Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Sval omlottkjol

När jag var 15 år behövde jag vid ett tillfälle klä ut mig till hippie. Vad jag hade för övrigt minns jag inte, men jag hittade ett tyg i mammas gömmor och sydde mig ett par shorts med sån där midjeresår som man syr på utanpå tyget. De shortsen har tjänat mig väl under alla år, men efter några resårbyten har jag tvingats inse att de är så slitna att tyget börjat gå sönder här och var. Dags att pensionera dem. Fast om det finns tygbitar som är ok lär ni se dem här i bloggen framöver.

Nåväl, det är historia. Nu hittade jag loppis ett tyg i samma härligt svala, mjuka och tunga kvalitet som shortsen, så jag slog till förstås. Men denna gång valde jag att sy en omlottkjol istället, men fortfarande med resår i midjan. Sommaren tycks ju tyvärr vara slut men om den återkommer skall jag inviga kjolen.

Postat 2014-08-29 00:01 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ny kjol av gammal klänning

För lite sen köpte jag en kortärmad velourklänning på loppis. Klippte av nederdelen och ärmarna, lite sömnad och vips hade jag en trevlig väst! Men vad göra med biten som blev över? Ca 20 cm tyg och en rejäl mudd, det kan man ju inte slänga. Så det blev en kjol till min dotter.

Kjolen är sydd av sex likadana tygbitar och den breda mudden (som fick resår insydd). Egenkonstruerat mönster för att utnyttja materialet som fanns. Förutom den oundviklilga skarven i mudden är kjolen likadan runtom, så gör det inget om den vrider sig. Jag känner mig riktigt nöjd. Det svåraste var nästan att få kjolen på bild när innehavarinnan hoppade runt hela tiden.

Postat 2012-04-22 21:11 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Klä dig som en strykbräda...

En kär vän fyllde 30 för lite sen. Presenter är inte min grej riktigt, så jag frågade om jag fick sy en kjol åt henne i ett loppistyg jag köpt just med tanke på henne. Hon sa ja, och idag träffades vi och diskuterade kjolen. Med hjälp av en riven och vikt pappersservett förklarade hon hur hon skulle vilja ha. Jag fick också låna en kjol hon gärna använder, som jag kunde ha att mäta på.

Med hjälp av detta konstruerade jag ikväll en provkjol sydd av ett loppislakan. Samma lakan använde jag häromdagen till att klä om strykbrädan, och detta sammanträffande ledde till att jag hört "Dress like an iron board" med melodi från Bangles gamla 80-talshit "Walk like an Egyptian" i mitt huvud ett tag nu. Få se vad det gör för sömnen...

Det skall bli roligt att sy den riktiga kjolen. Men det får vänta tills vännen har varit här och provat.

Provsytt
Postat 2011-07-28 01:06 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gardinsarong

Jag fyndade en meter av detta tyg på loppis för någon vecka sedan. Oftast får tygerna ligga till sig ett tag i hyllan innan jag kommer på vad jag skall ha dem till (vissa har legat länge :-)), men den här gången visste jag direkt vad jag ville ha tyget till. En kort sarong att ha hemma eller på stranden! Jag har en sarong som jag köpte i Italien på bröllopsresan men jag tycker oftast att den är lite för kort.

Något mönster orkade jag inte snoka upp, så jag måttade längden ungefär, pressade rundningen nertill med hjälp av en kartongmall, mätte "bakre halva midjan" och "bakre halva stussen" och sydde några inskärningar efter de måtten. Enkla band och ett hål att dra banden igenom, sen var det klart. Nu har jag inte hunnit prova den i skarpt läge (men sommaren är väl inte slut än, så jag får väl snart chansen) men än så länge känns det som att jag är nöjd.

2011-07-09
Nu har jag använt sarongen ett par heta dagar. Den funkar bra! Men jag tycker att den vrider sig lite väl mycket när jag går, hur löser man det?

Postat 2011-07-05 23:03 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons