Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Broderier som laglappar

En orsak till att jag ville ha en broderisymaskin var att jag ville laga (mest barnens) kläder lite mer diskret/roligt. Denna vecka har jag gjort två lagningar varav den ena blev fin och den andra inte blev till belåtenhet för mig (men det sa jag inte till barnet).

Ovan ett par byxor som jag inte vet hur de hamnade i min UFO-korg. Såg helt oanvända ut förutom ett redigt "fastnat-i"-hål på benet. Lagade gjorde jag med ett köpt spindelnät. Spindeln har jag placerat där hålet var.

Jag sprättade bensömmen, la rivbart mellanlägg under och sydde fast tyget med flerstegssicksack i mellanlägget, särskilt sydde jag i hålets kanter. Sen la jag solvy ovanpå och broderade. Broderiet blev hårdare än vanligt men jag tror det kan bero på att all solvy inte har löst upp sig. Såg ju på traktortröjan att det lätt blir lite hårt "klister" kvar (även det broderiet är hårdare än vanligt) men det går säkert bort i tvätten.

Så den inte så lyckade "laglappen". Basketbollen har jag stygnsatt i den programvara som följde med maskinen. Ovan syns framsidan av broderiet. Det oranga går inte hela vägen ut till det svarta överallt vilket det gör om man tittar i broderiprogrammet.

Tittar man däremot på baksidan av broderiet så går det oranga ut till det svarta överallt! Jag får inte ihop detta. Hur kan samma stygn synas på undersidan men inte på ovansidan?!

Detta broderi gjorde jag med dubbla lager av rivbart mellanlägg under tyget. Jag sydde också fast tyget i mellanlägget så att det skulle hållas på plats. Det ser inte helt runt ut på bilderna men det är för att det är bubbligt efter tvätten.

Mamma har skickat mig en länk om maskinbroderi, som jag inte haft ro att läsa än. Kanske finns det svar där. (Jag ser nu när jag snabbkollar där att det är lektioner om Embird och Husqvarna. Verkar inte vara samma Husqvarna-program som jag har, men det kanske finns nyttiga lärdomar där ändå.)

Inlagt 2013-04-08 00:01 | Läst 8703 ggr. | Permalink
Kategorier:
Maskinbroderi 

(Logga in för att skriva en kommentar)
2013-04-08 21:03   Pernilla Fe
Aina,
Basketbollen är sydd med samma färg på över- och undertråd, därav är det mycket orange och svart under också. Till framtida broderier skall jag göra överlapp som du föreslår (detta är gjort med "autopunch" i mitt program och det har funkat hyggligt till annat). Just basketbollen tror jag att jag skall försöka göra en hel cirkel i orange att lägga bakom det svarta. Tror du att det hade gjort någon skillnad om jag hade lagt solvy ovanpå tyget?
 
2013-04-08 17:32   Anna Söderström
Jag har ingen lösning på ditt problem men jag tycker det ser jättesnyggt ut. Jag förstår hur du menar men kanske Aina har löst ditt problem.
 
2013-04-08 15:51   Aina Johansson
Lägg färgpartierna omlott så blir det inga glipor när Du broderar.
Använder Du samma färg som undertråd? Du kanske har för löst spänd övertråd när det färgade syns så mycket på undersidan.
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons