Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

En beställningsduk och rackarns fullt i tygskåpet

Min dotter (snart fem år) börjar inse fördelarna med att ha en mamma som syr. För några veckor sedan beställde hon som ni kanske minns en ryggdyna till sin matstol. I helgen önskade hon sig en duk till sitt lilla bord, där hon ibland sitter och pysslar men oftast bara förvarar en massa bråte. Ungefär som vi andra i familjen gör på andra bord... Nåväl. Duken skulle också kunna vara picknickduk, fick jag veta.

Att bara ta ett tyg och fålla kanterna är väl tråkigt tycker jag. Och tyget som hon valde ville jag faktiskt inte ta så mycket av. Hon valde det röda tyget som jag sydde en klänning åt henne av förra året, och som jag vill spara för något annat plagg framöver. Jag föreslog att vi kunde ju ta ett annat tyg till duken och sätta det röda i kanten. Hon köpte detta, och jag blev av med en tygbit som jag inte riktigt vet varför jag köpte.

För att göra duken lite roligare så klippte jag den i fyra delar som jag sydde ihop på detta sätt.

Bli av med tyg, ja. Det skulle jag verkligen behöva! Min kära tyggarderob kroknar väl snart av tyngden. Jag köper nu i princip bara tyger till kläder och väskor, men ändå fylls det på fort. Syfestivalen gjorde ju sitt för ett tag sedan och idag hade jag NÄSTAN vägarna förbi Stoff och Stil så jag gjorde mig ärende dit och grävde bland stuvarna. Vad nu det skulle vara bra för. :-)

Uppe till vänster finns plats för mer. Fast jag har inte hyllplan så det räcker. Får bli en tur till Ikea framöver och köpa extra.

Postat 2014-04-21 21:42 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ett beställningsjobb på nattkröken

"Varför har du inte sytt en dyna till mitt ryggstöd? Jag har ju sagt att jag vill ha det!" Detta sa rara dottern, snart 5 år, igår när vi åt middag. Hon tycker att ryggstödet på hennes stol är för hårt. Och visst har hon uttryckt önskemålet förut, men jag har glömt. Så igårkväll när jag insåg att valet stod mellan att ta en kopp te vid sybordet eller att somna i soffan gjorde jag slag i saken.

Jag hade en rulle med skumgummi i lagom tjocklek på vinden, och tyger har jag gott om, så det var bara att välja. Valet föll som ni ser på frukttyget som blev över från gardin och draperi i äldste sonens rum. Ett stadigt tyg som håller formen, och i glada färger. Om jag haft mer tyg kvar skulle jag ha skurit lite annorlunda men nu fick det bli ett par avskurna fruktrader uppe och nere.

Dynan är fäst på enklaste vis med kardborreband bakom.

Postat 2014-04-06 15:39 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Eva har fållat handdukar

För ett tag sedan hittade jag en tjock härlig reklamhandduk på nån loppis. Kunde inte motstå den! Nu har den blivit till fyra småhanddukar, utan reklamen förstås. Eva hjälpte mig att fålla dem med vågsöm. Det blev ganska bra men rackarns så mycket damm!

Den uppmärkssamme ser förstås att alla handdukarna är olika stora. Jag gillar symmetri och därflr ville jag klippa "hela rutor" av mönstret. Eftersom det var udda antal rutor på båda ledderna blev det fyra olika stora handdukar. Men jag skall bara använda en i taget så det gör inte så mycket.

Postat 2014-03-23 21:49 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ibland förvånar jag mig själv

Efter dotterns klänning var jag sugen på att sy mer på Eva. Men vad? Svaret uppenbarade sig igår när det var dags att ta ner granen från vinden så barnen kunde klä den. Nog saknas det en matta under julgranen?

Tyghyllan innehöll som tur var ett passande tyg. Formen gjorde jag med en improviserad passare och sen fick Eva kanta mattan med tät overlocksöm. Men rackarn så dammigt det blev! Som ett rött pulver.

Sen måste ju mattan dekoreras också, men med vad? Jag är inget för prydnadssaker och sånt, men det blev ju väl tråkigt med en helröd matta. Så kom jag på det! Classe och Carina har båda en "snedställd overlocksöm" som skulle kunna passa att göra granbarr med. Classe vann denna gång, eftersom han kan sy mycket bredare, 7mm istället för Carinas 4.

Så runt hela mattan har jag sytt ett varv rakt på, med full stygnbredd. Sen sydde jag ett varv till för utstickarna, med 5 mm stygnbredd för lite variation. Och sen fick jag vända på mattan och göra samma sak igen från avigan, för sömmen finns bara åt ena hållet. Det tog några timmar, kan jag säga. Såhär blev resultatet:

Ganska bra, tycker jag. Om än fortfarande lite tråkigt. Till nästa år skall jag försöka fundera ut hur jag kan piffa upp mattan lite mer.

...och förvåningen då, undrar ni kanske? Jo jag är ju alltså inte någon pyntare. Julgranen i sig är en eftergift för barnen, så att de känner att vi är som andra. I övrigt har vi just inget pynt. Och inga juldukar, julgardiner, julkuddar, julförkläden, julgrytlappar... Så det kändes inte som jag, att sy en julgransmatta. Men det gick ju bra det med.

Postat 2013-12-22 23:20 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Min syhörna

Vi håller på att bygga ut huset en liten smula. Avsikten är i första hand att de stora barnen skall få normalstora rum, men en bieffekt av det hela är att jag får (får och får - jag tar mig) en syhörna! Såhär såg min framtida syhörna ut idag när jag kom hem:

Inte så stort förstås, men bara att ha ett permanent sybord blir fantastiskt!

Postat 2012-04-24 22:54 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Barnrum med tygtapet

Mina söner har under sommaren fått egna rum. I väntan på en kommande tillbyggnad då mellanväggen skall flyttas tyckte jag det var onödigt att lägga tid på att fixa väggen ordentligt. De flesta tygerna är oanvända men en del är förstås köpta på loppis, ett har jag fått.

 


Det bubbliga tyget är en sydd men troligen oanvänd gardin från loppis. Jag ville sätta det bakom soffan och det röda uppe vid sängen, men rumsinnehavaren ville ha bubbeltyget vid sängen, så jag skarvade bara med det röda.


Frukttyget kommer från Åhléns tror jag, men det klarade tvätten bra ändå. Bredvid stgen skymtar en nödlösning för att flytten av stegen från långsidan till kortsidan skulle gå fort.

 

Det blommiga tyget kommer från Åhléns, det blev inte så fint i tvätten tyvärr. Det lila tyget är önskat av rumsinnehavaren, vanlig lakansväv.

Detta var ett snabbt och busenkelt sätt att fixa till väggarna. Jag tror att jag kommer att använda tyg som tapet på andra ställen i huset också, där väggen inte är så kul.

(Tro nu inte att tygskåpet känns mindre fullt bara för att jag satt upp 15-20 meter tyg på väggarna...)

Postat 2011-08-19 11:58 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Skydd för vägg och barn

Ljuvliga dottern har precis bytt från spjälsäng till storebrors nyligen lämnade juniorsäng. Jag hade hoppats att hon skulla kunna sova utan urtrillningsskyddsbrädan, men andra natten ramlade hon ur flera gånger så brädan fick flytta från bakkant till framkant på sängen. Det blev dock inte så bra för sista biten in mot väggen är det hård sängkant, och dessutom ökar risken att hon skall förstöra tapeten.

Så jag tog en gammal juniorsängsmadrass som jag delade på mitten och klädde den med en loppislinnegardin (den är vinröd, inte brun som den ser ut på bilden!) som jag dekorerade med en rad roliga fåglar som suttit på en annan väggmadrass i vår förra bostad. De övre hörnen var lite krångliga att få till, jag lyckades inte men det är ingen som nagelfar sömnaden.

För den händelse någon vill ha tyg med en rad fåglar så har jag en lika lång bit (den är precis som min bit skarvad på ett ställe) över, först till kvarn och du betalar portot. Gäller ej min mamma :-)

Postat 2011-07-25 16:20 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons