Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

En tackförlånetkasse

Min mest testade broderidesign har ni sett ett antal gånger vid det här laget, för det mesta som dåligt exempel tyvärr. Den gulliga roboten har jag lånat från Epbot, en blogg jag brukar låta mig underhållas och inspireras av, och som tack för lånet sydde jag en "matkasse" till bloggerskan.

Yttertyget är vanligt bomullstyg och inget särskilt med det, men fodertyget tycker jag mycket om. Jag har hittat det på loppis förstås, och trots att tvättlappen skvallrade om att duken (eller vad det nu var) hade tvättats ganska många gånger syntes inte ett spår av detta i tyget. Jag skulle vilja ha mer sånt tyg! Gärna i flera färger. Det är väl för mycket att hoppas på även om det var från IKEA, så jag försöker använde det jag har till bra saker.

Jag skall väl skriva några ord om broderiet också. När jag broderade detta hade maskinen inte börjat brodera fult ännu, utan det var "bara" trassel på baksidan i vissa situationer. Så detta broderi blev helt OK, ända tills sista hörnet av den gröna delen på mätaren (övre högra hörnet var det), då blev det ett rackarns trassel och tyget kom ut läge i bågen. Så det sista hörnet har jag handbroderat för att kassen skulle bli klar nån gång.

Postat 2012-07-24 09:43 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ett linne till min dotter

Min dotter är inne i en period när hon vill ha allt som vi andra har. Härom veckan hade jag ett grönrandigt linne, och det ville hon också ha. Med nyckelpiga på! Som tur var hade jag ett grön- och vitrandigt tyg som föll i god jord fast det inte alls var likadant som mitt.

Jag gjorde ett mönster och började sy. Det hela gick bra tills det var dags att sätta kant- och axelband. Tyget var väldigt töjbart men inte särskilt tillbakafjädrande så resultatet blev helt enkelt bedrövligt. Jag hade ju inte investerat timmer i projektet precis och jag hade en tvåmetersbit av tyget, så jag sydde ett nytt linne och denna gång blev banden godkända av mig, efter att jag sträckt ut dem mycket under sömnaden.

Så var det det där med broderiet. Den minnesgoda vet väl vid det här laget att min sprillans nya broderimaskin varit mer till sorg än till glädje för mig hittills. Men tösen har tjatat nästan varje dag om nyckelpigan så jag måste ju försöka. Ett var mina testbroderier förra veckan var just en clipartnyckelpiga som jag stygnsatt mitt maskinens program. Den blev OK på ovansidan men förskräcklig under, så den ville jag inte använda. Så hittade jag en fin gratis nyckelpiga på Emblanka. Det fanns många filformat och nu tog jag PES som hade en av de största filerna (stor fil = mer information i den, tänkte jag). Och kan ni tänka er - resultatet blev prima! Till och med på baksidan!

Jag gjorde ett prov på en provlapp, och sen ytterligare ett prov på det misslyckade linnet. När det visade sig bli bra vågade jag mig på att sy skarpt på det i övrigt färdiga linnet, och jag blev så nöjd med resultatet! Och som bonus gjorde jag om det misslyckade linnet till en kjol.

Postat 2012-07-16 12:00 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ibland ids man bara inte

Det har ju inte varit något vidare väder för cykelutflykter, men nu till semestern tog vi ner cykelkärran från vinden. Grabbarna cyklar ju bra själva sen länge men min dotter behöver få åka, och med kärran har man också packutrymme med sig så det räcker till utflykter och matshopping på en stormarknad med breda gångar.

Förra året hade vi en dyna i kärran men den hörde till en skrinda som jag har sålt. Så det blev skumpigt och obekvämt för lilltösen att sitta där. Aha! Jag får sy en dyna! Letar upp tyg och en utrangerad utestolsdyna som stoppning. Klipper till dynan, syr en söm där den skall vikas och sicksackar kanterna slarvigt.

Sen skall den kläs med tyg, en gammal gardin och ett plastat tyg jag hittat på loppis. Men nej. Jag känner att det räcker såhär, hon kommer bara åka i kärran denna sommar och det finns så mycket annat roligare att sy (och andra saker som behöver göras också). Så dynan får vara som den är! Den har trots allt redan tyg och en sida som är mindre blekt, Och ingen kommer att syna dynan i sömmarna ändå.

Ibland ids man bara inte. Man måste inte göra allt själv till perfektion. Genom att inse det kan jag lägga tiden där den gör mer nytta och glädje.

Postat 2012-07-14 12:20 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En laglapp med stil och finess

Min simpla lätta ryggsäck hade gått sönder i tyget, precis under blixtlåset högst upp. Bara att slänga? Icke! Jag lät den nya symaskinen brodera en laglapp i svart på guldbotten.


Broderiet i närbild.


Baksidan på broderiet.

Baksidan ser inte bra ut, redigt trassliga trådar. Den svarta tråden är övertråden som blir såhär på baksidan (undertråden är vit). Jag har försökt försegla trådarna med nagellack, i brist på bättre.

Idag när jag skulle brodera upptäckte jag att knappen för trådspänning är sned och intryckt, det måste hänt på versktn när de satte på kåpan. Kanske en delförklaring till att vissa delar av mitt senaste jättestora provbroderi blev så löst på baksidan. Nu har verkstan stängt för semester men jag har åtminstone mailat symaskinsaffären.

För att återkoppla till ett annat blogginlägg här så vill jag gärna säga att jag är glad att jag köpte maskinen på en fysisk affär här i Stockholm. Beställningen la jag via e-post eftersom maskinen ändå inte fanns att prova i butiken. Serviceverkstan ligger ca 15 minters bilväg från min bostad och jag vet inte hur det hade funkat om jag köpt på nätet (eller från utlandet!).

laglappar
Postat 2012-07-13 19:08 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ett skyddsöverdrag till barnbadet

Äntligen sommar! Kul med vatten att bada i, och ännu roligare om det är uppvärmt av solen. Med ett överdrag får barnen ha sitt vatten ifred för djur och skräp i några dagar innan det är dags att vattna rabatten och byta badvattnet.

Man kan förstås köpa ett lock till badbaljan, men det är väl inget kul? Det är fult och skall förvaras nånstans, det med. Mitt överdrag har förstås inbyggd förvaringspåse.

Tyget är i vanlig ordning ett duschdraperi köpt på loppis.

duschdraperityg
Postat 2012-07-10 19:18 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Leds på nya symaskinen

Jag hämtade nya symaskinen på verkstaden igår. Reparatören hade bytt ut spolkorgen, där nålen tidigare gjort hål, och justerat något avstånd som var fel (och säkert orsakat att nålen gick i spolkorgen). Han sa ingenting om åtgärd för att maskinen nyper fast övertråden så att den antingen verkligen går av eller att maskinen tror att tråden gått av. Lysdioden ovanför nålen lyser rött och grönt - men vid fel situationer så de har beställt något kretskort som skall bytas efter sommaren.

Då jag hade alla barnen hemma igår fanns det inte tid att testa broderi men jag sydde mitt namn med det inbyggda alfabetet, något som inte sett så fint ut innan verkstadsbesöket. Denna gång blev det bra.

Idag skulle jag testa att brodera. Tog samma design som jag testat många gånger förr. Och resultatet var lika illa nu. :-(

Jag blev så leds. Och besviken. Och arg! Har ju köpt maskinen primärt för att brodera med (men även för att ha lite fler roliga sömmar att välja mellan), och så blir det bara skit av broderiet! Om jag inte kan lita på att maskinen gör sitt jobb, så vill jag inte ha den. Jag vill kunna brodera mitt på tyget som skall bli en väska, och veta att det blir bra! Inte brodera på lösa lappar (som måste sys på i efterhand - hur snyggt är det?) och varje gång hoppas på den bästa. Det är uppenbart att jag fått ett måndagsexemplar (om nu inte alla är lika slarvigt ihopsatta) och det är faktiskt inte det jag beställt och betalat för!

Självklart skall jag testa lite mer innan jag dömer ut den helt. Enligt konsumentköplagen har säljaren väl två försök på sig att rätta det som är fel, innan jag får häva köpet. Egentligen vill jag ju inte häva köpet! Jag vill ha en maskin som har stor broderiram och som kan sy lite roliga sömmar dessutom, och detta var maskinen jag hittade. Inte så sugen på att leta igen faktiskt. :-( Att köpa en renodlad broderimaskin känns inte aktuellt, då har jag fortfarande inte så många kul sömmar att välja på, och dessutom är de mycket dyra om jag minns rätt.

En sak säger jag dock redan nu: Köp inte en Husqvarna Viking H|CLASS™ 600E. Den är made in China av nån firma som inte har minsta intresse av att göra kvalitetsprodukter och som inte känner någon stolthet över sina produkter. Maskinen lovar runt men håller tunt. Blä.

Postat 2012-07-07 22:51 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nya symaskinen är klar på verkstan

Det är med viss bävan jag hämtar den imorgon. Reparatören sa att han fixat två grejer, men en tredje (ej kritisk på något vis, men irriterande) får vänta till efter sommaren. Jag är ändå nervös för att den inte skall gå bra. Vill gärna ha denna maskin, men fungerande förstås. Viss nagelbitning pågår.

Postat 2012-07-05 11:04 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons