Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Kalasklänning till min dotter

Dags för barnkalas igen då. 5-åriga dottern ville ha sin "prinsessklänning" - en av farmor köpt fe-utstyrsel som är älskad men inte helt presentabel längre och jag törs inte riktigt tvätta den. Jag frågade om hon inte ville att jag skull sy en kalasklänningn istället. "Jo, jag vet vilket tyg det skall vara!" sa hon. Och det visste jag med. I våras loppisfyndade jag ett tyg med tryckta paljetter i regnbågens färger. Det har hon gått och tittat lystet på varje gång mitt tygskåp varit öppet. Nu var det dags att sätta saxen i det.

Det var lite bråttom. Inbjudan kom i tisdags och kalaset är imorgon. Och jag hade en del inbokat däremellan, så max tre kvällar hade jag på mig. Barnmönster har jag mest i några Ottobre-tidningar och nästan alla var för mjuka tyger. Men jag hittade ett mönster som var på gränsen i storlek och därifrån tog jag livet. Kjolen, armhålskantningen och stjärnan har jag improviserat ihop själv.

Det cerisa tyget har jag använt några gånger vid det här laget, och snart är det slut. Fodret i livet är någons gamla tunna bomullsgardin. Jag sydde fel och fick sprätta några gånger men så är det ju när jag syr.

Postat 2014-11-22 15:55 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Barnjeans

Yngste sonen var i desperat behov av nya jeans. De gamla är numer rätt så vällappade såväl på knäna som i baken, och dessutom behöver han kliva upp en storlek. I ytterligare nästa storlek har jag säkert 6 par nya (köpta) jeans som väntar, men de är för långa och jag vill ju inte korta av dem. Jag hade denimtyg köpt på någon loppis, så det fanns liksom ingen ursäkt för att inte sy åt honom.

Mönstret har jag tagit ur en Ottobre-tidning. Det fanns jeans i tre olika modeller, men just denna i rätt storlek saknade typiska jeansdetaljer som besparing bak, myntficka och utvändiga bakfickor, så dem har jag improviserat. Jag ville också få med en resår i linningen, den har jag sytt fast innanför ett stjärnmönstrat tyg som ni ser skymta på övre bilden. Samma tyg har jag använt i framfickorna också, så att man ser stjärnorna när man tittar ner.

Jeansen är sydda på Classe, med undantag för de långa sid- innerbens- och grensömmarna som Eva fick sy. Classe tycker inte om att sy där det är tjockt så på några ställen var det utmanande att sy fint. (Det värsta med Classe är nog backningen. Han backar fem stygn, varken mer eller mindre. Och är det tjockt när han backar kan han vägra och hade jag inte använt en grov kromnål hade jag nog haft av flera nålar under denna sömnad.)

Det är första gången som jag syr jeans men det är nog inte sista. Det är roligt att sy alla detaljer! Och jag tycker om att sy stickningar, det kan man ju ha hur mycket som helst på jeans.

Postat 2014-11-20 21:57 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Finförvaring för presentpapper och -snören

Resttygskorgen var full. Jag kan inte med att slänga tyger och bitarna var för små att sälja eller skänka bort. Vid varje födelsedag, jul, barnkalas osv de senaste åren har jag tänkt att jag skall sy snyggare förvaring till presentpapper och presentsnören, så att man blir lite glad av att ta fram dem. Detta var ett utmärkt tillfälle att bli av med såväl lite resttyger som lite större tygbitar som jag ledsnat på att se i skåpet!

Presentpappersförvaringen är kviltad, med ganska tjock fleece i mitten. Jag är inte någon van kviltare och det här med fleece var inget vidare. Den töjer sig lite hit och dit. Som ni ser på första bilden jag har använt mycket enkel lappteknik där jag sydde en jättelång remsa av olika långa tyglappar. Sen sydde jag bara ihop rad för rad tills bredden var bra. Tänkte att Classe får sy kviltsömmarna, han har ju ett antal fina sömmar. Men <pip> vad han syr långsamt! Jag sydde dekorsömmar i varannan skarv och sen lade jag på den delen av fodret som skulle bli insida. Nästa omgång med varannanskarvssömnad blev det trestegssicksak. Det går också långsammare på Classe än på andra maskiner men var ändå uthärdligt.

Påsen för presentsnören är sydd i samma teknik, men utan fleece, bara fodertyg och lapptyget. Och bara trestegssicksack.

Det var väl ett par månader sedan jag påbörjade arbetet. Helt klart ett projekt med stor UFO-potential, men jag valde att ta tjuren vid hornen och göra klart. Jag tog bara stumma tyger ur restkorgen, så färgerna är de som råkade ligga däri och inte medvetna val. Nu känns det bra att vara klar och jag tycker resultatet blev oväntat bra.

Postat 2014-11-09 22:19 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Sytt på sistone

Denna höst har jag hittills läst mer än jag sytt. Det är mycket lättare att ta upp en bok som är på gång och läsa några sidor innan man blir avbruten, än att hinna med något vettigt i ett sömnadprojekt mellan alla måsten och "Mamma". Så jag har inte riktigt haft ro att sy. :-(

Jag har ptminstone lyckats förfärdiga en väska. Jag "behöver" en väska att använda i samband med gympa på mitt jobb och såhär ser den ut just nu.

Jeansen är fådda och var ganska slitna på benen. Fodret är mörkt cerisefärgat och det syns inte riktigt på bilden hos mig. Jag har inte sytt en massa invändiga fack utan bara ett stort fack med den svarta dekorativa dragkedjan. Jag har också sytt en påse med dragsko i samma tyg som fodret, avsedd att ta med smutstvätt i.

Så skulle jag ha lock på väskan. Jag sydde locket, och såg sen att på något vis var spetsen inte på mitten! Sprätta, klippa sy om. Nu ok. Sen sydde jag två knapphål. Avsikten var att använda befintlig knapp och att man skulle kunna dra åt mer eller mindre beroende på hur mycket innehåll det var i väskan.

Ibland har man otur när man tänker. Väskan skulle ju ha handtag också. De satt inte på när jag designade locket. Så knapphålet når inte fram till knappen med mindre än att man viker locket och det har jag inte lust med. Kanske syr jag om locket någon gång när/om andan faller på. Kanske gör jag en annan lösning som jag skall fundera lite mer på Just nu har jag tappat lusten att sy mer på väskan iaf så den får följa med till jobbet i detta skick.

Vidare har jag sytt mig en tunika. Silverstjärnorna blänker av blixten så det är hopplöst att få någon bra bild.

I samma tyg har jag också sytt en mössa till mig. Den blev i kortaste laget så jag skall sy en till med lite mer tyg. Jag känner mig glad i min nya mössa och den gick fort att sy, så tröskeln för att sy en till är inte så hög.

Idag har jag ritat mönster till ett par jeans åt tioåringen. Jag tänkte att elvaåringen kunde hoppa upp en storlek så hans lillebror fick lagom långa byxor men icke. Så jag får sy istället. Hoppas att tycget räcker till bara, det är loppistyg som vanligt.

Postat 2014-11-03 22:38 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons