Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

En klart bättre drake

I söndags broderade Classe en stor drake, mer än 13.000 stygn, utan att tråden fastnade eller gick av (därmed höll även nålen). Det röda som jag till en början trodde skulle vara "fill stitch" och som retade mig för att stygnen gjorde mönster, det har jag sett på Emblanka att så skall det vara. Denna drake har jag dock förstorat i programmet som följer med maskinen och då kan en del precision ha gått förlorad. Det är lite för många halvt lösa stygn för att jag skall känna mig helt nöjd men det går helt klart åt rätt håll.

Någon kommenterade tidigare att pressarfoten skall vara uppe när jag trär maskinen. Detta är jag verkligen noga med, men tråden är för löst spänd ovanför trådspänningen. Med trådnätet på plats och handtaget fällt över tråden så har jag eliminerat alla hittills kända ställen där den kan fastna. Sajten som också länkades till kräver inloggning för att läsa symaskinsrecensionen och jag har inget konto där (bara att skaffa, jag vet, men ibland blir det för jobbigt), men jag tackar ändå för länken!

Jag tycker inte att det är lika mycket krångel som med den första maskinen, men som sagt är han väldigt, väldigt petig med tekniska detaljer, Classe.

Nu är jag leds på all provsömnad så jag tänker brodera när jag har vettiga projekt att ta tag i. Får väl lära mig vilka material han klarar av och inte. Stora draken på jeanstyg blev inte fint, men på det svarta byxtygen ovan funkade det rätt bra. Den gröna ganska abstrakta draken (som jag stygnsatte från en bild i medföljande program) på tryckt bomullstyg blev faktiskt riktigt bra. Bild på den finns i mitt förra inlägg.

Postat 2013-02-26 21:32 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Att umgås med Classe

Classe, så heter han nu. Min nya symaskin (Husqvarna HCLASS 600E), som jag fått som utbytesmaskin för den jag köpte i maj och som bara krånglade. Han är helt klart en karl för han är oerhört kinkig med de tekniska detaljerna och bryr sig måttligt om hur resultatet ser ut.

I tisdags var jag till symaskinsaffären och fick en duvning i hur man skall gå tillväga för att han skall vara nöjd. Igår hämtade jag maskinen och jag gjorde precis så som jag fått demonstrerat för mig. Exakt, precis som demonstratrisen gjort. Resutatet blev en massa lösa öglor på ovansidan, vilket blev bättre när jag drog åt trådspänningen en smula.

Sen gick nålen av och sabbade mitt tyg. Jag fick inte loss tråden så det blev till att ta fram skruvmejseln. Det visade sig att tråden hade snott sig runt en utstickande metallbit. Tog bort tråden, skruvade på kåpan och en stund senare händer samma sak. Fast nu hade tråden fastnat på ett annat ställe. OK. Varför blir det så? Jo för att tråden kommer för lätt från rullen! På med nätet (som demonstratrisen inte hade använt) och försöka igen. Det verkade gå bättre.

Men efter en stund gick nålen av IGEN! Nu hade tråden inte snott sig inuti maskinen utan runt den första kroken som skall föra in tråden rätt i maskinen. Hur det gått till med nätet på vet jag inte, men nu var jag inne på min sista broderinål. Classe äter nålar som barn äter godis. Tog eltejp och tejpade för så att en eventuellt för lös tråd inte skulle kunna smita.

I skrivande stund tuggar han på i maklig takt, Classe. Blocket är lite mer än halvfärdigt ser jag på symaskinens display. Kontakten med datorn går åt skogen hela tiden så jag får föra över hela designen på en gång och har jag tur ser jag åtminstone hur processen framskrider för första blocket, sen blir det Connection error. Programvaran verkar inte heller helt överens med Classe.

Syr han fint då? Nja. Inte den fina draken jag hämtat gratis från Emblanka.com. Jag skall jobba lite mer med den i programmet så kanske det blir bättre nästa gång, har lite tankar om varför vissa saker blev fula. Jag måste försöka en gång till, vill att det skall bli bra ju! Min tioåring skall få en ryggsäck som jag fick på en konferens nyligen. Men jag skall täcka över konferensloggan med en fin drake har jag tänkt.

Uppdatering: Nu har jag sett på Emblankas sajt att draken skall vara lite "rutig" så helt galet är det ändå inte. Men att det blev så glest mellan stygnen måste jag titta på, jag har lite idéer om hur det kan ha blivit så.Postat 2013-02-24 12:51 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Syfestivalen

Så var vinterns kreativa högtid överstökad, syfestivalen i Älvsjö. Ett utmärkt tillfälle för en småbarnsmamma att få några timmars egentid och handla lite kul grejer dessutom.

Dagens riktiga fynd ser ni ovanför. Tre pressarfötter (och två vingnålar), hörde till gjorde också ett häfte med julpyssel och en diskett med några broderier på. Alltihop låg i en låda med "Holiday fun" från Huqvarna Viking och den lådan hade nog hängt med ett antal år. Reaprislappen sa 70 kr och sen var det halva priset på det... Min mamma har en bok med många roliga grejer man kan göra med olika pressarfötter och även vingnålar så det blir kul att se vad man kan ha grejerna till.

Pressarfötterna är ju till en Husqvarna, min gamla trotjänare är en Elna så dessa pressarfötter har jag köpt till min nya broderimaskin som skall ersätta den jag köpte i våras och som bara har krånglat. Jag skal provsy den nya maskinen i veckan som kommer. Ni får hålla tummarna för att den nya maskinen är snäll.

Till broderierna jag skall göra framöver på min nya kompis köpte jag tråd (tusan vad dyrt!!! 280 kr för sex rullar varav en undertråd) och mellanlägg eller vad det heter (halva priset på dem!). Min mamma använder vanliga trådar som övertråd när hon broderar och det blir hur bra som helst. Hon hörde sig också för idag på mässan och det skall inte ha någon betydelse om det är "brodertråd" eller inte. De mest lyckade broderierna jag gjorde på min "gamla" trilskande maskin gjorde jag med vanlig tråd som övertråd men nu skall jag köra broderitråd i början med den nya.

Utöver det som är på bild köpte jag förstås diverse annat. Mot mina principer köpte jag en färdigsydd klänning till min dotter. Den hade motiv av kantareller och ett attraktivt pris.

Nu är det ett år till nästa mässa. (Ok, jag vet att det brukar vara en i november också, men jag brukar bara gå i februari.) Det året skall jag sy många roliga saker har jag bestämt!

Postat 2013-02-17 20:54 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En Creeperdräkt

Mina söner tycker mycket om dataspelet Minecraft. Själv tycker jag det är bland det fulaste jag sett... Hursomhelst, de gillar det och när jag känner för att vara en snäll mamma eller vill vara ifred får de spela en stund.

I spelet finns en kantig, ful figur som kallas Creeper. Häromdagen kom min 8-åring och frågade om vi - snälla, snälla mamma! - kunde köpa en Creeper-dräkt till honom. Nää, det kunde vi absolut inte. Ni förstår ju att nyckelordet här var köpa. Så jag sydde en dräkt till honom istället.

Materialet är krossad velour. Äntligen fick jag använda den genomskinliga sytråden som jag köpte för många år sedan och bara andvända nån meter av då. Den passade utmärkt till en latmask som jag som inte orkar byta trådfärgen för alla de små kvadraterna. Nåla gjorde jag för övrigt inte heller, jag tog tunna vliesofixband och strök fast allt först.

Utklädning
Postat 2013-02-09 00:00 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Spjälsängen som blev en koja

Jag har vid några tillfällen försökt sälja dotterns gamla spjälsäng. Resultatet har hittills varit klent. För rätt länge sen nu lovade jag henne en koja i sitt rum när byrån med pojkarnas kläder flyttats ut. Byrån stod kvar rätt länge men i slutet av 2012 fick den äntligen flytta. Då hade jag kommit på idén att använda spjälsängen till koja, och nu är den äntligen klar.

Tygerna till kojan är loppistyger och dito lakan (samt ett tyg från en gammal madrass), som jag i vissa fall ångrat att jag köpte, så det var bra att hon valde just dem. Mycket tyg gick det åt men tro nu inte att det märks så mycket i tygskåpet. Tygerna räckte inte alltid till och jag fick skarva lite här och där.

Belysning har kojan fått också, i form av en slinga med LED-ljus som inte blir varma. Bra att det var jul under sömnadstiden så det var lätt att hitta något passande.

En dörr skulle det vara, med handtag. Detta var mycket viktigt. Det är svårt att förklara för en treåring att det inte blir en vanlig dörr, och först blev hon nog besviken över tygdörren. Men nu gillar hon dörren. Det blå manchestertyget räckte inte riktigt till på höjden så jag fick skarva. Det blev ok ändå tycker jag.

Postat 2013-02-07 19:22 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons