Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Oinspirerat återbruk

Min dotter fick en "ny" cykel för ett tag sedan. En cykel som vänners dotter hade när hon var 5-6 år och som sedan stått ute ett antal år. Vi fixade till ramen och stänkskärmarna med ny färg, glitter och klarlack. Men en sak tyckte hon saknades: en väska fram på styret. Det hade nämligen hennes gamla cykel. Så hon beställde en.

Vad syr man en cykelväska av för tyg då? Jag gjorde inget åt saken. Så påminde hon mig häromdagen. Samma dag städade jag bort en av mina skämshögar i arbetsrummet. Däri låg barnens första ryggsäck, nu för liten för allihop förstås. Jag har inte riktigt haft hjärta att slänga eller skänka bort den, men nu kom den ju väl till pass!

Det var inte så många moment:

  • sy ihop baksidan och sidorna så att väskan smalnade av nedtill
  • anpassa botten efter det nya måttet
  • sy en reflexpasspoal mellan botten och väskan (syns inte på bilden)
  • klippa av axelremmarna och sy om en av dem så att väskan kan fästas på cykeln

Ganska oinspirerat, allihop. Men dottern blev glad och det är ju det viktigaste! Man orkar inte så mycket när det är så varmt. När vi vaknar är det 30 grader i sovrummet! Lite svalare var det igårkväll när jag sydde. Jag satte också en laglapp (köpt symärke) på ett konstigt hål över bakfickan på mina tunnaste byxor, och så flyttade jag på ett par knappar i min skönaste sommarblus. Sånt som man inte behöver tänka så mycket för att göra.

Postat 2014-07-30 11:41 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Transportlåda till Eva

Idag har jag införskaffat en transportlåda till min kära Eva! Som ni kan se är det ingen dyr speciallåda utan en alldeles vanlig förvaringslåda från IKEA. Måtten är helt perfekta och i denna låda kan Eva stå fredad i bilen. Avsikten är inte att bära runt maskinen i lådan.

Som kronan på verket tog jag kartongen som lådan kom i och klämde fast som ett lock. Man kan förstås inte ställa en betongkruka ovanpå men locket hindrar annat bagage från att ramla ner på Eva och dessutom blir det möjligt att packa lättare väskor ovanpå.

Postat 2014-07-27 16:15 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fodral till simglasögon

Barnen har praktiska fodral till sina simglasögon. Istället för att "låna" deras så sydde jag ett till mig. Inget plastnät för dränering som deras har men man kan inte få allt.

Postat 2014-07-22 21:51 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Smidig datorväska

Så bekvämt att ha en laptopdator! Bara att ta med sig dit man skall. Men varför envisas de med att skicka med så stora otympliga väskor? Nuvarande datorn har jag haft i drygt ett år. Äntligen har jag kommit mig för att sy en nätt väska till den!

Såväl yttertyget som fodret är loppistyger. Fodret var ett läbbigt påslakan och den minnesgoda kanske minns att jag använt det förut (tex här, här och här). Det är hemskt att jobba i men himla dekoratiovt tex som foder. Jag tycker att man skall komma ihåg insidan -man skall bli glad av att öppna sina väskor! Väskan är kantad med vikresår (jajamen!) och handtagen är sydda av nylonrem som jag har klätt in med satinsnedslå. Till stötdämpande stoppning har jag använt en loppisfyndad yogamatta (samma som till rygg och axelremmar på min ryggsäck).

Postat 2014-07-19 22:07 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En tekrage. ...och vet ni vad?

Bland det första jag sydde på Classe den första var en tekrage som var anpassad efter stora glas på min arbetsplats. Den har varit mig till stor glädje då jag kunnat hålla ordentligt i glaset utan att bränna mig. Men med tiden har den blivit lite solkig och dessutom tycker jag inte att budskapet (Tedags för ystra själar) går ihop med tyget i dystra färger. Så nu har jag sytt en ny tekrage!

Budskapet är detsamma som tidigare men typsnittet ett annat. En smula svårläst kanske men det gör inte så mycket tycker jag. Classe broderade så fint den här gången. Vid två tillfällen gick tråden av men det var faktiskt inte han fel. Jag broderade alla tre sidorna samtidigt i den stora ramen och i bytet från första till andra och andra till tredje så var tråden för svag och gick av. Jag har sett det tidigare med den sortens tråd, att den inte är stark nog, så jag var beredd på att stänga av i bytena.

Insidan är ett lager fleece. Jag klippte till och sydde två lager men det blev för tjockt tyckte jag. Tekragen är kantad med vikresår (jajamen, den är användbar skall ni veta!) vilket är bra för då sitter den så bra på glaset. Mindre bra att stjärnsömmen blev lite konstig när jag var tvungen att dra ut resåren en smula under sömnaden. Nåväl, det är bara vi här på Sysidan som ser. :-) Tyget kommer från en loppisklänning förresten och fleecen från en loppisfilt.

Och vet ni vad? Jag köpte en tygkasse idag! Det var på Myrorna, där jag gått in för att försöka hitta knyppelbrodyr till kvällens syprojekt. Tygkassarna kostade 30 kr och verkade välsydda. De hade en hel vägg full med kassar i (minst) två olika storlekar och jag tänkte att har de någon fin så köper jag den. Jag var glad för att jag hade hittat ett dricksglas att fylla på med i skåpet hemma (men jag hittade ingen brodyr). Så jag kollade runt och fastnade för en riktig sommarkasse, ganska stor och med tillräckligt långa handtag för att bära på axeln.

Och vet ni vad, en gång till? Nu har jag semester!!! Och om ni såg vad som skymtade på övriga bilder kan jag berätta att nu skall jag fira in semestern med lite rosé och hemodlade jordgubbar! (Möjligen inte samtidigt.)

Postat 2014-07-11 17:32 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ett miniprojekt

Det är tydligen inte meningen att man skall ha en Ford i mer än tio år. Åtminstone inte om man vill ha larm på den. För lite sedan gick fästet mellan larmdosan och nyckelringen av på båda våra Ford-nycklar. Inte för att vi kör med bilen så ofta men när man använder den är det irriterande att nyckeln inte sitter ihop med lamdosan. Så häromkvällen fixade jag det.

Plasten är sån där bordsplast man brukar hitta bland vaxdukarna. Bandet är vikresår. Den är himla användbar tycker jag, istället för snedslå som korvar sig.

Postat 2014-07-08 22:51 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nya ryggan!

Ryggsäcken är klar. Eller nästan, det saknas spännen för att reglera axelbandslängden. Tills vidare har jag sytt ihop dem så jag kan använda ryggsäcken. Efter att ha sytt den i huvudet sen i vintras var det skönt att äntligen få den avklarad. Jag gillar detaljer och det var mycket att hålla i huvudet för att få till allt i rätt ordning. En del sprättande har det blivit för att jag glömt något men så är det ju oftast när jag syr.

Såhär började det, med makens gamla reklamjacka. Materialet, lite gummiaktigt, var perfekt för en väska. Fast det blev ju en ryggsäck.

Mönstret har jag ritat själv. Jag utgick från min vanliga ryggsäck för att få en bra storlek på ryggstycket. Jag har behållit så mycket som möjligt av det som gjorde jackan unik. Ärmarna fick tätare rutmönster än innan för att det blev mer effektfullt så.

Till foder hade jag tänkt använda jackans foder. Men det kändes lite trist med svart, så jag tog ett av mina favorittyger istället. Nu är det bara slamsor kvar av det, snyft. Jackfodret har jag också använt, det är dubbla foder för mer stabilitet. Gummityget är lite elastiskt och inte så starkt.

Jag kan vara riktigt petig och i det här fallet valde jag att vara det. Inga synliga sömsmåner någonstans! De sista sömsmånerna i botten på väskan täckte jag med bandet från jackans huva. Det räckte NÄSTAN hela vägen. En bit vikresår fick bli skarvmaterial.

Fyllning i bakstycket och axelbanden tog jag från en loppisfyndad yogamatta. Jag har sytt några sömmar genom alla lagren inklusive yogamattan och det gick bra. Hoppas bara att den håller för användningen. Jag valde längsta stygnlägden vilket på Carina är 4 mm. Till axelbandens och hängarens fastsättning förstärkte jag jacktygerna med ett brett nylonband.

Ni kanske minns att jag har skrivit om reflexpasspoalerna som jag väntade på hur länge som helst. Även om det var tråkigt att vänta så är jag glad att jag gjorde det. Tycker att det blir så fina effekter och så blir jag ju mer synlig i detta mörka land också.

Postat 2014-07-07 20:14 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Världs-UFO-dagen!

Idag när jag satt och sydde på min ryggsäck så lyssnade jag på radio. Med ett halvt öra sådär, ni vet. Så fick jag höra att idag den andra juli är det "World UFO Day" - vad säger ni om det va? Allting har en dag nu för tiden. Men nästa år kan vi väl ta och fira den här på Sysidan va? Genom att sy färdigt något UFO. :-)

Postat 2014-07-02 23:06 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons