Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Spindelklänning till dottern

Efter två testklänningar gav jag mig till slut i kast med uppgiften att fövandla en loppis-t-shirt till en klänning åt dottern. Denna klänning är hon garanterat ensam om. min förhoppning är att singoallamodellen skall tillåta användning under lång tid, med tiden blir klänningen en tunika.

Återanvändning
Postat 2011-01-29 21:30 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ny stropp till TrippTrappen

Våra TrippTrappstolar har slitits hårt. Jag köpte dem begagnade från en förskola så det är inte vi som slitit värst på dem. Läderstroppen till bygeln har aldrig varit fräsch. Äntligen kom jag mig för att sy en ny! Tyget kommer från ett par av mina gamla jeans (från den tiden jag använde jeans, det gör jag inte längre).

Återanvändning
Postat 2011-01-29 21:25 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Pimpad reklamväska

För ett par år sedan var maken på nån konferens där han fick en reklamväska att bära all annan reklam i. Det är nu inget ovanligt, men just den här väskan la jag beslag på, den är praktisk och trevlig på många vis. Dock har jag saknat fack på insidan, så häromkvällen kom jag mig för att sy i ett foder med fack i väskan.

Tyget till fodret kommer från ett påslakan som jag köpt på loppis (sannolikt oanvänt som lakan dock). Det är ett tyg som jag blir glad av att se, men att jobba med det är inte helt kul då det slinker hit och dit och dessutom repar upp sig på alla ledder. Men skam den som ger sig! Mycket nålande (och dessvärre en del sprättande måste jag erkänna) senare är jag rätt nöjd med min "nya" väska. Ena sidan har två stora fack för bok, tidning, blöjor eller vad man nu har med sig, och andra sidan har tre mindre fack med gemensamt blixtlås.

Postat 2011-01-29 21:22 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

IKEA-kassar modell mindre

Jag behövde varsin kasse/väska till grabbarna, och ville gärna ha en som var stadig nog att hålla sig öppen själv. Eftersom jag inte kände att jag ville lägga ner min själ på projektet (jag ville ha väskorna IKVÄLL) så fick jag tänka lite annorlunda. Vilka material hade jag hemma som uppfyllde ståsjälvkravet? Det fick bli blå IKEA-kassar. Färdiga med handtag och allt, bara att mäta, rita, klippa och sy några enkla raksömmar. Materialkostnad 5 kr per kasse plus lite tråd (och en symaskinsnål som kanske får vara till grovsömnad framöver).

Småkassarnas storlek: botten ca 23 x 37 cm, höjd ca 22 cm.

Kassen längst bak på bilden är i originalstorlek.

Återanvändning
Postat 2011-01-09 22:54 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En till testklänning

Jag tyckte att testtunikan var lite väl precis i ärmlängd, så jag ville testsy en med lite längre ärmar och dessutom i mjukt tyg. Jag förlängde såväl ärmarna som kjolen med två cm, och passade dessuto på att göra ärmarna något avsmalnande. Resultatet ser ni ovan. Klänningen blev klar först efter att tösabiten gått och lagt sig för kvällen, så hon får prova imorrn.

Postat 2011-01-09 22:47 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Testtunika

Jag har länge gått och sugit på flera idéer som bygger på "singoalla"-konceptet, med raglamärmar där såväl halsringning som ärmslut är kanaler med resår i. Något mönster har jag dock inte orkat skaffa. Modellen känns så enkel så det borde ju inte behövas tycker jag.

Ikväll gjorde jag halvt slag i saken och ritade ett mönster ungefär efter en klänning som vi redan har. Detta tog en hel del tid och ovanan vid mönsterkonstruktion gjorde att jag fick vissa aha-upplevelser.

Sen skulle jag sy en testtunika, för jag vill ju inte göra några trista inlärmningsmisstag på den skarpa produkten. Misstag gjorde jag dock ett flertal med testtunikan! Såväl "bra" saker som att komma på hur jag skall vika sömmarna eller sy in resåren, som rena klantigheter (som att vända framstycket fel och upptäcka detta först efter att jag sytt ihop ganska mycket). Nyttiga lärdomar (det mesta) men de gjorde också att mer tid än nödvändigt gick åt. För den händelse ljuvliga dottern skulle ta denna testklänning till sitt hjärta har jag både sicksackat kanterna och sprättat/sytt om sånt jag inte var tillräckligt nöjd med.

Resultatet av kvällen ses på bilden ovan. Testklänningen är sydd i ett ganska rart tyg. Efter att jag testa passformen på dottern skall jag sy en ny klänning i bland annat tyget nedan. Lite fräckare, om jag får säga det själv. :-)

Kvällens lärdomar

  • Det är bättre att sy kanalen först och sen trä i och sy ihop resåren, än att först sy ihop resåren och sen sy kanalen runt resåren, åtminstone i smala ärmslut.
  • Det är bättre att "fula veck" i halsringningen kommer på ärmstyckena än på fram- och bakstycken. 
  • Man skall vända samtliga stycken rätt innan man börjar sy...

Provsytt
Postat 2011-01-08 23:54 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Startvimplar till stjärtlappsrodelbanan

På vår sluttningstomt har jag för andra året tack vare snön kunnat bygga en "rodelbana" för stjärtlappsåkning. Jag tyckte dock att den behövde lite färg, så igårkväll sydde jag några glada vimplar att sätta vid starten.

Självklart hade jag tänkt mig att få sätta upp vimplarna idag och ta en bild ute, men eftersom det snöat precis hela dagen var det inte lockande. Någon dag när det är sol skall jag försöka ta en bild och lägga ut.

"Mönstret" ritade jag själv på en papperskasse och sen letade jag i tyghyllorna efter färgglada tyger som passade. Ovan ses mina utvalda tyger, klippta, vikta (vikningen överst) med avigsidan utåt och strukna, färdiga att sys. De enfärgade tygerna är vanlig lakansväv (använda tidigare som draperi, bordsduk och köpt på loppis). Det röda tyget med gula pumpor klippte jag ut till en klänning i början på 90-talet men sydde den aldrig och det blårutiga tyget har varit en köksgardin (den riktigt minnesgoda kanske har sett det tidigare här i bloggen). Som återanvändningstaliban blir jag glad när jag kan använda gamla grejer.

Bokstäver ritade jag själv på ett rutat papper. Ritade av dem på vimplarna som jag sytt ihop, vänt och strukit.

Som jag skrivit om tidigare så gilla rjag inte att nåla. Det hade nog inte funkat så bra här heller, så jag sydde enkel raksöm mitt i "strecket" på varje bokstav. Därefter klippte jag ut bokstäverna i det dubbla tyget så att det blev hål rakt igenom. För att återge vimplarna lite styrsel och för att jag gillar när det glittrar krånglade jag in "silvernät" mellan tyglagren. Sen jag jag dessvärre tvungen att nåla runt alla bokstäverna. Bredskicksackade runt öppningen och avslutade med en stickning runt hela kanten och sen var det klart!

Larvigt nöjd med mina små vimplar blev jag. Nästan så jag inte vill hänga ut dem i trädgården (tänk om nån knycker dem?). Jag tror att det kan komma att bli fler vimplar framöver för det här var rätt snabbt gjort och därtill roligt.

Roligt Återanvändning
Postat 2011-01-06 21:50 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons