att sy den just nu. Broderimaskinen stod uppställd i några veckor nyligen men nu står den på golvet igen, utan broderitillsatsen. Sybordet är fullt ändå, det är inte så stort. Så jag får se vad det blir. Har tänkt sy stora fickor av gamla jeans, till vantar och mössor som nu bara ligger på en bänk i hallen. Men jag är lite osugen på det också :-)

Postat 2015-01-18 00:26 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sylust!

Äntligen lite sylust igen! Min 11-årige son sydde i november en mössa i julklapp till sin lillasyster. Jag fick hjärnsläpp under sömnaden vilket resulterade i en för kort mössa. Nu har vi kommit överens om att jag klipper till en ny mössa och han syr den. Själva tillklippningen gjorde jag igår och sen blev jag sugen på att sy något själv!

Som ni kanske förstått har jag svårt att slänga kläder som är urväxta eller har något hål. Utslitna kläder dermot, de åker i soporna. Eller numer i en påse som jag skall lämna på H&M vid tillfälle. Hursomhelst hade jag diverse tröjor liggande efter killarna. Slitna ärmslut eller något hål men i övrigt ok tyg. Så jag tog och svängde ihop varsitt par kalsonger åt dem. Båda skrattade när de fick tillbaka sina gamla tröjor som kalsonger.

Tioåringen klagade på att han inte hittade någon mössa. Istället gick han med luvan från en collegetröja på huvudet ute. Mycket opraktiskt när det snöar... Så medan han åt sin lunch sydde jag en ny mössa åt honom.

Postat 2015-01-11 15:01 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kalasklänning till min dotter

Dags för barnkalas igen då. 5-åriga dottern ville ha sin "prinsessklänning" - en av farmor köpt fe-utstyrsel som är älskad men inte helt presentabel längre och jag törs inte riktigt tvätta den. Jag frågade om hon inte ville att jag skull sy en kalasklänningn istället. "Jo, jag vet vilket tyg det skall vara!" sa hon. Och det visste jag med. I våras loppisfyndade jag ett tyg med tryckta paljetter i regnbågens färger. Det har hon gått och tittat lystet på varje gång mitt tygskåp varit öppet. Nu var det dags att sätta saxen i det.

Det var lite bråttom. Inbjudan kom i tisdags och kalaset är imorgon. Och jag hade en del inbokat däremellan, så max tre kvällar hade jag på mig. Barnmönster har jag mest i några Ottobre-tidningar och nästan alla var för mjuka tyger. Men jag hittade ett mönster som var på gränsen i storlek och därifrån tog jag livet. Kjolen, armhålskantningen och stjärnan har jag improviserat ihop själv.

Det cerisa tyget har jag använt några gånger vid det här laget, och snart är det slut. Fodret i livet är någons gamla tunna bomullsgardin. Jag sydde fel och fick sprätta några gånger men så är det ju när jag syr.

Postat 2014-11-22 15:55 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Barnjeans

Yngste sonen var i desperat behov av nya jeans. De gamla är numer rätt så vällappade såväl på knäna som i baken, och dessutom behöver han kliva upp en storlek. I ytterligare nästa storlek har jag säkert 6 par nya (köpta) jeans som väntar, men de är för långa och jag vill ju inte korta av dem. Jag hade denimtyg köpt på någon loppis, så det fanns liksom ingen ursäkt för att inte sy åt honom.

Mönstret har jag tagit ur en Ottobre-tidning. Det fanns jeans i tre olika modeller, men just denna i rätt storlek saknade typiska jeansdetaljer som besparing bak, myntficka och utvändiga bakfickor, så dem har jag improviserat. Jag ville också få med en resår i linningen, den har jag sytt fast innanför ett stjärnmönstrat tyg som ni ser skymta på övre bilden. Samma tyg har jag använt i framfickorna också, så att man ser stjärnorna när man tittar ner.

Jeansen är sydda på Classe, med undantag för de långa sid- innerbens- och grensömmarna som Eva fick sy. Classe tycker inte om att sy där det är tjockt så på några ställen var det utmanande att sy fint. (Det värsta med Classe är nog backningen. Han backar fem stygn, varken mer eller mindre. Och är det tjockt när han backar kan han vägra och hade jag inte använt en grov kromnål hade jag nog haft av flera nålar under denna sömnad.)

Det är första gången som jag syr jeans men det är nog inte sista. Det är roligt att sy alla detaljer! Och jag tycker om att sy stickningar, det kan man ju ha hur mycket som helst på jeans.

Postat 2014-11-20 21:57 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Boxerkalsonger av loppiströjor

Jag köpte ett par batikfärgade tröjor på loppis, en svartvit och en i två blå nyanser. Den blå skall bli barntröja med snörningen från den svartvita framöver. Den svartvita blev två boxerkalsonger (barnstorlek). Tyget är underbart mjukt och passar väl till plagget. Det var första gången jag sydde kalsonger och mönstret kommer från en Ottobre-tidning.

Jag fattar väl hur man syr tänkte jag och sydde fel jag vet inte hur många gånger på första paret. "Man skall använda det man har" sa en vän när vi pratade om sprättandet, och nog fick jag använda sprätten. Andra paret sydde jag på maxen halvtimme och utan fel.

Jag sydde också ett tredje par av en annan svartvit tröja, nu med coversöm i avvikande färg och utanpåliggande resår. Råkade sätta resåren fel men om mottagaren inte säger något så får det vara så. :-) Jag tycker att detta tyg var riktigt läckert till kalsonger, hade gärna haft mer.

Postat 2014-09-06 00:07 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tröja av två loppislinnen (och en t-shirt)

Jag fortsätter oförtrutet mitt återbruksbloggande! Här en tröja som jag sytt av två mjuka loppislinnen. Det blå linnet hade en ficka som jag flyttade över till tröjan. Halsringningen har fått en remsa från en tunn loppis-t-shirt.

Postat 2014-09-04 00:19 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Trosor av gamla tröjor

Sönernas batiktröjor med screentryck har hängt med i många år. Hur sjutton de har kunnat ha dessa tröjor så länge förstår jag inte, men nu är de definitivt finito. Slitna ärmar, en hel del fläckar. Jag sydde trosor av det som gick att använda. Tyvärr hade jag hål u huvet när jag klippte så motiven kom för högt upp, men dottern vet ju inte det.

Postat 2014-08-31 00:31 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Volanglinne av loppiskläder

Att jag gillar återbruk, det har ni väl koll på vid det här laget? Jag tycker det är så onödigt att slänga sånt man kan använda. Att använda redan sydda plagg till att sy nya innebär stora begränsningar. Man har bara en viss mängd material, i en viss form. Och eftersom dussinkläder ofta är felskurna så kan man inte alltid använda hela tyget heller, åtminstone inte om man vill försöka lägga det på rätt ledd. Sammantaget ger detta en ordentlig utmaning, och det tycker jag är roligt.

Här har jag tagit ett loppislinne för några kronor, och kombinerat med tyg från en loppiströja för några kronor till. Tröjan var inte bred nog för att räcka till volangen, men jag har skarvat fint och det är inget man tänker på. Mönstret har jag fått genom att rita av ett av dotterns favoritlinnen (köpt), sen har jag vridit ut det lite från mittvikningen vid tillskärning för att få lite mer vidd.

Postat 2014-08-27 00:14 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons