Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Golvtäcke till en bebis

Goda vänner fick sitt första barn härom veckan. Jag ville förstås sy något till barnet. Kläder hade de ärvt i massor, och eftersom bebisar växer så fort och dessutom behöver byta kläder ofta, kändes det inte så kul att sy något plagg. Så jag föreslog en filt/täcke att ha på golvet där bebisen kan ligga.

Ganska snabbt kom jag fram till hur täcket skulle se ut. Här ser ni solsidan. Himmel och hav av gamla jeans, och en stor glad sol. Först tänkte jag mig att anända gula slipsar som strålar, men jag lyckades inte hitta några sådana.

Till slut hittade jag iallafall en gardin i två gula nyanser. Eftersom tyget är vävt utan någon tydlig baksida använde jag båda sidorna ut till de olika strålarna.

Till havet gjorde jag remsor av olika jeanslappar, sydde ihop på snedden och stickade alla sömmar med jeanstråd. Skummet på vågorna är en loppisspets, som också fyller funktionen att dölja skarven mellan himmel och hav.

På andra sidan av täcket sydde jag en sovande måne. Designen har jag gjort själv även om inspirationen kom från någon bild på nätet. Täcket är nästa 80 x 80 cm så det gällde att hitta något tillräckligt stort runt föremål som mall. Jag hade inget hemma, men fruktfatet hos en god vän var lagom stort.

Månen är sydd av krossad velour och det är inte lätt att fota. Här ser ni iallafall ansiktet.

Mössan var mer än en smula pillig att få dit. Jag klippte en tygbit i form av en rätvinklig triangel, som jag sedan fållade i kortsidan. Månen hade jag sytt fast lite på mitten där mössan skulle vara. På yttersidan la jag in mösstyget under månen och sydde med raksöm nästan fram till mösskanten. Sen sydde jag fast hela månen med tät sicksack, utom biten från munnen och upp till mössan. Efter detta vidtog en hel del handsömnad och pillande innan jag kunde avsluta med sicksack från en bit under mössan ner till munnen.

Insidan har jag fodrat med ett vanligt bomullstyg för att inte alla sömmarna skall synas. Jag har också sytt en ficka så att själva konstruktionen blir som ett örngott. Just nu ligger ett gammalt täcke instoppat där, men när barnet har vuxit och inte behöver någon filt att ligga på kan man stoppa in en stor kudde istället.

Det var ett roligt projekt en del moment att tänka ut men inte så svårt att sy.

Postat 2015-11-29 21:07 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Sy fel...

Gah! I slutet av ett högprioriterat projekt, och så syr jag fel. Jag skulle bara sy ihop en örngottsliknande konstruktion, la styckena räta mot räta och sen... sydde jag ihop allt. Tänkte att jag skall ju bara vränga det sen, så är det klart men nej. Flera meter raksöm som kommer behöva sprättas. Fast sprättfabrikerna skall väl också få sälja? Nåväl. Här är en tjuvtitt på projektet...

Postat 2015-11-08 15:00 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons