Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Julklappar till pojkarna

Så var julklapparna utdelade. Samtliga barn tog självmant på sig sina nya kläder och verkade gilla dem. Det värmer förstås mammahjärtat.

Min 9-åring fick ett par nya mjukisbyxor. Själva byxorna hade jag förmodligen sytt på en timme med Evas hjälp, men hur kul är det? Det är detaljerna som gör plagget. Så jag sydde revärer av en mjuk resår med PacMan på. Och sen la jag flera timmar på att pilla ihop fickorna.


Fram.


Bak.

Min 10-åring skulle också ha fått ett par byxor. Men tyget visade sig vara för kort, och efter allt pillande med byxorna ovan iddes jag faktiskt inte skarva det snyggt. Så han fick en köpt luvtröja som Classe broderade på.

(Och min dotter fick ju vågklänningen jag skrev om häromdagen.)

Postat 2013-12-25 00:19 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ibland förvånar jag mig själv

Efter dotterns klänning var jag sugen på att sy mer på Eva. Men vad? Svaret uppenbarade sig igår när det var dags att ta ner granen från vinden så barnen kunde klä den. Nog saknas det en matta under julgranen?

Tyghyllan innehöll som tur var ett passande tyg. Formen gjorde jag med en improviserad passare och sen fick Eva kanta mattan med tät overlocksöm. Men rackarn så dammigt det blev! Som ett rött pulver.

Sen måste ju mattan dekoreras också, men med vad? Jag är inget för prydnadssaker och sånt, men det blev ju väl tråkigt med en helröd matta. Så kom jag på det! Classe och Carina har båda en "snedställd overlocksöm" som skulle kunna passa att göra granbarr med. Classe vann denna gång, eftersom han kan sy mycket bredare, 7mm istället för Carinas 4.

Så runt hela mattan har jag sytt ett varv rakt på, med full stygnbredd. Sen sydde jag ett varv till för utstickarna, med 5 mm stygnbredd för lite variation. Och sen fick jag vända på mattan och göra samma sak igen från avigan, för sömmen finns bara åt ena hållet. Det tog några timmar, kan jag säga. Såhär blev resultatet:

Ganska bra, tycker jag. Om än fortfarande lite tråkigt. Till nästa år skall jag försöka fundera ut hur jag kan piffa upp mattan lite mer.

...och förvåningen då, undrar ni kanske? Jo jag är ju alltså inte någon pyntare. Julgranen i sig är en eftergift för barnen, så att de känner att vi är som andra. I övrigt har vi just inget pynt. Och inga juldukar, julgardiner, julkuddar, julförkläden, julgrytlappar... Så det kändes inte som jag, att sy en julgransmatta. Men det gick ju bra det med.

Postat 2013-12-22 23:20 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vågad volangklänning

Än finns det kvar en bit av det härliga vågiga velourtyget från JNY. Min dotter (4 år) måste ju också få något mammasytt i julklapp, så jag har sytt en klänning av vågtyget. Jag gissar att hon kommer klä sig helvågat framöver, i klänning och mjukisbyxor.

Hittade inget bra mönster så jag utgick från ett mönster för raglantröjor från boken Sy kläder av mjuka tyger. (Tidigare sytt från det mönstret: Traktortröja 1, Traktortröja 2) Där jag tidigare sytt kilar i sidorna valde jag nu den lätta vägen och lät tyget bli lite bredare nedtill. Sen sydde jag på en volang så det blev en klänning. Jag gjorde misstaget att klippa till volangen först, 1,5 grånger klänningens bredd. Symaskinen Eva vill ha dubbla bredden för att rynka och sy ihop läste jag sen så det blev att improvisera lite.

Inga kläder utan extradetaljer. (Hur kul är det att bara sy efter basmönster?) Efter de tidskrävande byxorna jag sydde tidigare och som ni inte fått se än, kände jag inte för några avancerade grejer. Det fick bli platta passpoaler denna gång.

Velouren blir inte alltid så fin när man viker den tycker jag. Man ser igenom luggen in till det vita bastyget, eftersom luggen är riktad uppåt. Svårt att göra något åt men lite surt är det allt.

Postat 2013-12-19 23:28 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En titt i tomteverkstan

Barnen var utlånade hela helgen. Skönt med lite lugn och ro! Vi hade inte så många måste-aktiviteter, så jag hade gott om tid att sy. Samtliga mina symaskiner har fått arbeta denna helg. Som ni ser är det lite trångt på sybordet, så Carina och Eva (jag har bestämt att min nya bästis Babylocken får heta Eva) har turats om att stå på golvet. Det kanske hade varit smidigare att ha Classe på golvet - han är så skrymmande! - men det får väl bli så nästa gång alla skall samsas.

Julklappsbyxorna som jag skrev om häromdagen är äntligen klara. Puh, så mycket pilljobb det var med dem! Hoppas nu att mottagaren uppskattar dem. Bild kommer efter jul. Nu syr jag på en klänning som snart är klar. Även den har lite detaljer men inte alls i samma klass som byxorna.

Classe har som sagt fått jobba. Tre broderier har det blivit, men bara ett nålbrott. Det inträffade ganska snart (10 stygn?) efter en lång tråddragning som jag inte hann med att uppmärksamma, så möjligen berodde nålbrottet på för spänd övertråd. Surt var det iaf, nu när jag äntligen börjar tro att han kan sköta sig. Nedan två exempel på vad han gjort. Handdukar, inget märkvärdigt. Men bekvämt att ge till folk man inte känner så bra.

Julklapp 2013
Postat 2013-12-15 23:24 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tomteverkstan har öppnat

"Jag vill att tomten ger mig bara hårda paket. Inget mjuk och äckligt, bara hårda paket. Att få en massa kläder är det värsta jag vet. Jag vill att tomten ger mig bara hårda paket." Visst ligger det något i låttexten? Men barnen brukar bli glada för hemsytt ändå. Minst ett mjukt paket var blir det.

Sen symestern har jag ett par tillskurna men inte sydda byxor liggande. Jag har tänkt sy revärer på dem av ett tryckt resårband men känt att uppgiften var lite för knepig för att göra på kvällen när jag varit trött. Men idag på förmiddag blev det äntligen av! Jag har också skurit hål för fickorna och förberett fickpåsar. Hade tänkt sy stolpfickor men jag tror att det blir en fuskvariant för jag har inte hittat någon begriplig beskrivning av hur man gör.

Bilder, det kommer efter jul. Jag tror inte att barnen läser här men vem vet?

Postat 2013-12-06 18:13 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Reflexer, lappa och laga

Ibland måste man ta tjuren vid hornen. Mörkret sväljer oss när vi lämnar hemmet på morgonen och när vi kommer hem igen har det varit svart i flera timmar. De stora barnen har order att använda reflexer men det glöms bort allt som oftast. Jag har tänkt ett tag på att sy reflexer på killarnas skolryggsäckar men inte kommit till skott. Bäst vore ju om de kunde använda reflexvästarna som de fick när de började ettan, men försök få 9-10-åringar att ta på det till skolan...

Imorgon skall det komma snö, tydligen. Min tioåring tjatade ner vinterkläderna från vinden. Han får "nya" kläder i år i form av loppisfyndat skidset. Snygga med många detaljer, men inte tillstymmelse till reflexer på dem. Första kvällen den här veckan som jag är hemma och nu har jag ju tid att sätta mig vid sybordet, så det fick bli reflexer lite här och var på jackor och ryggor för ökad synlighet.

Nioåringen klagade över att hans jacka var sönder, så jag passade på att laga och byta ut kassa kardborrband när den ändå var i närheten av symaskinen.

Sådär himla kul var det väl inte. Och lagningarna är långt ifrån perfekta. Men det var skönt att få sitta vid symaskinen (idag sydde jag på Classe men bytte sen till Carina när jag behövde få jackärmarna runt friarmen), dricka te och lyssna på radio. Jag brukar lyssna på Spanarna om jag har olyssnade avsnitt, och sen går jag över till Vetenskapens värld där man kan få höra reportage om allt möjligt man inte visste något om innan.

Lappa och laga
Postat 2013-12-05 23:10 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons