Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Tröja efter nytt mönster

Till mig själv har jag mest sytt byxor. (Och en massa väskor/kassar/påsar osv men nu pratar jag om kläder.) Så fick jag häromdagen en bit tyg som jag blev så glad över. Typiskt t-shirttyg så jag började leta mönster. Tygbiten var inte så stor, så det gäller att hitta ett mönster som tyget räcker till. Kanske blir det två tyger i tröjan rent av.
 
 
Jag fastnade för den randiga raglantröjan i höstens Ottobre. Hittade ett skönt men inte så spännande tyg i hyllan. Tyget var fullbredd men bara en meter långt, så det räckte inte till hellängdsärmar. Jag klippte ut delarna och funderade över vad jag kunde göra för att liva upp tyget.
 
Det blev ett spindelnät i silvergarn. Garnet är tyvärr helt stumt så alldeles bra blev det ju inte, men det var roligt att prova. Jag körde med garnet på spolen och silvertråd (Sulky) som övertråd. Sen ritade jag spindelnätet på en bit solvy som jag nålade fast på baksidan av tyget. Alla sömmarna är vanlig raksöm och det gick lätt, det knepiga var att inte råka sy fast lösa garnändar och sen var det pilligt att fästa allt på baksidan.
 
 
Ärmarna då? Jag skrev ju att tyget inte räckte till hellånga ärmar. Men sanningen är den att jag föredrar tröjor med lång ärm under den kalla delen av året (dvs nästan året om) och det kändes inte rätt med trekvartsärm. Så jag tog bitar av tyglapparna som var kvar och förlängde ärmarna med.
 
Det visade sig att jag inte hade en enda vinröd tråd. Svarta trådar har jag dock hyfsat gott om. Så istället för att försöka gömma sömmarna som jag gärna gör, fick det bli många synliga kontrastsömmar. Rätt effektfullt tycker jag. Jag måste dock öva lite för att få till det med tre nålar, tråden i den högraste gick av hela tiden vid provsömnad. Så det blev bara två nålar denna gång.

Postat 2014-01-29 22:17 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Resttygskorgen är klar!

Jag har ju tjatat ett tag nu, om den där korgen av och för resttyger. Först fanns den i mina tankar och sakta har den växt fram. Nu ikväll gav jag mig den på att bli klar!

Inspirationen till de olika sidorna/blocken kom från Instructables. Jag ville att alla sidor skulle vara olika men ändå höra ihop. Så jag bestämde att varje sida fick ett unikt antal vinklar, en egen färg dekorationssöm och kviltsöm.

Gemensamt för alla sidorna är själva tekniken med varv på varv av ojämna tygbitar runt en central bild. Jag har använt gamla provbroderier och motiv från olika tyger.

Själva lapptekniken var väldigt enkel. Jag hade ju ett tyg under lapparna och så pressade jag på varje lapp för sig. Så gott som alla tyger i korgen har förekommit här i bloggen tidigare i någon form.

Någon kviltvadd har jag inte så jag använde grillfoder från Bibbi. Stadigt och bra. Men när jag väl skulle sy ihop alltsammans till en korg så blev det väldigt tjockt. Särskilt i kombination med jeanstyget i botten. Sidan här ovanför är jag mest nöjd med, iaf vad gäller kviltningssömmarna. Tycker att mönstret blev dekorativt.

Lapptekniken och kviltningen gick rätt fort och var roligt. Dock inte sprättandet som jag skrivit om tidigare. Att sy ihop korgen, få dit foder, botten och snedslån överst, det var tradigt och gick inte som på räls. Jag har börjat om och sprättat på många ställen. När jag sydde på Classe gick många nålar av men på Carina höll de. Jag har funderat ut en mer klassisk lapptäckesdesign som jag skall ge mig på att sy framöver (ingen korg eller klumpiga sömmar!). Hoppas att det blir både bra och roligt.

Postat 2014-01-20 22:58 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nålar också!

Det blir min nya svordom, tror jag. Det gör så in i nålarna ont att sticka sig. Och jag gör det hela tiden i mina försök att färdigställa min resttygskorg. Nålars nålar!

Postat 2014-01-18 21:43 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sypyssel för snyggare simning

Jag går till simhallen rätt så ofta. Man får ha med egna lås till skåp och värdeförvaring. Det var tråkigt med gummisnodd runt armen, så jag pysslade ihop ett par resårarmband istället.

Postat 2014-01-13 20:10 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Gjort klart ett UFO!

Sista skälvande dagarna på julledigheten. Nu har jag semester, för barnen är inte hemma! I våras påbörjade jag två parallellsydda väskor som var anpassade i storlek till värdeförvaringsskåpen på simhallen, en till mig och en till en god vän. Jag fastnade på något detalj och så blev väskorna liggande. En väska gjorde jag dock klart under sommaren. Nu har jag äntligen gjort klart min egen väska också!

Den blev inte likadan som den första väskan, men det kändes viktigare att få sy klart. Handtagen var redan färdigsydda, jag hittade dem när jag städade förra veckan, så det var ju bekvämt.

Postat 2014-01-09 12:38 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Snart ger jag upp!

Häromdagen var det dags att kvlita sidorna till min resttygskorg. Min erfarenhet av kviltning är noll, så jag började med botten (som består av ett sparat provbroderi). Körde frihandskvlitning på Carina och det blev helt OK. Så skulle jag övergå till sidorna. Första sidan (en kortsida som tur var) påbörjade jag och tyckte rätt snart att det inte var så fint. Men tänkte att äh, det duger - den skall ju stå i ett skåp! Så jag sydde sidan nästan klart, innan jag kom till riktig insikt om hur fult det blev. Reusltatet - en timme eller två av detta:

Såhär i efterhand ett mycket bra beslut. Men oerhört dumt att framhärda när jag var tveksam från början. Sida två hann jag också sy en bra bit på innan jag ångrade mig. Mer sprätta. Att man inte lär sig första gången? Sen fick Classe ta över och sy raka dekorsömmar, som jag blev rätt så nöjd med.

Sydde ihop sidorna på korgen, i hastigheten blev det alla fyra istället för tre så jag fick sprätta en sidsöm (det var åtminstone lätt). Dekosömsstickningar, sy ihop igen, sista dekorsömsstickningen. Och sen skulle jag sy på botten. Detta blev resultatet, tre symaskinsnålar senare:

Om ni inte ser vad som är fel kan jag avslöja att sidorna sitter upp och ned i förhållande till botten. Inget mer sprättande nu. Det blir TV.

Postat 2014-01-06 22:44 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sytt i sömnen

Eller snarare sytt i huvudet och inte sovit. Ni vet vad jag menar. Flera timmar inatt gick åt till att planera för sömnad av min tygkorg i lappteknik. En hel del förberedde jag igår kväll så att det skulle vara klart att sätta igång idag när tillfälle gavs. Idag har jag sytt fyra sidor till korgen. Ikväll när barnen lagt sig skall jag ge mig på att quilta dem på något vis. Och sätta ihop dem.


Smakprov från en av korgsidorna

Jag har inte sytt något i lappteknik sen min mamma köpte sin första overlockmaskin på 80-talet nån gång. Då sydde jag ett eget påslakan med kvadratlappar av lakansväv i olika milda pastellfärger. I mellanstadiet sydde jag en kudde i ungefär samma teknik som jag använt till min blivande korg (fast med räta vinklar). Jag har inte riktigt tid, lust eller intresse just nu att sätta mig in i hur man gör intrikata mönster eller hur man "skall" göra så jag skaffade mig inspiration på Instructables och skred till verket.

Postat 2014-01-02 18:06 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Städat och omorganiserat. Och sytt :-)

Såhär dryga två månader efter symestern, har jag nu äntligen stoppat tillbaka det jag hade med mig i lådorna. Det var så snabbt gjort att packa ner det jag ville ta med mig, men så mycket svårare att lägga tillbaka sakerna. I packningens kölvatten uppstod inte bara tomrum utan även oreda. Och hur kul är det att städa?

Så hur kom jag då till skott? Jo, jag sydde mig några glada påsar till förvaring av band, resår och blixtlås! (En av dessa har ni sett förut men den får vara med ändå för jag gillar den.) Det är mycket roligare att städa om man har fina förvaringslösningar. Här fick jag användning för några av mina favorittyger i glansigt syntetmaterial!

Jag insåg också att jag behöver en påse till, eller kanske snarare en lite stadig tygkorg, till alla små tygbitar som blivit över från andra projekt. Här passar det ju bra med ett lapptekniksprojekt så framöver blir det något sånt!

En annan sak jag gjort för att organisera min syhörna lite mer är att göra en nåltavla.

Bakom tyget har jag klistrat fast tunna men starka magneter, så det är bara att släppa nålarna på plats. Tyget har jag hittat i min mammas gömmor, det går så bra ihop med fondväggstapeten (färgen på tapeten är mörkare egentligen):

Ett sista litet organisationstips. Små mjuka hårsnoddar kan köpas billigt i storpack och är ett bekvämt sätt att  hålla ihop tex band.

Postat 2014-01-01 16:14 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons