Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Barnbyxor

Bredvid soffan i barnbokshörnan på vårt bibliotek finns en hylla med böcker åt föräldrarna. Mycket sympatiskt. Vid något besök tidigare under sommaren såg jag plötsligt en sybok i hyllan. "Sy till småbarnen" av Anita Gunnars. Den lånade jag förstås! Nu har nästan hela sommaren gått trots att den knappt visat sig, och jag hade inte sytt något ur den där boken. (Men lånat om den har jag gjort.) Dags att göra något åt saken, tänkte jag, och plockade fram ett bra loppistyg för att sy ett par byxor till nåt av barnen. En av killarna, trodde jag.

Med två äldre bröder lider min dotter sällan brist på kläder. Vi har dessutom fått stora mängder flickkläder från goda vänner och dessa storlekar börjar hon så smått växa i. Så det var med viss förvåning jag konstaterade att det största behovet av byxor fanns i min dotters garderob. Så byxorna fick bli till henne.

Jag ritade av grundmönstret för byxor i storlek 92-98 från bokens mönsterark. Tänkte först bara sy ett par byxor rakt upp och ner utan detaljer. Men vad tråkigt det kändes. Läsa sybeskrivningar är obeskrivligt tråkigt tycker jag, som att laga mat efter recept, så jag ritade in ett par framfickor lite på känn. Öppningarna såg väldigt stora ut, men efter att tösen provat kunde jag konstatera att jag ändå måste klippa av en rejäl bit i överkanten så de ficköppningar som blev kvar blev perfekta tycker jag.

Bakfickor blev det också. De bitar jag klippte ur för att göra framfickor blev roliga bakfickor tycker jag. Alla fickorna fick stickningar av min nya favoritsöm (den heter visst våffelsöm). Linningen sydde jag inte ihop alls förrän jag stoppat in resåren, då sydde jag en tvärgående raksöm bak som både håller ihop linningen och håller fast resåren.

I nederkanten av byxbenen valde jag att sätta resår. Jag tycker egentligen det är snyggare med raka avslut men resåren tillåter viss växmån utan att hon går och trampar på byxorna, så det fick bli så ändå.

Tidsåtgången var kanske 5 timmar och nästa gång jag syr efter mönstret går det ju mycket fortare. Det hade varit roligt med någon slags dekoration men jag vet inte riktigt vad det skulle varit, så det får bero till nästa par. Allt som allt är jag jättenöjd med dessa byxor och lilltjejen är också glad.

Inlagt 2012-08-14 18:08 | Läst 6707 ggr. | Permalink
Kategorier:
Barnkläder 

(Logga in för att skriva en kommentar)
2012-08-18 10:48   Agneta Lindström
Vad roligt det är att läsa om hur byxorna växt fram. Det ger så mycket mer än bara en bild. Jag tycker din dekoration var jättefin och roligt med fickorna i bak, så kan man ju göra det lite eget också. Det ska bli spännande och se hur nästa byxa kommer se ut.
 
2012-08-16 11:11   Ulrika Lindh
Fantastiskt fina byxor, dekorationssömmen på bakfickorna är som ett smycke. Sedan måste jag säga att den översta bilden på din dotter som tittar ut genom fönstret är väldigt fin.
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons