Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Är dom inte klara snart?


Barn är ju som bekant ombytliga, och inte alltid helt konsekventa. Min snart fyraåriga dotter hävdar bestämt att hon inte tycker om färgen på byxorna som jag knåpade ihop under helgen. Men trots det vill hon gärna ha dem på sig så snart som möjligt. Jag tycker nog att de kan få vänta in någon mer somrig dag än dessa snålblåsande vårdagar.

Detaljerna på baksidan var det som var pilligast denna gång. Fickorna såg ut att sitta likadant men när benen väl var ihopsydda syntes det alltför tydligt att de satt olika. Bara att sprätta och sy om alltså. Besparingen upptill hade jag tänkt ut men glömde bort när jag klippte till bakstyckena. Tur jag kom på det i tid.

Nedtill är byxorna ganska mycket för långa. Jag har fodrat nedre delen av benen så att man kan vika upp mycket i början och mindre efterhand som tösen växer, utan att se sömsmånerna. Helst hade jag velat sätta dit några jeansnitar men har inga på lager och Bibbi har inte heller vad jag vill ha. Så det fick vara.

Tygerna är förstås loppisfyndade. Det enfärgade köpte jag för något år sedan för att sy byxor av men tyckte sen att det var lite för tråkigt så det blev inga byxor. Det blommiga hittade jag i torsdags och jag är ännu inte säker på att jag faktiskt tycker det är ett fint tyg. Men färgerna funkar ju bra ihop. Min tioåring hade tråkigt så jag gav honom i uppdrag att hitta en bra tråd att sy med och efter lite prat om hur man väljer tråd hittade han den bästa jag hade tycker jag.

När jag ändå hade ångan uppe la jag nån timme på söndagskvällen åt att göra överdragsbyxor av en bit loppisfyndad bävernylon. Min dotter hade jättebra - köpta - överdragsbyxor förra året men dem har hon vuxit ur. Nu är det hög tid för tunnare överdragsbyxor så detta passade utmärkt. Hällor av reservresår till en vinteroverall.

Dessa byxor sydde jag bara på Carina. Hon stod närmast till och jag gillar henne mest. De blommiga byxorna började jag sy på Classe men han är kinkig och slutar mata om han tycker att det är för tjockt (vilket inte behöver vara särskilt tjockt) så jag låt Carina ta över. Hon sydde så snällt.

Postat 2013-04-29 21:32 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jag tycker inte om sån färg

Ja, det var vad min dotter sa när jag visade henne byxorna jag ägnat några timmar åt idag. En hel del jobb återstår även om de pilligaste detaljerna är avklarade. Jag hoppas förstås att hon skall ändra sig. Nån gång skall väl barnens ombytlighet vara till fördel?

Här kan ni se tygerna jag använt. Ljuset är sådär på kvällen så kameran gör inte färgerna rättvisa, framförallt det mönstrade tyget som är ljusgrönt och inte beige som bilden visar.

Postat 2013-04-27 19:48 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sysugen!

Har inte haft sylust på några veckor, det går i perioder. Jag har ett kreativt jobb (systemutvecklare), och jag har märkt att sylusten hemma blir större när jag har flow på jobbet. Just nu är det lite stiltje på jobbet och det är skönt att få gå hem. När jag får jobba kreativt har jag svårt att sluta och gå hem.

Ett av mina små intressen är att gå på loppis. Jag har tur som bor nära en loppis som brukar ha ganska mycket tyger, och där slinker jag in på väg hem från jobbet vissa dagar. Idag hittade jag ett ganska tjockt bomullstyg, ljusgrönt med blommor och "ringar" på, som jag tyckte kunde bli ett par byxor till min dotter.

Nu kan jag ärligt säga att när jag köpte tyget var jag inte ens säker på att jag tyckte det var fint. Men efter att ha konstaterat att ett tidigare inköpt loppistyg skulle passa mycket bra som komplement till det mönstrade tyget, har jag nu under kvällen gått och grunnat på hur jag skall sy ett par byxor med såväl finess som växmån. Byxorna jag sydde förra sommaren passar ännu, så jag har ett mönster att utgå ifrån.

Det nya tyget ligger i tvättmaskinen, så jag kan dock inte sy riktigt ännu utan får nöja mig med att börja titta på mönstret. Jag tvättar så gott som alltid nya tyger, för att tvätta ur kemikalier och förhoppningsvis klara av den värsta krympningen. Tyger från loppis går alltid i tvätten oavsett skick. Det har förekommit att tyger inte klarat tvätten, men jag tycker det är bättre att upptäcka det innan jag syr av dem än när jag skall tvätta det jag sytt. Jag syr just inga dekorationsgrejer utan allt skall tåla att användas och då måste det också kunna tvättas.

Postat 2013-04-25 20:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Broderier som laglappar

En orsak till att jag ville ha en broderisymaskin var att jag ville laga (mest barnens) kläder lite mer diskret/roligt. Denna vecka har jag gjort två lagningar varav den ena blev fin och den andra inte blev till belåtenhet för mig (men det sa jag inte till barnet).

Ovan ett par byxor som jag inte vet hur de hamnade i min UFO-korg. Såg helt oanvända ut förutom ett redigt "fastnat-i"-hål på benet. Lagade gjorde jag med ett köpt spindelnät. Spindeln har jag placerat där hålet var.

Jag sprättade bensömmen, la rivbart mellanlägg under och sydde fast tyget med flerstegssicksack i mellanlägget, särskilt sydde jag i hålets kanter. Sen la jag solvy ovanpå och broderade. Broderiet blev hårdare än vanligt men jag tror det kan bero på att all solvy inte har löst upp sig. Såg ju på traktortröjan att det lätt blir lite hårt "klister" kvar (även det broderiet är hårdare än vanligt) men det går säkert bort i tvätten.

Så den inte så lyckade "laglappen". Basketbollen har jag stygnsatt i den programvara som följde med maskinen. Ovan syns framsidan av broderiet. Det oranga går inte hela vägen ut till det svarta överallt vilket det gör om man tittar i broderiprogrammet.

Tittar man däremot på baksidan av broderiet så går det oranga ut till det svarta överallt! Jag får inte ihop detta. Hur kan samma stygn synas på undersidan men inte på ovansidan?!

Detta broderi gjorde jag med dubbla lager av rivbart mellanlägg under tyget. Jag sydde också fast tyget i mellanlägget så att det skulle hållas på plats. Det ser inte helt runt ut på bilderna men det är för att det är bubbligt efter tvätten.

Mamma har skickat mig en länk om maskinbroderi, som jag inte haft ro att läsa än. Kanske finns det svar där. (Jag ser nu när jag snabbkollar där att det är lektioner om Embird och Husqvarna. Verkar inte vara samma Husqvarna-program som jag har, men det kanske finns nyttiga lärdomar där ändå.)

Postat 2013-04-08 00:01 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Traktortröja i velour

Jag började sy ett par härliga mjukisbyxor till min tioåring. Han har inte precis frågat efter dem, det var jag som kände att jag kanske borde sy till de stora barnen också. Men min dotter har fortsatt att fråga efter sin traktortröja, så lite i taget har jag knåpat ihop den.

Ganska mycket skiljer den från testtröjan som jag sydde för lite sen. Till att börja med är den en storlek mindre än den första, 3 år istället för 5 år. Även denna gång har jag sytt kilar i sidorna och nu blev det nästan tvunget för att jag tyckte tröjan blev väl smal annars.

Materialet är velour, loppistyg förstås och säkert inte från detta sekel. Halsmudden och passpoalerna har jag gjort av ett fint men ganska svårjobbat trikåtyg. Jag är inte helt nöjd med halsmudden och om den inte drar ihop sig tillräckligt efter tvätt så kommer jag nog att byta ut den.Denna gång lät jag snöret i passpoalerna sluta lite innan själva tyget och det blev klart mindre klumpigt än förra gången. Ärmarna avslutade jag med vikresår så det inte skulle bli så klumpigt.

Istället för att brodera traktorn direkt på framstycket gjorde jag en ficka fram. Jag broderade med solvy ovanpå tyget och det var svårt att skölja bort helt tycker jag, men resterna (som ser ut lite som klister i bilden) går säkert bort i tvätten.

Classe fortsätte att göra lite som han vill. Denna gång hittade han mitt i en söm på en ny söm som han började sy. (En söm som inte ens finns på maskinen.) Jag lyckades bara ta en suddig bild på det men det syns tillräckligt. Blir så trött. Nålen går ofta i stygnplåten också, man hör när en litet klick när de möts. Har ingen lust att åka fler gånger till verkstan, den ligger bedrövligt dåligt till och det går massor med tid som jag inte har.

Postat 2013-04-06 15:54 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons