Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Kvällens knåp

Min dotter spelar pingis en gång i veckan efter skolan. Hittills har pingisracket legat löst i gympapåsen och det ser ut därefter. Ikväll kom jag mig äntligen för att sy det där fodralet som jag har lovat henne.

Bilderna gör inte riktigt rättvisa åt färgerna. Båda tygerna är lila - det som ser ljut ut är lite mörkare och det som ser brunt ut är mörklila. Och kanten är lila (om än ganska nära vinröd).

Sömnaden gick som på räls. Tills jag hade tagit den här bilden. Sen fick jag sprätta. Och sprätta. Och laga söndersprättat med nagellack. Och sprätta mer. Ja ni fattar. Det var skönt när jag var klar. Hoppas mottagaren blir nöjd.

Postat 2017-03-18 23:14 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Det blev ett pennfack!

För lite sen sydde jag ett par "lappar" med rolig flätteknik. Jag visste inte riktigt vad jag skulle ha dem till. Men nu har jag sytt ett pennfack till min dotter.

Hon kom och visade ett köpt pennfodral med resåröglor för varje penna. Det tyckte jag verkade väl pilligt, men jag gjorde ett fastsytt "inkråm" med plats för två pennor i varje ficka. På så vis kan man få överblick över pennorna utan att tippa ut dem över hela bordet.

Insidan är sydd i silvertyg, därav blänket i bilden.

Postat 2017-02-02 00:00 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Purple tentacle

Purple tentacle är en figur från ett gammalt datorspel, Day of the Tentacle. Han har fått storhetsvansinne och skall ta över världen. Jag har honom som avatar (bild) i ett system på jobbet och när jag såg denna bild på Sysidan blev jag så inspirerad att jag sydde mig en egen tentakel i helgen.

Det gröna blommiga tyget är rester från min favorittunika. Egentligen "skall" det vara enfärgat ljusgrönt tyg men såhär gjorde jag honom riktigt min. Själva kroppen är ihopsydd på maskin liksom armarna och "korvarna" men det mesta i övrigt är handsytt. Ögonbrynen är krossad sammet som jag rullat ihop hårt.

Mönstret har jag ritat själv efter att ha studerat och mätt bilder från det gamla spelet. Någon stoppning hade jag inte så jag fyllde honom med diverse slamsor av (mest) mjuka tyger från resttygskorgen. Det var välbehövligt att få rensa lite i den för den var proppfull. Bottenringen har jag fyllt med akvariesand så att han skall stå stadigt.

Postat 2017-01-30 20:37 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kul och pilligt men vad skall det bli?

För ett tag sedan såg jag en inspirerande bild här på Sysidan. (Har inte lyckats lokalisera den igen.) Såvitt jag kunde se var mönstret framställt genom att fläta två tyger i varandra. Jag blev lite sugen på att testa och nu har det blivit av. Två olika flätningar med samma tyger. Roligt, men pilligt som sjutton. Men jag hade radion som sällskap så tålamodet var större än annars.

Vad det skall bli av detta vet jag inte. Kanske ett pennfodral till dottern.

Postat 2016-12-13 20:20 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En börs till broddarna

Dagens sömnad började när jag skulle packa för att åka till simhallen. Jag kom på att jag ville ha en snygg tvättpåse att ta med. Så jag snabbsydde en påse med dragsko, av ett tyg som jag fick för några år sedan av en god vän. Resåren som skulle vara i dragskon fick jag sätta i på bussen, så snålt om tid var det.

Efter avklarad simning, hemkomst och middag ville jag sy något mer! Familjen var upptagen med att se diverse filmer jag inte ville se så jag kunde utan dåligt samvete greja med mitt fast det var fredagkväll. Men vad? Så kom jag på att jag tänkt sy mig en börs för snygg förvaring av broddarna i ryggsäcken. Oftast behöver jag dem på väg till eller från jobbet och då vill jag att de skall kunna trasnoprteras torrt och rent i ryggan när de inte är på skorna, samt att det skall vara lätt att hålla förvaringen öppen med ena handen och stoppa ner broddarna med andra handen. Så det fick bli en börs med bygel för öppningsbarhet, foder av "vaxduk" för någorlunda vattentäthet och ett yttertyg som jag blir glad av (händelsevis samma som tvättpåsen). För att hålla smältande snö inuti börsen avser jag att lägga en frottétrasa i botten.

(Bilderna är lite blanka men det beror på blixten. Färgerna är iaf ganska rätt.)

Postat 2016-12-09 22:55 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En väska att bli glad av

Förra året sydde jag en väska åt min dotter till hennes 6-årsdag. Blev allt lite sugen på en egen för jag tyckte den blev så bra. Så jag har länge planerat att sy en till mig också. Yttertyget är någon slags högblank galon med interlockbaksida. Har frågat i tygaffärer men de har inte kunnat säga vad tyget heter.

För lite sen hade jag syhelg med en god vän. Flera dagar att få sy ifred! Ett av projekten var väskan. Jag tänker inte lista alla utmaningar som den utsatte mig för, men det var många. Utsidan fick lite fler detaljer än jag hade tänkt mig, för att dölja alla missöden vid påstrykning av stabiliseringen.

Väskan ut-och-in. Jag blir glad av fodertyget, ugglorna är lite knas-söta. Totalt åtta olika fack på insidan, för sortering av småsaker.Sömsmånerna har jag dolt med en satin-snedslå så att man inte ser dem.

Postat 2016-12-06 20:17 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Seriesömnad

Dottern (7 år) behövde nya långärmade tröjor. Jag behövde göra av med tyger från mitt tygskåp. Och den gångna helgen hade jag massor med tid att sitta med symaskinen. Så det blev seriesömnad.

Egentligen tycker jag inte det är så kul med seriesömnad. Men det är ännu mindre kul att rita av och klippa ut mönster. Så det fick bli flera tröjor från samma mönster (från Ottobre).

Postat 2016-11-22 20:32 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tema lila

En god vän skall ha fest. Hon (liksom jag...) älskar lila och därför har festen lila som tema. Trots att det är min favoritfärg så hade jag inget passande plagg. Mest vardagströjor, och en långklänning som känns fel mitt i sommaren. Så det blev till att sy.

Stretchspetstyg hade jag redan, eftersom jag har tänkt mig sy något liknande. Mönster däremot, hade jag inte. Eller iallafall inget som jag visste skulle funka. Men i våras sydde jag en trikåklänning efter mönster från Ottobre. Den satt ganska bra, men kändes som ett nattlinne så den är inte färdigsydd. Nu tog jag i alla fall det mönstret och improviserade ihop ett mönster med lite mindre ärmhål samt smalare ärmar och fram/bakstycken. Tiden var som oftast ganska knapp, så något provplagg blev det inte fråga om. Jag tycker att det blev ganska bra. Om jag gör en till skall jag korta ärmarna mer och förlänga tröjan något.

Postat 2016-06-30 11:49 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Småsytt inför semester

Att sy i sista stund inför en resa, det har blivit en tradition. Det började 2013, när vi skulle åka till Danmark. Sen dess har jag sytt något nytt varje sommar, inför familjens sommarresa. Allt har jag inte bloggat, det är som regel enkla småsaker. Här är saker jag sydde/fixade inför årets semester som vi redan avverkat (några dagar i London).


En necessär till mellansonen.
Stora killen fick en förra året, så den använde jag som mönster.


Förvaring till familjens pass.


Bagageremmar, så att man lätt hittar sin väska på flygplatsen.
Den rödsvarta är gjord ett gammalt spännband,
samt ett spänne från någon uttjänt väska/ryggsäck.
Den andra har jag bara dekorerat med pacman-resår.

Postat 2016-06-29 23:00 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Byxskydd vid cykling

Det är trevligt att cykla, men flera av mina byxor är sådär lite skönt fladdringa nedtill. Således stor risk att de hamnar i kedjan eller på andra smutsiga ställen på cykeln. Jag har länge tänkt att det vore praktiskt med någon rem eller liknande som kan hålla in byxbenen vid cykling. Nu har jag äntligen kommit till skott! Först tänkte jag sy något med resår, eller kanske ett spänne. Men så städade jag undan vinterns reflexer från hallen och hittade ett par som var trasiga så metallskenan stack ut.

Det trasiga reflexlagret kastade jag, metallskenan var lite vass så den slipade jag av en smula, och sen var det bara att sy ett nytt överdrag av lila bävernylon och reflexpasspoal. Så nu har jag ett par byxskydd för cykling, som även kan användas som snyggare reflexer under den mörka årstiden. Återanvändning och innovation i ett.

Postat 2016-06-20 22:39 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons