Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Provat pressarfötter

Tog mig en titt i påsen med extra pressarfötter som följde med min nya symaskin. Idag har jag testat två av dem.

Med resårpressarfoten snodde jag ihop ett par "dagistossor" att ha när jag hämtar min dotter på dagis, som ett bättre alternativ till de blåa plasttossorna. Ett par urväxta galonisar fick sätta livet till. Såhär i efterhand har jag konstaterat att jag var för snål med tyget, men det går att få på tossorna på skorna iaf. Pressarfoten gjorde nog sitt jobb för det blev ju väldistribuerade rynkor men jag tyckte nog faktiskt att det var lite svårt att styra. Kanske har det att göra med materialvalet, galon är ju inte det lättaste att sy i.

Så har jag testat passpoalfoten. Det blev ett par svarta gympabyxor. Fina och sköna men vilket förfärligt tyg att klippa till och sy i! Tunn "randstickad" jersey (nån som vet vad det heter?). Det skall jag aldrig köpa igen. Fast jag har tyg kvar, får fundera på vad det skall bli. Själva pressarfoten var toppen, passpoalerna blev perfekta!

Postat 2013-11-24 21:35 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Min nya kompis


Vem kan det vara?

Symestern är ju dessvärre överstökad redan. Men efterskalven kommer att märkas länge! En av tjejerna hade en tuinika i himla fint tyg. Så det har jag beställt en redig bit av. Mönstrade tyger är inte min starka sida, men kanske jag kan våga mig på det? Om jag syr till min dotter också blir det kanske lättare att ha på mig.

Sen var det flera som hade fantastiskt fina overlockmaskiner. Vroom, vroom, vrooooom! sa det och sen hade de sytt ett helt plagg. Med perfekta fina sömmar. Jag sydde ju på Classe och han uppförde sig fint, men oerhört långsamt är han. och det blir lätt bubbligt när jag syr i mjuka tyger. En sån där maskin måste jag ju bara ha! Efter intensivt letande (tack, google!) hittade jag den rätta affären för mig och igår körde jag bil i flera timmar för att till slut komma hem med denna:

Jag hade massor med idéer om vad jag skulle sy, innan jag fick hem maskinen. Igår kväll var det tomt. I mitt sökande efter lämpliga tyger så hittade jag tygresterna från mina sköna pyjamasbyxor. Byxorna har blivit lite väl korta i tvätten, så det första riktiga min nya vän fick göra var förlängning av pyjamasbyxor. Jag gjorde en massa klantiga fel (som att vända tyget utochin) men tillslut blev det bra.

Så tyckte jag att plastöverdraget som kom med maskinen var väl trist så jag sydde ett eget efter samma mått. Jag är himla petig så helt nöjd är jag inte med jag fick iaf nytta av ett loppistyg som jag inte visste vad jags kulle göra med. Det blir nog ett nytt överdrag nån annan gång.

Ikväll har jag sytt en tröja till min tioåring. Tyger från Bibbis stuvkorg. Helt OK resultat, det man ser, men jag har en del frågor som jag skall ställa till kunniga människor i min närhet.

Hur som helst så ser jag verkligen fram emot att lära känna min nya kompis (ännu namnlös).

Postat 2013-11-10 23:06 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Classe hemma igen

Som ni kanske minns lämnade jag Classe på verkstaden för ett tag sedan. Förra torsdagen hämtade jag honom igen. Har dock inte sytt alls, eftersom sovrummet där sybordet står nu äntligen skall bli klart. Möbler har flyttats runt och varken maskiner eller andra elsaker har varit inkopplade. Men igår städade jag undan efter lördagens tapetsering så idag kan jag sy.

Det som skulle sys var sannerligen inget svårt. Ett par för långa pyjamasbyxor som skulle kortas och förses med resår i mudden. Jag satt på helspänn när jag sydde. Var klickljudet borta? Jag tror det men maskinen låter ju så illa och mycket så det är svårt att säga säkert. Min mammas två maskiner av nyare modell låter också "skramligt" jämfört med kära gamla Carina och andra äldre maskiner så oljudet är kanske inget fel. Men illa låter det. Och varje liten förändring av ljudet får mig att hoppa högt.

Jag var så nervös att jag sydde på första mudden åt fel håll så att sömmen kom på rätsidan. Nu gick nålen inte av. Men det är nästan så att jag önskar att den skulle göra det så att jag får rätt mot den i mitt tycke opålitliga maskinen. Jag litar inte på maskinen och faktiskt inte heller på verkstan. Classe har åtskilligt att bevisa för mig. Jag skall försöka sy en del kommande vecka för att utvärdera om han får åka med på Symestern eller om bara Carina får äran. Fortsätter han att smälla av nålar får han stanna hemma!

Uppdatering: Klickljudet finns kvar. Kanske skall det vara där? Hittills har nålen hållit - peppar peppar!

Postat 2013-10-14 19:44 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nyheter på broderimaskinsfronten

Nu var det bra länge sen jag skrev något här. Har inte sytt just något på ett bra tag. Vintern har lagt sig som en kall mörk filt över orken. Kreativiteten går åt på jobbet och räcker inte till kvällen.

Lite har jag väl sytt men inget värt att blogga om. Namnat nya ullstrumpor och lagat nån grej. Sen håller jag på att förvandla dotterna gamla spjälsäng till en koja åt henne. Ingen finsömnad direkt. Det mesta som skall sys är klart men de hårda detaljerna är inte åtgärdade så det går inte att göra klart än. Kojan kommer på bloggen så småningom.

Den riktigt minnesgoda kanske kommer ihåg att jag köpte en broderimaskin i våras. En maskin som ganska snart började uppföra sig mycket konstigt. Den var in en sväng på verkstaden i somras och då åtgärdade de några fel så den gick att sy på men broderiet fortsatte att krångla och maskinen var inte att lita på. Faktiskt har den gett min sylusta en redig knäck, när jag köpte maskinen i avsikt att få en ny kompis att leka med. :-(

Nu har maskineländet varit inne på verkstaden igen sedan den 22 november. Trots påstötningar från både affären där jag köpte maskinen och mig har verkstaden inte hört av sig. Idag kontaktade jag affären och sa att hela garantitiden går åt till den trasiga maskinen, så eventuell utbytesmaskin får ingen garanti kvar. Helst vill jag häva köpet helt och köpa en annan maskin för jag har tappat förtroendet för denna. Men nu har jag åtminstone fått löfte om att få en ny maskin (likadan) och bokat tid i affären för en redig test av den nya maskinen innan jag tar hem den.

Det är ju skönt att veta att jag inte behöver oroa mig för att bli sittande med den gamla nya trasiga maskinen. Men jag känner väl ingen superentusiasm just nu. Skall gå på Syfestivalen i februari, då hoppas jag att lusten återvänder efter det.

Postat 2013-01-23 21:45 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Min nya pressarfot

För drygt en vecka sedan körde jag sönder min bästa pressarfot. Stor sorg! Tack vare en toppentips här på bloggen hade jag dock två sprillans nya pressarfötter (kordonfot heter den modellen förresten) som väntade i brevlådan när jag kom hem. I min stora desperation letade jag vitt och brett på nätet, och snubblade över den intressanta pressarfot som ni ser påbilden ovan. "Flower/circle stitch low shank foot" heter den.

Med olika sicksackinställningar (men stygnlängden noll!) kan man sy allt från snygga "hål" (det har jag länge önskat att jag kunde) till olika "blommor". Viss övning krävs förstås och här nedanför kan ni se några av mina tester. Ikväll hade jag inte så mycket tid men jag ville ändå prova lite, så någon nyttosömnad blev det inte. Men jag har idéer - tro inget annat.

I början krånglade maskinen och samtliga stygn i "ytterkanten" släppte. För att lösa detta fick jag böja till plåtbiten i mitten av foten med en smula våld. Sen tyckte jag att den matade ojämnt, men detta avhjälptes med vanligt papper under tyget. När jag syr något riktigt tar jag väl rivbart mellanlägg istället, hoppas att det fungerar. Det som verkligen kräver lite träning, det är att lyckas lägga tyget rätt i "kransen" på foten, så att samtliga sömmar blir runt samma mittpunkt. Kanske gör jag en liten mall för att mäta ut mitten.

Postat 2012-09-03 22:15 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jag tycker inte om min nya symaskin!

Min nya symaskin (Husqvarna Viking H|CLASS™ 600E) har börjat brodera fult! Det är mindre än en månad sen jag köpte den och jag förväntar mig att den skall fungera perfekt. Men icke.

Redan första broderiet jag gjorde upptäckte jag att maskinen inte centrerar perfekt i den lilla bågen (jag har inte mätt i den stora men det skall jag göra), utan mitten på broderiet kommer en halvcentimeter längre ner än den på bågen markerade mitten. Mailade butiken och fick namnet på en reparationsverkstad som kan kalibrera maskinen. Nu måste jag prata med butiken igen och berätta om mer tråkigheter.

För några veckor sedan stygnsatte jag en robot som jag broderade i den stora broderbågen. Det tyget skall vilket år som helst bli en väska. Nu ville jag förminska roboten för att ha på en liten påse, så jag lät programmet minska ner storleken så att roboten skulle få plats i den lilla bågen. Fixade till några stygn så att det såg bra ut på datorn, och broderade på jeanstyg. Jag tyckte att de ljusa färgerna kom bort på tyget så då ville jag testa på ett annat tyg. Då uppdagades hur fruktansvärt FULT maskinen broderar - inte alls som på datorn utan på många ställen blir det som en taggig raksöm snarare än en tät, fin sicksack (column stitch heter det i programmet) som det skall vara. Skam den som ger sig, jag bytte undertråd och nål (en i taget) och gjorde nya försök. Lika illa för det. Att justera trådspänningen hjälpte inte heller.

Utöver de bitvis fula stygnen är det an annan sak som jag blir väldigt arg på, och det är att maskinen ständigt piper och påstår att övrtråden har gått av. Det har den aldrig gjort hittills, utan istället blir det ett väldigt trassel av övertråd på undersidan av tyget. Ibland går det att bara starta om, men ibland måste man ta bort bågen från maskinen, klippa bort allt trassel, trä om maskinen och sen börja om (och hålla tummarna att det funkar). Oftast blir det trassel även när den inte klagar.

Jag blir så leds. Kan inte saker bara funka, åtminstone när de är nya? Garanti och konsumentköplagen i all ära men jag vill ju att maskinen skall FUNGERA utan att jag skall behöva åka med den till en verkstad och lämna den där i x antal veckor först. Om de ens kan laga den... Allt är ju Made in China och därav kvaliteten men maskinen kostade faktiskt 14.000 kr och då väntar jag mig att den skall tåla att användas till det den påstås kunna.

Programmet till maskinen är också en besvikelse. En del saker är bara att lära sig hur de funkar, men andra funkar helt enkelt inte. Tex att ta bort stygn, det går inte. Man kan lägga till och flytta stygn, men funktionen för att ta bort stygn, den gör ingenting. Jag skulle vilja ta bort alla förnicklade fäststygn som sätts här och där där de inte hör hemma och är eländiga att sprätta bort, men det går inte. Sen tycker jag det är tråkigt att man bara kan välja mellan två sorters stygn, "column stitch" och "fill stitch". Man kan inte heller uppdatera programvaran för i den nya version som finns tillgänglig saknas de viktiga "extrafunktioner" som är hela grejen med programmet (tex att stygnsätta egna bilder).

Postat 2012-06-03 18:33 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ny symaskin och status för blivande syhörnan

För några veckor sedan kom jag på att jag skulle köpa en symaskin. Jag har en Elna Carina som jag köpte för 7.000 kr för ungefär 20 år sedan. Helt klart det dyraste jag köpt någonsin, då. Min symaskin är jättebra, men det vore roligt med en som kan brodera och sy många sömmar.

Så jag kollade på nätet förstås, och nu har jag beställt en Husqvarna Viking H|CLASS™ 600E från symaskinsaffären på Hagagatan i Stockholm. Tyvärr fanns den inte i butiken för provsömnad, men vad sjutton. Man får väl chansa då. Den skulle ta "några dagar" att leverera från Tyskland men oj vad kul det skall bli med en ny maskin att testa!

Byggandet av min nya syhörna fortskrider. När gamla ytterväggen revs visade det sig att fönstret satt fel, men det har de fixat idag. Såhär ser det ut nu:

Postat 2012-04-27 19:01 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons