Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Min nya pressarfot

För drygt en vecka sedan körde jag sönder min bästa pressarfot. Stor sorg! Tack vare en toppentips här på bloggen hade jag dock två sprillans nya pressarfötter (kordonfot heter den modellen förresten) som väntade i brevlådan när jag kom hem. I min stora desperation letade jag vitt och brett på nätet, och snubblade över den intressanta pressarfot som ni ser påbilden ovan. "Flower/circle stitch low shank foot" heter den.

Med olika sicksackinställningar (men stygnlängden noll!) kan man sy allt från snygga "hål" (det har jag länge önskat att jag kunde) till olika "blommor". Viss övning krävs förstås och här nedanför kan ni se några av mina tester. Ikväll hade jag inte så mycket tid men jag ville ändå prova lite, så någon nyttosömnad blev det inte. Men jag har idéer - tro inget annat.

I början krånglade maskinen och samtliga stygn i "ytterkanten" släppte. För att lösa detta fick jag böja till plåtbiten i mitten av foten med en smula våld. Sen tyckte jag att den matade ojämnt, men detta avhjälptes med vanligt papper under tyget. När jag syr något riktigt tar jag väl rivbart mellanlägg istället, hoppas att det fungerar. Det som verkligen kräver lite träning, det är att lyckas lägga tyget rätt i "kransen" på foten, så att samtliga sömmar blir runt samma mittpunkt. Kanske gör jag en liten mall för att mäta ut mitten.

Postat 2012-09-03 22:15 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Mamma, varför syr du så många väskor?

Frågan ställdes igår av min 9-årige son. Ja, varför syr jag så många väskor. Ni här på Sysidan förstår säkert. Det är ju roligt! Dessutom är det ett bra sätt att prova lite nya grejer tycker jag.

Väskan jag sydde denna gång var redan halvsydd. Min granne som gett mig massor med barnkläder kom i fredags med en kasse kläder som hon rensat ur sin egen garderob. Allt i väskan utom det blåblommiga tyget kom från klädkassen jag fick. Jeansen var inte min storlek och inte i skick att skänka vidare tyckte jag, och den röda blommiga kjolen råkade bara passa bra som foder (även om den inte riktigt räckte till på höjden). Handtagen gjorde jag av ett knytskärp.

Väskan har ingen knäppning så det är väl mer en kasse. Men en invändig ficka med blixtlås blev det i alla fall.

Postat 2012-09-02 23:00 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons