Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Lyckad misslyckad sydag

Idag hade jag sydag hemma hos mig. Fyra goda vänner kom hit med sina symaskiner och syprojekt. Tre hade med sina små döttrar, den fjärde medförde en god kardemummakaka. Jag ordnade med syplats och mat. Mycket trevligt!

Ett par gamla byxor från vinden blev en ny fin kjol. Ett före detta draperi blev ett fint förkläde. En morgonrock i härlig velour blev början till ett bra mjukisbyxor. Och en fleecetröja i supermjuk "lurvig" fleece kom en bra bit. Några bilder har jag tyvärr inte, kameran fick vila.

Själv skulle jag sy ett par tunna överdragsbyxor i gummerat tyg, att hålla vind och lite regn borde från mina vanliga byxor. Det började med att jag skar ut två uppsättningar framstycken. Jag lät mig dock inte nedslås av detta utan skar ut ett par nya bakstycken. Det fanns över tre meter tyg från början och ingen anlending att snåla.

Sen skulle jag sy blixtlås i sidorna. Efter halva första sömmen åkte sprätten fram. Efter att jag pressat så gott det gick och nålat fast blixtlåsen platt under tyget lyckades jag sy fast blixtlåset i ena byxbenet, det blev fint. Det andra benet skulle sys på samma sätt. Efter en stunds sömnad insåg jag att tyget hade vikts in under blixtlåset och alltså var det åter dags för sprätten.

Jag sydde ihop innersömmarna och grensömmen. Tyget måste ha glidit runt rejält i maskinen trots nålar för det stämde inte alls efteråt. Så var det dags för provning... Mönstret jag utgått ifrån var ett mjukisbyxmönster och jag tyckte att jag hade lagt till ordentligt med vidd. Såhär i sanningens stund visade sig mitt antagande vara fel, byxorna sitter åt ordentligt över höfter och lår. Medan jag funderar över hur jag skall skarva tyget så det blir snyggt så får byxorna bo i UFO-korgen.

Min sömnad gick som ni förstår åt fanders idag. Men det ver trevligt att ha vänner här och umgås över sybordet.

Postat 2014-03-29 21:07 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Provat pressarfötter

Tog mig en titt i påsen med extra pressarfötter som följde med min nya symaskin. Idag har jag testat två av dem.

Med resårpressarfoten snodde jag ihop ett par "dagistossor" att ha när jag hämtar min dotter på dagis, som ett bättre alternativ till de blåa plasttossorna. Ett par urväxta galonisar fick sätta livet till. Såhär i efterhand har jag konstaterat att jag var för snål med tyget, men det går att få på tossorna på skorna iaf. Pressarfoten gjorde nog sitt jobb för det blev ju väldistribuerade rynkor men jag tyckte nog faktiskt att det var lite svårt att styra. Kanske har det att göra med materialvalet, galon är ju inte det lättaste att sy i.

Så har jag testat passpoalfoten. Det blev ett par svarta gympabyxor. Fina och sköna men vilket förfärligt tyg att klippa till och sy i! Tunn "randstickad" jersey (nån som vet vad det heter?). Det skall jag aldrig köpa igen. Fast jag har tyg kvar, får fundera på vad det skall bli. Själva pressarfoten var toppen, passpoalerna blev perfekta!

Postat 2013-11-24 21:35 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kläder som återuppstår

När sonen var på laserkalas i söndags fick jag några timmar att slå ihjäl på egen hand. Då gick jag bland annat på en loppis i närheten. Där hittade jag en blå velourklänning (tajt, kort och med korta ärmar) med silverränder som jag köpte för att sy något till min dotter. Som ni ser på bilden så slutade klänningen istället sina dagar som en väst till mig. Har haft den på mig i två dagar nu och jag gillar den oväntat mycket. (Och det finns en bit klänning kvar också som räcker till nån liten kjol eller så åt lilltjejen.)

Här en bild på mina nya favorithemmabyxor. Jag sydde dem igår, men jag vet att de blir favoriterna, för mönstret till dem kommer från mina gamla men ack så slitna favoritbyxor. Linningen med resår i kommer från de gamla byxorna. Tyget har jag köpt på loppis, det är ganska tjock singeljersey. Och det bästa av allt är att jag har tyg så det räcker till ännu ett par favoritbyxor!

Postat 2012-03-14 23:45 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Pyjamasbyxor i flanell

I våras hittade jag en rejäl bit (nästan 6 meter tror jag) skön flanell i riktigt pyjamasmönster, på loppis förstås. Ett av de sällsynta tillfällen då jag genast visste vad tyget skulle bli. Tänk vad skönt att "toffla runt" i pyjamasbyxor innan det är dags att krypa i säng!

Själva byxorna sydde jag redan i våras, men sen har de blivit liggande över sommaren, oupplagda. dessutom blev resåren alldeles för lös så jag var också tvungen att sprätta loss och byta ut den. Förra veckan kom jag mig äntligen för att sy klart byxorna och det är jag glad för nu. De är jättemysiga.

Mönstret kommer från en mönster-CD där man knappar in sina mått och så skrivs ett mönster ut på skrivaren. Funkade ju ganska bra tycker jag!

Postat 2011-09-28 21:37 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons