Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Liten väska med särskilt syfte


Väskan när den är fylld.

För någon månad sedan fick jag en kasse med tyger av en granne. För övrigt samma granne som jag sytt väskor till tidigare: väska med bladmotiv, väska av bland annat gamla kläder. Tygerna kom från hennes mamma. Självklart ville jag sy något till henne av dessa tyger!


Insidan.

Jag har för egen del länge tänkt att jag skall sy mig en liten väska att fylla med nycklar mm som jag nu lägger löst i värdeskåpet i simhallen. Eftersom jag brukar gå och simma med denna granne såg jag chansen att nu förse oss med varsin värdeskåpsväska. Jag började sy väskorna parallellt men när det visade sig att blixtlåsen jag hade inte passade blev det en paus. När det nu visade sig att grannen fyllde år tyckte jag det var lämpligt att sy färdigt hennes väska, så det fick bli lite annorlunda än jag planerat från början, men jag tycker att resultatet blev bra.


Undersidan.

För att få till den "kartongform" jag ville ha behöde jag ett sätt att hålla ner väskans övre hörn mot kortsidorna. Det fick bli ett långt blixtlås som fästs med små tryckknappar undertill. På så vis eliminierades behovet av separata handtag, så dem struntade jag i.


Väskan utan fyllning pch med lösa "stroppar".
Handdukarna i bakgrunden.

"Jag är inte så intresserade av att brodera handdukar." Ungefär så sa jag till min mamma några timmar innan jag broderade två handdukar att föjla med väskan. Tycker fortfarande inte att det är något märkvärdigt, men jag behövde något att fylla väskan med så den fick rätt form (jag tänkte ju inte på att stryka på något stadigt mellanlägg förstås).

Handdukarna var för små för att spännas fast i min stora broderibåge så jag sydde fast handduken mellan dubbla lager solvy som jag sen spände i bågen, det fungerade mycket bra.

Den första handduken blev misslyckad på flera sätt: Först vände jag den fel så broderiet är på baksidan. Det kanske inte gör så mycket men är irriterande. Sen visade det sig att jag inte hade observerat syordningen när jag gjorde designen, jag la alla tre motiven i samma "block". Då tyckte programmet att maskinen skulle sy först texten, sen gubben till höger (som lyfter skrot) och sist simmaren till vänster. I skiftet mellan höger- och vänstergubbarna blev tråden för spänd och nålen gick av, det gick rätt många stygn innan jag hann stoppa men det var åtminstone inte något stort hål i handduken. Den andra handduken gick mycket bra, men då var jag uppmärksam och stoppade när det var dags för den långa dragningen.

Postat 2013-06-29 00:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En väggmadrass till loftsängen

Mina söner har ganska små rum, varför jag tyckte det var lämpligt med loftsängar. Dock behövde vi bygga om den ena för att få stegen i fotänden istället för på långsidan, så det finns ingen sarg på långsidan som är mot väggen. Det behövs ju inte heller, men jag tycker inte det ser så mysigt ut med väggen så nära.

En gammal bäddmadrass som inte behövdes längre blev till en väggmadrass som jag klädde med mörkblå bredrandig manchester. Sonen fick välja bland lämpliga tyger och hans kind valde den mjuka manchestern. I huvudänden sydde jag på fack för tidningar, böcker och väckarklockan. Avsaknaden av smal trälist som jag trodde vi hade har tyvärr förhindrat mig från att sätta upp madrassen på väggen, men det är bara en tidsfråga innan den sitter där den skall.

Postat 2013-06-28 00:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Min syhörna

Förra året byggde vi ut huset en liten smula. Detta gav möjlighet för mig att få en syhörna, där maskinerna kan stå uppe för jämnan. Tyvärr i vårt sovrum, men mycket lättare att bara sätta sig och sy en stund än förut. Rummet i sig är inte färdigt men där finns i alla fall golv sen i höstas nån gång.

Som ni ser på bilden har jag båda symaskinerna uppe samtidigt. Det är inte så mycket plats att sy på Carina, min kära gamla Elna, när jag sitter på kortsidan av bordet, men det funkar åtminstone.

Bordet är i minsta laget, men det har en stor fördel och det är lådorna under skivan. Vänstra lådan är skräplådan. Bara att sopa ner trådar och tygslamsor och allt annat skräp som blir i kreativitetens bakvatten. Så slipper jag ha en sopkorg i mitt sovrum. I högra lådan har jag symaskinspedalerna. Och i mittlådan (se nedan) bor saxarna, symskinshandböckerna, underlägg för nålning samt ett fastsatt måttband. Min klåfingrige 8-åring drog ut mitt fjädermåttband för långt. Hur kul är det med ett måttband som inte kan dras in i höljet igen? Jag ville inte slänga det, så jag satte fast det med häftpistol. Nu har jag alltid ett måttband i lådan och det kan inte förkomma.

Postat 2013-06-27 19:15 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Klänning till min dotter

För några veckor sedan råkade jag i tjänsten hamna i närheten av Haninge. I sällskap med en sömnadsglad kollega dessutom. Hon var inte svårövertalad att göra ett liten avstickare till Tyggrottan. Jag brukar ju försöka hålla mig i skinnet och bara köpa tyger på loppis, men detta tyg föll jag pladask för! Tunt bomullstyg med mycket mönster och fin färg. Att det sen var halva priset på stuvarna där jag hittade tyget gjorde ju inte saken sämre.

Det är första gången jag syr en klänning i stumt tyg, men jag använde samma gamla mönster ändå. Samma som till traktortröjorna: Testtröjan som blev för stor, velourtröjan. Nu utgick jag från den större storleken och ritade ett mönster med mer vidd och längd, eftersom jag lovat en kompis att göra ett mönster åt henne. Det nya mönstret använde jag sen själv till klänningen. Den större vidden och det lätta tyget gjorde att klänningen såg lite tältaktig ut tyckte jag. I gömmorna med loppisfynd hittade jag ett smockresårband som jag sydde i och det blev bra tycker jag. Har aldrig använt sånt resårband förut men det var ju smidigt.

Postat 2013-06-22 18:10 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En förvaringspåse

Min son behövde en förvaringspåse. Till vad får ni gissa själva. :-) Jag har många tyger men alla passar inte till påsar, så jag tog fram sisådär 15 tyger som han fick välja mellan. Han hittade två som var svåra att välja mellan, båda blanka slinkiga tyger. Det blev som ni ser ett mörkrött. Guldtråden han valde passar ju fint till.

Förlagan till broderiet har jag ritat själv på frihand. Det blir ju inte riktigt som jag vill ha det i broderiprogrammet men tillräckligt bra tyckte jag denna gång. Efter lite eget fipplande. Classe var snäll idag och broderade fint. På provbroderiet syntes undertråden en del men jag minskade trådspänningen för det stora broderiet.

Jag har inte hunnit sy så mycket på sistone. När jag har haft tid har jag valt att läsa istället, jag har en riktig bokperiod nu. Men en klänning till min dotter är på g och ett par småväskor med specifikt syfte. Kommer snart på en syblogg nära dig.

Postat 2013-06-17 23:07 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons