Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Vad jag sydde i helgen

Min 10-åring var på basketläger för några veckor sedan. Jättekul! Alla fick varsitt nytt set med basketkläder. Jättekul - kunde det ha varit. Om det inte var för att alla fick kläder i herrstorlek. Min son är 130 cm lång och hans nya kläder var i storlek 46 (170 centilong). Här är det nya linnet jämfört med hans vanliga i lagom storlek:

Byxorna var förstås alldeles för stora de också. Men så kan han ju inte he dem - och hur kul är lägerkläderna från 2013 när han växer i dem om några år? Så jag sydde naturligtvis om dem! Arbetet medförde bland annat dessa utmaningar:

  • Mönsterkonstruktion
  • Jag hade bara det tyg som fanns i befintliga plagg
  • Kläderna skall vara vändbara, så någon avigsida i egentlig bemärkelse finns inte
  • Behålla karaktären från de nya kläderna

Allt som allt gissar jag att arbetet tog ca 8 timmar. Linnet inkl konstruktion av mönster tog nog mer än 6 timmar. Till linnet fick jag göra om och klippa ut samtliga mönsterdelar igen. Till byxorna tog jag ett gammalt mönster som jag hade och gjorde benen lite bredare, men här kunde jag använda revärerna som de var. Såhär blev resultatet (de nya kläderna till vänster):

Som jag skrev ovan skulle kläderna vara vändbara. Alltså måste jag använda någon slags platt söm. Jag har ingen coverlockmaskin till mitt förfogande utan arbetsgången blev att först nåla någgrant, sen sy en raksöm ca 3 mm från kanten från "rätsidan", klippa bort överflödigt tyg på  "baksidan" och sedan sy över en gång till med bredaste tätaste overlocksömmen. Classe syr bredare än Carina, hela 7 mm, så han fick sy. Jag är redigt nöjd med sömmarna som ser ut såhär:

omsytt
Postat 2013-08-26 17:21 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sesam, öppna dig!

Imorgon är årets sommarsemester oåterkalleligen slut för mig. Hösten är inte min favoritårstid, det blir bara mörkare och kallare för var dag. En bra sak är att man inte behöver skämmas för sig när man hellre sitter inne och syr än vistas utomhus. Och idag har jag äntligen ordnat klart min nya tygförvaring!

Jag hade tänkt mig en vanlig garderob med trådkorgar. Men det är vad jag haft nu ett tag, kompletterat med diverse kassar och andra tillfälliga lösningar eftersom skåpet var för litet. Och jag tycker inte att det är så bra, man får ingen överblick över vad som finns utan måste gräva. Så nu har jag istället tagit två Billyhyllor, som jag satt ihop med gångjärn och skruvat hjul under. Det skall förstås till handtag på gavlarna och något tyg på den fula baksidan men det tar lite tid om jag känner mig rätt. Rummet är ändå inte klart. Men såhär underbar är insidan:

Man ser så gott som allt! När det är stängt är tygerna skyddade mot smuts, damm, ljus och klåfingriga barn. Och bäst av allt: det finns plats för mer. :-)

tygförvaring
Postat 2013-08-21 18:58 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tygbytarträff

Visst är det härligt att ha många tyger! Men handen på hjärtat, nog har vi väl alla tyger som legat länge utan att användas, tyger vi ångrar att vi köpte och tyger som vi faktiskt har tröttnat på? Det har i alla fall jag. Men vad jag inte vill ha längre kanske någon annan kan göra något fint av!

Kanske kunde man anordna ett tygbyte? Jag gillar idén att dela med sig, att man inte alltid måste se pengar i allt. Jag luftade idén för min mamma, även hon med ett redigt tygförråd. Hon tyckte att det lät bra, så hon frågade diverse släktingar och grannar på landet om de var intresserade och det fanns helt klart ett intresse.

Så idag gick det hela av stapeln! Någon timmes upplockande, kännande och diskuterande kring tygerna, och efteråt bjöd min pappa på fika i sensommarsolen.

Jag hade med mig ca 20 olika tyger, och blev av med kanske hälften. Men jag plockade förstås på mig en del nytt också :-) så nettot blev nog större efteråt. I veckan fick jag äntligen tag på de hyllor som skall bli min nya tygförvaring, så det finns plats hemma... Och om jag ångrar mig så kan jag ju ta med till nästa tygbyte!

Mina pojkar, (snart) 9 och 10 år gamla, tittade nyfiket på tygerna. Jag sa att de fick ta tyg om de hittade något som de ville ha till sina rum eller sy något av. Det gjorde de inte men efter att ha kollat runt, testat och mätt enades de om ett tyg som draperi till trädkojan de under sommaren byggt tillsammans med morfar.

Tygbyte
Postat 2013-08-18 16:55 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Etui till min frisersalong

Som många andra mammor klipper jag barnens hår själv. Ja, makens också för den delen. Själv går jag dock till ett proffs! :-) Idén om en liten väska att samla frisörsakerna i har funnits under lång tid, men det är först nu jag tagit mig tid till det.

Broderimotivet har jag skapat själv i programmet som följer med Classe, min broderimaskin. Saxen är en clipartbild som jag faktiskt köpte för en dryg tia. Jag sydde först ett prov och sen båda sidorna på det riktiga tyget utan något maskinkrångel alls! Men jag stod och tittade på varenda stygn.

Allt materialet är loppat, förutom det svarta kantbandet som är vikresår från Bibbi. Det var ganska meckigt att få till kantbandet tillräckligt bra för att jag skulle bli nöjd, men tråden försvinner nästan när man har sytt så det gjorde inte så mycket att jag fick sy lite extra på några ställen.

Postat 2013-08-15 12:09 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Broderad laglapp igen

Vi var på Legoland nyligen. 8-åringen hade tagit på sig sin nyaste tröja. Och lyckats fastna med ärmen nånstans så det blev hål, såg jag. Frågade vad han vill ha för motiv på lagningen. "Ett legohuvud!" Så det har jag gjort nu.

Maskinen krånglade som sjutton. Själva huvudet i "fill stitch" tog en evighet att göra, nålen gick av och det var trassel under. Tog bort bågen, städade under, trädde om maskinen och satte i en ny nål. Funkade väl en liten stund, sen började tråden att gå av. Och gå av. Och gå av. Jag fick sy jättelångsamt. Öppnade kåpan för att se hur där såg ut men såg inget särskilt.

Tidigare på dagen hade jag gjort inte mindre än tre identiska broderier utan problem (bilder kommer när hela projektet är klart) och dessutom ett provbroderi av legohuvudet. Så jag vet inte vad som blev fel här! Har gjort rent och smort maskinen så jag får väl testa ikväll. Känns inte som att det borde bero på dålig tråd för det här var broderitråd som jag köpte på Syfestivalen.

laglappar
Postat 2013-08-13 20:52 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vad som helst för att stilla sysuget!

Inför en semesterresa kände jag att det blivit väl mycket packning. Nog fanns det behov av en liten, LITEN nysydd sak, väl? Så det blev en påse till frottétrasor, sydd av ett loppat duschdraperi.

Lite senare behövde jag ABSOLUT något att lägga underkläder i i packningen. Så jag sydde en äpplig påse.

Inget märkvärdigt, verkligen inte, men det tillfredsställde delvis det enorma sybehov jag kände. Ibland måste man bara sy, om så bara ett par påsar...

Postat 2013-08-02 01:22 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons