Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Förlängt liv för barnens kläder

Vad roligt det är när barnen gillar och väljer det jag sytt till dem! Inte minst gäller det min fyraåriga dotter, hon har ju fått det mesta jag sytt. Men en del börjar bli för litet och det känns lite sorgligt tycker jag. Som tur är har jag tyg kvar! Har förlängt ärmar och ben på ett par favoritplagg.

Spindelklänningen som jag sydde för bra länge sen nu passar fortfarande men ärmarna börjar bli väl korta. Spindeltyget kom från en loppade t-shirt och jag hade sparat ärmarna, så de fick bli förlängning av klänningsärmarna.

Förra sommaren sydde jag ett par byxor till henne. Jag gjorde dem för långa och sydde resårer i bensluten för att de skulle kunna räcka ett tag. Nu fick de förlängas i form av knälappar. Kanske räcker de nästa sommar också.

Dessa shorts har jag gjort av köpta byxor med hål på knänaInget konstigt med det, tar ju en kvart att fixa. Men jag var sysugen, så jag använde de bortklippta benen till att göra nya benfickor - vilka barn behöver inte såna? Tog för lång tid men var en nyttig övning och så fick jag nytta av knappar jag köpte för en massa år sedan.

Postat 2013-07-30 21:49 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Min blommiga sommarblus

Förra sommaren köpte jag ett fint tyg på Tradera. Blommigt är verkligen inte min grej (eller ens mönstrat egentligen, jag gillar enfärgat) men jag såg framför mig att detta tyg kunde bli en glad sommarblus. Min mamma sa att tyget var ett gammalt gardintyg, minns jag rätt sa hon 69-tal. Jag var ju inte med då så jag vet inte :-)

Vilken modell blusen skulle få visste jag inte. Men för några veckor kom jag på att jag ville ha en likadan som en köpeblus jag har. Så det blev ju till att rita av och göra ett ungefärligt mönster. Jag brukar inte tycka det är mödan värt med ett provplagg, men denna gång gjorde jag en testblus först. Det var bra, det. Viss förändring av ärmarna och oket blev det innan jag satte saxen i blomtyget.

Jag tänkte sy i en knapp för att hålla ihop flikarna i oket fram. Efter lite funderande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att vänta med det. Oket är fidrat med lakansväv och därmed rätt styvt än så länge, så det blir inte helt snyggt med en knapp. Jag har iaf varit på Erikshjälpen och köpt några knappkandidater, så nu har jag om jag ändrar mig. Min knappsamling begränsar sig i princip till reservknappar som följt med diverse plagg under åren så där fanns inget att hämta.

Återstår att se om jag kommer att använda blusen eller inte. Tyget verkar vara åtminstone delvis syntet och det är inget jag brukar gilla. Och så var det det där med mönstret... Det tar emot att sätta på mig färgglada mönstrade plagg. Men jag lovar att försöka!

Postat 2013-07-15 21:07 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Småprojekt

Visst är det härligt att få ägna timmar åt avancerade syprojekt med många detaljer? Tillfredställelsen i att planera, klura ut och genomföra projektet och få ett fint resultat. Men även små enkla projekt kan skänka glädje till såväl sömmerskan som eventuella mottagare. Att få hinna med ett komplett projekt - eller flera! - samma dag medan barnen är nöjda och leker, det är värt massor för mig. Att få sitta ner och slutföra något, det kan jag inte göra så ofta.

Här ett par förkläden som jag gjort av överbliven vaxduk och snedslå från nån loppis. Tremetersbitarna av snedslå var precis lagom långa för förklädena. Nu kan vi kasta det gamla förklädet från Semper som utgjorde förlagan när jag klippte till dessa. Och så är de till formen lite bättre anpassade än det gamla var.

Ett par nyckelband fick jag till också idag. Ett väl gammalt löfte till min son som jag äntligen kommit mig för att infria. Ett band till lillebror blev det också, även om han ännu inte har egen nyckel.

Postat 2013-07-02 14:05 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons