Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

En ryggsäck till trumpeten

Tioåringen spelar trumpet. Han har en "ficktrumpet" som verkligen inte får plats i fickan, men väl i en gannska liten men kompakt väska. Hyr man en normalstor trumpet från kulturskolans instrumentförråd så kommer den i en praktisk ryggsäck. Tyvärr inte för ficktrumpeter då. Så jag har sytt en. Jag är inte säker på att den kommer att tåla tyngden av trumpet och väska, eller att han kommer att gilla den i längden.

Bilderna är tagna med blixt och som ni ser fungerar reflexpasspoalerna som de skall. Att barnen skall komma ihåg att sätta på sig reflexer är optimistiskt, så jag brukar sy reflexdetaljer på deras kläder och väskor istället.

För att tyget inte skulle behöva ta hela tyngden har jag sytt fast axelbanden (kraftiga nylonband) runt tre sidor av ryggsäcken. Sen har jag klätt in banden så de inte syns.

Iinsidan av väskan har fått list stötdämning i form av en urtagbar "låda" gjord av en gammal yogamatta som jag klätt in med duschdraperityg. Blixtlåset skulle jag nog valt i en annan färg men ibland får man ta det men har hemma.

Det är lite krångligt att få in trumpetväskan men det går förstås med några centimeter tillgodo. Ryggsäcken får inte vara för rymlig för då skramlar väskan omkring därinne. Visst kunde jag satt blixtlåset på något annat vis men jag ville inte att det skulle bli bärande och riskera att gå upp. Jag är nöjd med i stort sett allt på ryggsäcken.

Postat 2015-01-26 21:00 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Skyddsfodral till pingisracket

Snart 12-årige sonen tar med sitt pingisracket till fritidsklubben. Racket ligger löst och skramlar i ryggsäcken och det är förstås inte så bra. Så nu har jag sytt ett skyddsfodral.

Materialet kommer från ett par gamla slitna jeans. De bitar jag har använt var dock fina. Jag har sytt tydliga jeansdetaljer för att det är så roligt med alla stickningar. Några nitar hade också varit kul.

Fodret är ett av mina favorittyger. Jag har kviltat det med dubbla lager tunn fleece, med ett lager rivbart mellanlägg i mitten eftersom fleece är elastiskt.

Postat 2015-01-20 00:03 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sy för att minska tyglagret

Jag har för mycket tyg. Någon här som inte har det? En hel del lär jag aldrig använda. Somliga tyger spar jag för att jag tyckte om dem förut, andra för att jag hoppas att jag trots allt får sy av dem. Mjuka tyger med barntryck, tex. Nog kan jag sy lite "barnsliga" kläder till mig själv men det finns ju gränser. Ugglor och igelkottar, nja. Dottern har vad hon behöver och mer därtill, hon brukar ärva efter en god väns flickor och så syr jag förstås en del ändå. Sönerna är 10 och nästan 12 så där får det inte vara för larvigt.

Senaste dagarna har jag försökt att "sy bort" lite av tyglagret. Förra helgen sydde jag ju kallingar till killarna av deras trasiga tröjor, nu har jag fortsatt kalsongproduktionen. De gråa är sydda av ett loppisfyndat tyg som jag tror har varit en soffklädsel tidigare, det räckte till två par favoritbrallor åt mig och två par kallingar och nu återstår bara en liten bit. De blåa har jag sytt av nytt tyg som jag förut sytt tröjor av (långärmad, kortärmad), nu blev det tre par kallingar och sen tog det slut.

Sen blev det en fodrad kasse till en god väns dotter (förresten en av tjejerna som min dotter ärver en massa kläder av). För lite sen sydde jag ett draperi till hennes rum och en remsa av tyget blev kvar. Lagom att göra en kasse av och så blev jag av med lite eget tyg till fodret. Ingen avancerad kasse precis men jag har sytt en ficka inuti av yttertyget.

Jag funderar på vad jag skall sy mer. Min dotter har beställt en ny traktortröja, men jag är inte riktigt sugen på att sy den just nu. Broderimaskinen stod uppställd i några veckor nyligen men nu står den på golvet igen, utan broderitillsatsen. Sybordet är fullt ändå, det är inte så stort. Så jag får se vad det blir. Har tänkt sy stora fickor av gamla jeans, till vantar och mössor som nu bara ligger på en bänk i hallen. Men jag är lite osugen på det också :-)

Postat 2015-01-18 00:26 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sylust!

Äntligen lite sylust igen! Min 11-årige son sydde i november en mössa i julklapp till sin lillasyster. Jag fick hjärnsläpp under sömnaden vilket resulterade i en för kort mössa. Nu har vi kommit överens om att jag klipper till en ny mössa och han syr den. Själva tillklippningen gjorde jag igår och sen blev jag sugen på att sy något själv!

Som ni kanske förstått har jag svårt att slänga kläder som är urväxta eller har något hål. Utslitna kläder dermot, de åker i soporna. Eller numer i en påse som jag skall lämna på H&M vid tillfälle. Hursomhelst hade jag diverse tröjor liggande efter killarna. Slitna ärmslut eller något hål men i övrigt ok tyg. Så jag tog och svängde ihop varsitt par kalsonger åt dem. Båda skrattade när de fick tillbaka sina gamla tröjor som kalsonger.

Tioåringen klagade på att han inte hittade någon mössa. Istället gick han med luvan från en collegetröja på huvudet ute. Mycket opraktiskt när det snöar... Så medan han åt sin lunch sydde jag en ny mössa åt honom.

Postat 2015-01-11 15:01 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons