Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

En djup titt i tillbehörsasken

20 år tog det. TJUGO ÅR! Tjugo år innan jag kollade mer än lite förstrött i tillbehörsasken till min symaskin. Visst har jag använt lite grejer därifrån, sprätten, skruvmejseln, borsten och förstås blixtlåspressarfoten. Men de där konstiga pressarfötterna har jag inte kollat in närmare och inte de andra smågrejerna heller.

HUR DUM FÅR MAN VARA???

Det ligger ju jättebra saker i den där asken! Jag häpnar över mitt eget ointresse. Kanske skulle jag leta rätt på instruktionsboken och läsa den, rentav?

Vad säger ni tex om en linjal för kantsömmar? Den skulle man ju kunnat ha mycket glädje av. Eller pressarfoten för "osynlig" fåll. Bra mycket snyggare än raksöm.

Nåväl. Jag har ju köpt min första nya symaskin på 20 år. Så jag skall försöka att inte upprepa misstaget...

Postat 2012-05-29 23:11 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En påse till surdegen

Surdegsbröd. Så gott, och så enkelt att göra. Men så jobbigt att baka varje vecka för att hålla liv i degen! Jag försökte med att frysa ner degen. Det tog flera dagar att få liv i den efteråt. Testade att vänta två veckor med att baka. Gör inte det, om ni har en fungerande näsa! Så det senaste experimentet var att torka surdegen. Jag har ännu inte försökt återuppliva den så det kanske inte funkade. Men den har åtminstone fått en fin påse att ligga i och vänta!

Jag grävde länge bland mina tyger efter det rätta tyget till surdegspåsen. Inget kändes rätt. Provade en gammal köksgardin som räddat mig flera gånger förut, klippte den och provsydde lite, men den var inte heller rätt. Så kom jag på det - en kökshandduk förstås!


Surdegspåsen förvaras hängande.

Postat 2012-05-26 23:17 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Mitt första egenstygnsatta broderi

För att lära mig lite om programvaran till min nya symaskin ville jag stygnsätta en bild från grunden. Men vilken bild? Valet föll på "maskoten" för Epbot, en blogg jag läser några gånger i veckan. (Jag har frågat skaparen av roboten om lov att använda den här.)

I detta första försök tog jag bilden, ritade av alla tunna streck med en tjock "penna" i bildredigeringsprogrammet jag har (det heter Gimp och det är avancerat som Photoshop men det är gratis) och lät autopunch stygnsätta bilden. Det gick ganska bra men jag skall göra ett försökt framöver att lägga till lite stygn här och där.

Epbot-texten bredvid roboten beredde mig stort besvär. Inte så mycket i stygnsättningen - där lärde jag mig hur man flytter runt enskilda stygn - men i placeringen av tyget i broderibågen. Jag hade redan broderat roboten nämligen och jag ville ju gärna att texten skulle "sitta rakt". Svårt som attan var det och jag skall nog ta och kopiera in texten i robotbroderiet nästa gång jag jobbar med det.

Hursomhelst är det roligt att med programmets hjälp stygnsätta egna - eller egenvalda - bilder. Att bara ta någon annans färdiga broderifil från nätet och sy är lika kul som att skriva ut en bild från nätet på papper, praktiskt ibland men inget vidare kul.

Postat 2012-05-24 22:03 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Programvaran till nya symaskinen

Jag har lagt en del tid under veckan på att bli kompis med min nya symaskin, och framförallt med programmet man har på datorn, som styr broderibiten. Det har betett sig lite lustigt, först har saker inte funkat och sen dagen efter funkar de. Igår kväll så försvann plötsligt alla redigeringsfunktionerna! Det enda man kunde göra var att använda färdiga designer. Mycket märkligt. Jag har installerat om och allt är tillbaka men det blir intressant att se om grejerna försvinner igen.

Programmet i sig är nog OK, när man lärt sig det. Bruksanvisningen är i vanlig ordning urusel och ger ingen vägledning. Det berättar utförligt hur man flyttar runt dialogrutor på skärmen men inte hur man använder viktiga funktioner i programmet som till exempel att ta bort stygn man inte vill ha.

...för såna stygn finns det. Av nån anlending fäster den tråden - rejält! - i mitten av bågen. Supersvårt att ta bort i efterhand. Fäststygnen vill jag ta bort ur designen. Och så förstår jag inte hur man väljer att den bara skall dra tråden mellan två olika delar av broderiet, utan mellanstygn eller raksöm emellan.

Under veckan har jag jobbat en hel del med ett broderi som baseras på en figur från en blogg jag följer. Jag skall posta en bild här när jag fått OK från bloggerskan ifråga. Det var lite pyssligt men jag tycker det blev bra i slutändan.

Postat 2012-05-13 21:02 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Mer TEstsytt

Ikväll har jag sytt mer på den nya maskinen. Det tar mycket lång tid just nu, maskinen skall bäras fram och kopplas in, datorn likaså. Sen skall motivet fixas och tyg klippas och strykas, innan man får sätta nålen i tyget. Det blir väl bättre med mitt framtida syhörn, hoppas jag! Där får ju grejerna stå framme lite mer.

Denna gång blev det en "tekrage" till ett glas som jag brukar dricka te ur på jobbet (inte glaset på bilden, även om ljussättningen lurar ögat att tro att det varit te i glaset). Tyget köpte jag från Stoff och Stil på rea för ett par år sen och jag har inte använt det förut, tycker det är för mörkt och murrigt. Knappt att den lila texten syns mot bakgrunden, det står "Tedags för ystra själar". Tekragen ser iofs ganska dyster ut men så fick det bli. Den lär inte komma hem på tvätt så ofta och det syns inte så tydligt om det mörka tyget blir lite smutsigt. Jag har fodrat med lila fleece från filten jag köpte i lördags.

Postat 2012-05-07 22:48 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nya symaskinen

Igår var jag till stan och hämtade min nya symaskin. Köra bil i stan är ingen höjdare men kartongen var jättestor så det fick bli så. Parkerade precis utanför Stadsmissionen där jag hittade en ny mörklila fleecepläd (tyg!) och sen tog jag en sväng förbi Ohlssons källare där jag köpte "sporttyger" till kilopris (sisådär tio meter totalt blev det visst). Sen hem och kolla vad som var i bamsekartongen.

Nya maskinen är gigantisk! Jag har provsytt en smula och även testat att brodera ett färdigt mönster som jag hittade på Husqvarnas hemsida. Det var väl lite kul, men jag ser fram emot att designa egna mönster.

För att kunna brodera måste man koppla maskinen till datorn med en kabel, det var oväntat för mig - jag hade väl läst slarvigt antar jag. Opraktiskt, måste jag säga, med jag har en bärbar dator så det går väl an. Man kan åtminstone använda medföljande programvara utan att ha maskinen inkopplad. Dokumentationen till programvaran är sådär, så man får klura ut en hel del själv. Ikväll kom jag på hur man gör om bilder (enkla bilder typ clipart) till broderier, den funktionen hittade jag inte igår och det blev jag inte så lite sur över.

Maskinen piper som en microugn, varje gång man trycker på en knapp eller vrider ett hack på nån av rattarna (mycket vridande blir det, kan jag säga). Helt klart onödigt, man ser ju ändå på displayen att något har ändrats. Jag har mailat symaskinsaffären och frågat hur man kan stänga av det eländiga pipet, hoppas att det går att göra.

Det kanske låter som om jag inte gillar maskinen, men det gör jag nog snart. Jag skall bara komma underfund med dess hemligheter först! Ett klart plus såhär långt är instruktionsboken som är på svenska och bland annat förklarar vad varje söm kan användas till och vilken pressarfot man skall ha. Ett annat plus är möjligheten till enkla "radbroderier", att man utan att koppla in broderienheten och datorn kan brodera bokstäver (och mönster) tex för att namna kläder.

Postat 2012-05-06 22:47 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ett slags maskinbroderi

En tröja som killarna haft var fortfarande fin i tyget. Men någon hade ritat på den med tuschpenna som inte gick bort! Ville inte slänga tröjan, så jag ritade en stor "blaffa" att sätta över klottret och sen sydde jag den med sicksack. Helt nöjd är jag väl inte men tillräckligt. (Fläckarna i bilden kommer från kameran.)

Postat 2012-05-03 22:35 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons