Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Symester-summering (många bilder)

Så var symestern över (för denna gång). Ett fantastiskt trevligt arrangemang! Det har varit trångt och till en början rysligt kallt, men superkul att träffa så många syentusiaster och att få sitta och pilla med sina egna projekt helt ostört. Och så har vi blivit fantastiskt väl omhändertagna med god mat och en massa smaskigt fika. Inte behövde vi duka eller diska heller.


Nysydda kassen med alla klara projekt och nya ufon.

Vissa hade med sig massor med färdigklippta grejer och toksydde i racerfart på overlocken (någon fick med sig hela 22 plagg hem!). Andra ägnade tiden åt pilliga quiltningsjobb eller mönsterritning. Oavsett vad man valde att göra tror jag att alla uppskattade helgen.

Själv hade jag med mig fler projekt än jag hann med. Gjorde mig ingen brådska heller, bara att få sitta ifred utan att folk i olika åldrar kräver min uppmärksamhet och min tid var fantastiskt. Classe skötte sig exemplariskt! (Men jäklar vad långsam han är. Särskilt jämfört med overlockmaskinerna... Jag medger att jag är sugen på en och det finns risk att detta syläger blev en riktigt dyr historia :-))

Här är det som jag hann färdigt med utöver kassen ovan:


Bibliotekskassen jag skrev om förra veckan.
Tyget är apdyrt möbeltyg, samma som vår nya säng är klädd med.
Tycker inte det var något vidare bra tyg, gick inte att stryka!


Insidan. Glansigt foder som alltid!
Blixtlåsficka för bibiliotekskvitton och lånekort.


En närmare titt på broderiet.


Nya fleecebyxor till dottern.
Hon har dem mellan inne- och utebyxorna så de måste vara tunna.


Blankt slinkfoder här med, så att de inte fastnar i innebyxorna.
Fleecen kommer från IKEA, fodret ett loppispåslakan.
(Men vem sover i lakan av sånt läbbigt material?)


Toksköna mjukisbyxor till mig, i favoritmodellen.
Tog en evighet att sy - iaf kändes det så mellan två racer-overlockmaskiner.


Handledsvärmare till fyraåriga dottern.
Utochinvända skaft från urväxta ullstrumpor, vikresår från Bibbi
och robotband (påsydda för hand!) från Znok tror jag.


Reflexuggla som laglapp på en jacka.
Reflexen är påstrykreflex från Bibbi, har jag aldrig använt tidigare.


Extra shoppingpåsar som legat till sig några år
sen jag sydde åt min kompis.

Utöver det som är klart har jag med mig ett par tillklippta barnbyxor i joggingtyg och en svart väst i ylletyg att värma mig på vintern. Kanske redan denna vinter :-)

Postat 2013-10-28 22:22 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Packad och glad

Hela packningen för syhelgen. Som ni ser är det bara Classe som får åka med. För den händelse han kastar in handduken eller dummar sig har jag också med mig två tjocka böcker varav en halvläst. (Ni som ev undrar: Det är del två och tre i Song of Ice and Fire-serien.)

I övrigt skymtar en del väskor och kassar som har funnits att beskåda på en blogg i närheten.

Jag har med mig gott om projekt att sy. Mest byxor och så några UFO-kassar. Inga avancerade saker, jag satsar på kvantitet denna helg.

Postat 2013-10-24 21:43 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Broderat minsann!

I helgen är det äntligen dags för symestern. Det skall bli fantastiskt skönt att komma ifrån lite och att få sy och fixa så mycket jag vill! Classe har skött sig hyggligt, det lilla jag sytt på honom sen verkstan, så han får åka med. Men broderigrejerna tar jag inte med. Så eventuella broderier måste göras hemma först, eller sättas på i efterhand på något vis.

Igår var jag med barnen på biblioteket. Då kom jag på idén att sy en speciell väska för låneböcker. Den måste ju ha ett broderi! Så jag ägnade gårdagskvällen åt att stygnsätta, men själva broderiet fick vänta tills ikväll. Gjorde ett provbroderi först. Eller jag påbörjade provbroderiet men avbröt efter några färger. Hur jag än ställde in trådspänningen så syntes undertråden på ovansidan. För fult! Så jag satte i det riktiga tyget i bågen och sen körde jag med samma tråd under som över. Trots ett broderi på 11.000 stygn gick inte nålen av en enda gång! Och broderiet blev fint faktiskt.

Hur det ser ut, det får ni se när jag har sytt själva väskan. Såhär såg provet ut:

Det blir ju himla krångligt om man skall behöva ta bort broderibågen vid varje färgbyte. Oftast måste jag spola undertråd också. Det känns skönt att maskinen verkar fungera hyggligt men det här är jag inte nöjd med. Och vad göra åt det?

Postat 2013-10-23 22:54 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ugglat lite igen

Nu var det kollega nummer två som fick bebis häromveckan. Även denna bebis skulle få en ugglekasse och en mjukisuggla. Kassen var redan färdigsydd och jag kom igång med ugglan. Sen lämnade jag Classe på verkstaden och strax efter vände jag uppochner på sovrummet för att äntligen få göra klart det, så syhörnan försvann. Innan jag medelst utbyggnad av huset skaffade mig syhörnan så kånkade jag symaskin och material i trappan. Men det har jag blivit för bekväm för - fort gick det! - så projekt Uggla 2 fick vila.

Som ni kanske läste så provsydde jag Classe häromkvällen. Efter den inledande nervositetetsömnaden bestämde jag mig för att göra klart ugglan. Classe gjorde det han skulle.

Den här gången var det en av de röda ugglorna som fick stå modell för mjukisugglan. Tyvärr hade jag inte tyg i riktigt rätt färg men det fick gå ändå. På den första ugglan sydde jag näbben och vågorna på magen med sicksack. På denna har Classe broderat istället (innan verkstadsbesöket). Resultatet blev ju bättre men jag stod med fingret på stopknappen hela tiden.

Den blå ugglan fick roligare ögon, men jag tyckte att det var rätt meckigt att göra dem så jag gjorde det lättare för mig denna gång. Såväl ögonapplikationerna som broderiet är gjort med solvy ovanpå. Det är en himla bra produkt!

Postat 2013-10-16 20:44 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Classe hemma igen

Som ni kanske minns lämnade jag Classe på verkstaden för ett tag sedan. Förra torsdagen hämtade jag honom igen. Har dock inte sytt alls, eftersom sovrummet där sybordet står nu äntligen skall bli klart. Möbler har flyttats runt och varken maskiner eller andra elsaker har varit inkopplade. Men igår städade jag undan efter lördagens tapetsering så idag kan jag sy.

Det som skulle sys var sannerligen inget svårt. Ett par för långa pyjamasbyxor som skulle kortas och förses med resår i mudden. Jag satt på helspänn när jag sydde. Var klickljudet borta? Jag tror det men maskinen låter ju så illa och mycket så det är svårt att säga säkert. Min mammas två maskiner av nyare modell låter också "skramligt" jämfört med kära gamla Carina och andra äldre maskiner så oljudet är kanske inget fel. Men illa låter det. Och varje liten förändring av ljudet får mig att hoppa högt.

Jag var så nervös att jag sydde på första mudden åt fel håll så att sömmen kom på rätsidan. Nu gick nålen inte av. Men det är nästan så att jag önskar att den skulle göra det så att jag får rätt mot den i mitt tycke opålitliga maskinen. Jag litar inte på maskinen och faktiskt inte heller på verkstan. Classe har åtskilligt att bevisa för mig. Jag skall försöka sy en del kommande vecka för att utvärdera om han får åka med på Symestern eller om bara Carina får äran. Fortsätter han att smälla av nålar får han stanna hemma!

Uppdatering: Klickljudet finns kvar. Kanske skall det vara där? Hittills har nålen hållit - peppar peppar!

Postat 2013-10-14 19:44 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons