Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Golvtäcke till en bebis

Goda vänner fick sitt första barn härom veckan. Jag ville förstås sy något till barnet. Kläder hade de ärvt i massor, och eftersom bebisar växer så fort och dessutom behöver byta kläder ofta, kändes det inte så kul att sy något plagg. Så jag föreslog en filt/täcke att ha på golvet där bebisen kan ligga.

Ganska snabbt kom jag fram till hur täcket skulle se ut. Här ser ni solsidan. Himmel och hav av gamla jeans, och en stor glad sol. Först tänkte jag mig att anända gula slipsar som strålar, men jag lyckades inte hitta några sådana.

Till slut hittade jag iallafall en gardin i två gula nyanser. Eftersom tyget är vävt utan någon tydlig baksida använde jag båda sidorna ut till de olika strålarna.

Till havet gjorde jag remsor av olika jeanslappar, sydde ihop på snedden och stickade alla sömmar med jeanstråd. Skummet på vågorna är en loppisspets, som också fyller funktionen att dölja skarven mellan himmel och hav.

På andra sidan av täcket sydde jag en sovande måne. Designen har jag gjort själv även om inspirationen kom från någon bild på nätet. Täcket är nästa 80 x 80 cm så det gällde att hitta något tillräckligt stort runt föremål som mall. Jag hade inget hemma, men fruktfatet hos en god vän var lagom stort.

Månen är sydd av krossad velour och det är inte lätt att fota. Här ser ni iallafall ansiktet.

Mössan var mer än en smula pillig att få dit. Jag klippte en tygbit i form av en rätvinklig triangel, som jag sedan fållade i kortsidan. Månen hade jag sytt fast lite på mitten där mössan skulle vara. På yttersidan la jag in mösstyget under månen och sydde med raksöm nästan fram till mösskanten. Sen sydde jag fast hela månen med tät sicksack, utom biten från munnen och upp till mössan. Efter detta vidtog en hel del handsömnad och pillande innan jag kunde avsluta med sicksack från en bit under mössan ner till munnen.

Insidan har jag fodrat med ett vanligt bomullstyg för att inte alla sömmarna skall synas. Jag har också sytt en ficka så att själva konstruktionen blir som ett örngott. Just nu ligger ett gammalt täcke instoppat där, men när barnet har vuxit och inte behöver någon filt att ligga på kan man stoppa in en stor kudde istället.

Det var ett roligt projekt en del moment att tänka ut men inte så svårt att sy.

Postat 2015-11-29 21:07 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Sy fel...

Gah! I slutet av ett högprioriterat projekt, och så syr jag fel. Jag skulle bara sy ihop en örngottsliknande konstruktion, la styckena räta mot räta och sen... sydde jag ihop allt. Tänkte att jag skall ju bara vränga det sen, så är det klart men nej. Flera meter raksöm som kommer behöva sprättas. Fast sprättfabrikerna skall väl också få sälja? Nåväl. Här är en tjuvtitt på projektet...

Postat 2015-11-08 15:00 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Finförvaring för presentpapper och -snören

Resttygskorgen var full. Jag kan inte med att slänga tyger och bitarna var för små att sälja eller skänka bort. Vid varje födelsedag, jul, barnkalas osv de senaste åren har jag tänkt att jag skall sy snyggare förvaring till presentpapper och presentsnören, så att man blir lite glad av att ta fram dem. Detta var ett utmärkt tillfälle att bli av med såväl lite resttyger som lite större tygbitar som jag ledsnat på att se i skåpet!

Presentpappersförvaringen är kviltad, med ganska tjock fleece i mitten. Jag är inte någon van kviltare och det här med fleece var inget vidare. Den töjer sig lite hit och dit. Som ni ser på första bilden jag har använt mycket enkel lappteknik där jag sydde en jättelång remsa av olika långa tyglappar. Sen sydde jag bara ihop rad för rad tills bredden var bra. Tänkte att Classe får sy kviltsömmarna, han har ju ett antal fina sömmar. Men <pip> vad han syr långsamt! Jag sydde dekorsömmar i varannan skarv och sen lade jag på den delen av fodret som skulle bli insida. Nästa omgång med varannanskarvssömnad blev det trestegssicksak. Det går också långsammare på Classe än på andra maskiner men var ändå uthärdligt.

Påsen för presentsnören är sydd i samma teknik, men utan fleece, bara fodertyg och lapptyget. Och bara trestegssicksack.

Det var väl ett par månader sedan jag påbörjade arbetet. Helt klart ett projekt med stor UFO-potential, men jag valde att ta tjuren vid hornen och göra klart. Jag tog bara stumma tyger ur restkorgen, så färgerna är de som råkade ligga däri och inte medvetna val. Nu känns det bra att vara klar och jag tycker resultatet blev oväntat bra.

Postat 2014-11-09 22:19 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Resttygskorgen är klar!

Jag har ju tjatat ett tag nu, om den där korgen av och för resttyger. Först fanns den i mina tankar och sakta har den växt fram. Nu ikväll gav jag mig den på att bli klar!

Inspirationen till de olika sidorna/blocken kom från Instructables. Jag ville att alla sidor skulle vara olika men ändå höra ihop. Så jag bestämde att varje sida fick ett unikt antal vinklar, en egen färg dekorationssöm och kviltsöm.

Gemensamt för alla sidorna är själva tekniken med varv på varv av ojämna tygbitar runt en central bild. Jag har använt gamla provbroderier och motiv från olika tyger.

Själva lapptekniken var väldigt enkel. Jag hade ju ett tyg under lapparna och så pressade jag på varje lapp för sig. Så gott som alla tyger i korgen har förekommit här i bloggen tidigare i någon form.

Någon kviltvadd har jag inte så jag använde grillfoder från Bibbi. Stadigt och bra. Men när jag väl skulle sy ihop alltsammans till en korg så blev det väldigt tjockt. Särskilt i kombination med jeanstyget i botten. Sidan här ovanför är jag mest nöjd med, iaf vad gäller kviltningssömmarna. Tycker att mönstret blev dekorativt.

Lapptekniken och kviltningen gick rätt fort och var roligt. Dock inte sprättandet som jag skrivit om tidigare. Att sy ihop korgen, få dit foder, botten och snedslån överst, det var tradigt och gick inte som på räls. Jag har börjat om och sprättat på många ställen. När jag sydde på Classe gick många nålar av men på Carina höll de. Jag har funderat ut en mer klassisk lapptäckesdesign som jag skall ge mig på att sy framöver (ingen korg eller klumpiga sömmar!). Hoppas att det blir både bra och roligt.

Postat 2014-01-20 22:58 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Snart ger jag upp!

Häromdagen var det dags att kvlita sidorna till min resttygskorg. Min erfarenhet av kviltning är noll, så jag började med botten (som består av ett sparat provbroderi). Körde frihandskvlitning på Carina och det blev helt OK. Så skulle jag övergå till sidorna. Första sidan (en kortsida som tur var) påbörjade jag och tyckte rätt snart att det inte var så fint. Men tänkte att äh, det duger - den skall ju stå i ett skåp! Så jag sydde sidan nästan klart, innan jag kom till riktig insikt om hur fult det blev. Reusltatet - en timme eller två av detta:

Såhär i efterhand ett mycket bra beslut. Men oerhört dumt att framhärda när jag var tveksam från början. Sida två hann jag också sy en bra bit på innan jag ångrade mig. Mer sprätta. Att man inte lär sig första gången? Sen fick Classe ta över och sy raka dekorsömmar, som jag blev rätt så nöjd med.

Sydde ihop sidorna på korgen, i hastigheten blev det alla fyra istället för tre så jag fick sprätta en sidsöm (det var åtminstone lätt). Dekosömsstickningar, sy ihop igen, sista dekorsömsstickningen. Och sen skulle jag sy på botten. Detta blev resultatet, tre symaskinsnålar senare:

Om ni inte ser vad som är fel kan jag avslöja att sidorna sitter upp och ned i förhållande till botten. Inget mer sprättande nu. Det blir TV.

Postat 2014-01-06 22:44 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sytt i sömnen

Eller snarare sytt i huvudet och inte sovit. Ni vet vad jag menar. Flera timmar inatt gick åt till att planera för sömnad av min tygkorg i lappteknik. En hel del förberedde jag igår kväll så att det skulle vara klart att sätta igång idag när tillfälle gavs. Idag har jag sytt fyra sidor till korgen. Ikväll när barnen lagt sig skall jag ge mig på att quilta dem på något vis. Och sätta ihop dem.


Smakprov från en av korgsidorna

Jag har inte sytt något i lappteknik sen min mamma köpte sin första overlockmaskin på 80-talet nån gång. Då sydde jag ett eget påslakan med kvadratlappar av lakansväv i olika milda pastellfärger. I mellanstadiet sydde jag en kudde i ungefär samma teknik som jag använt till min blivande korg (fast med räta vinklar). Jag har inte riktigt tid, lust eller intresse just nu att sätta mig in i hur man gör intrikata mönster eller hur man "skall" göra så jag skaffade mig inspiration på Instructables och skred till verket.

Postat 2014-01-02 18:06 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons