Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Klä dig som en strykbräda...

En kär vän fyllde 30 för lite sen. Presenter är inte min grej riktigt, så jag frågade om jag fick sy en kjol åt henne i ett loppistyg jag köpt just med tanke på henne. Hon sa ja, och idag träffades vi och diskuterade kjolen. Med hjälp av en riven och vikt pappersservett förklarade hon hur hon skulle vilja ha. Jag fick också låna en kjol hon gärna använder, som jag kunde ha att mäta på.

Med hjälp av detta konstruerade jag ikväll en provkjol sydd av ett loppislakan. Samma lakan använde jag häromdagen till att klä om strykbrädan, och detta sammanträffande ledde till att jag hört "Dress like an iron board" med melodi från Bangles gamla 80-talshit "Walk like an Egyptian" i mitt huvud ett tag nu. Få se vad det gör för sömnen...

Det skall bli roligt att sy den riktiga kjolen. Men det får vänta tills vännen har varit här och provat.

Provsytt
Postat 2011-07-28 01:06 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Jeansmagväskan har blivit en favorit!

Magväskan jag sydde för lite sen har jag faktiskt använt riktigt mycket, lite oväntat måste jag säga - men kul! Den är väldigt bekväm att ha på sig och praktisk förstås. Sen har jag fått höra att den var svindyra jeans jag sydde av, använder aldrig jeans själv så jag har ingen aning. Får väl skylla på att de redan var slaktade när de kom i min ägo.

Postat 2011-07-27 21:44 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Skydd för vägg och barn

Ljuvliga dottern har precis bytt från spjälsäng till storebrors nyligen lämnade juniorsäng. Jag hade hoppats att hon skulla kunna sova utan urtrillningsskyddsbrädan, men andra natten ramlade hon ur flera gånger så brädan fick flytta från bakkant till framkant på sängen. Det blev dock inte så bra för sista biten in mot väggen är det hård sängkant, och dessutom ökar risken att hon skall förstöra tapeten.

Så jag tog en gammal juniorsängsmadrass som jag delade på mitten och klädde den med en loppislinnegardin (den är vinröd, inte brun som den ser ut på bilden!) som jag dekorerade med en rad roliga fåglar som suttit på en annan väggmadrass i vår förra bostad. De övre hörnen var lite krångliga att få till, jag lyckades inte men det är ingen som nagelfar sömnaden.

För den händelse någon vill ha tyg med en rad fåglar så har jag en lika lång bit (den är precis som min bit skarvad på ett ställe) över, först till kvarn och du betalar portot. Gäller ej min mamma :-)

Postat 2011-07-25 16:20 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Dotterns första kjol

Idag fick jag för mig att sy en kjol åt ljuvliga dottern. Materialet är en smal rundstickad trikå som jag köpte ny i våras. Nederdelen av kjolen är "hela varvet" men överdelen klippte jag av en bit av bredden på så att den inte skulle bli så klumpig under tröjan. Mittsömmen blev inte så bra, det var svårt att få det töjbara tyget snyggt och symaskinen hade svårt att mata fram för att tyget fastnade. Kanske blir det bättre efter tvätt.


Baksidan.

(Förresten är det inte riktigt hennes första kjol, hon har haft hängselkjolar förut. Men första som hon kan ta på sig själv.)

Postat 2011-07-24 21:36 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mitt nya syskrin


Själva huvudsakerna: Symaskinstrampan, saxar, nålar, favoritsnöret, måttband...

Jag skrev tidigare om min avsaknad av syhörna. På sistone har mina syprojekt samsats i en varukorg med en ganska stor låda trådrullar, diverse saxar, nålar och sånt, tyger jag använt eller kanske skall använda och lite andra grejer som jag stoppat ner i korgen för att få ha dem ifred. En ganska tung korg alltså, och rätt svårt att hitta i.

Den här veckan har maken genomfört sin årliga (eller om det är vartannat år kanske) inventering av våra verktyg samt förvaring av dessa. Detta brukar oftast sluta med att han köper någon ny låda/väska att förvara grejer i, men fortsätter använda de gamla. I år tycks han dock inte ha köpt något, istället har han utrangerat två verktygslådor! En i metall som jag fick när jag flyttade hemifrån (den kommer jag nog på ett användsningsområde för) och en stor i plast som vi haft i kanske 10 år. Den senare adopterade jag som hem åt mina sysaker! Tyvärr är den ganska repig men det får jag väl stå ut med, efter att jag diskat ur den blev den åtminstone ren. Den har plats för både stora och små prylar, så den är förlåten för reporna.


Man ser knappt innehållet för alla repor.
Men gott om fack för småsaker!

Ikväll gick jag igenom alla sygrejerna, sorterade dem och flyttade/slängde sånt som inte hörde hemma där. Det får funka ett tag. Hittar jag bara ett litet lås också så kan lådan stå framme trots klåfingriga barn i huset.


Sånt jag använder ganska ofta fick plats i botten.
Trådarna fick en ny mindre låda för att få plats.

Sytillbehör
Postat 2011-07-24 00:10 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En annan sorts jeansväska

Jag tycker inte om kläder utan fickor, gillar inte handväska och det är inte heller alltid praktiskt. Men fickor är alltid praktiskt, att ha saker i och att stoppa händerna i. Jag har ibland tänkt att det vore pratiskt med en magväska, men det ser så himla turistigt ut. Men så kom jag på denna idé! Jeans har ju redan fickor, och dessutom hällor att sätta fast nyckelband och annat i. Så jag gjorde ena fickan större för att få plats med lite mer, och sen klippte jag runtom och sydde på ett svart band runt hela kanten. Hur mycket jag kommer använda den vet jag förstås inte, men det var en kul grej.


Bakifrån

Egentligen hade jag velat ha en enda ficka, men det fick bli en större som jag sydde fast i insidan av gylfen och en lite avklippt originalficka. Med en stor ficka hade jag inte "kommit i jeansen" eftersom en öppen gylf krävs på att ta på och av väskan. Och med en stor men lös och rymlig ficka haden själva ficktyget kanske hängt utanför ett blivit knöligt. Så det fick bli såhär:Jeans
Postat 2011-07-10 22:55 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Tygernas nya hem

Något jag saknar, det är en egen syhörna. Ett bord där jag får ha mina grejer utan konkurrenter om ytan, där maskinen kan stå färdig och vänta. Nånstans att förvara sypryttlarna och tygerna. Jag har ett skrivbord, men där står min dator och så kan vi väl säga att det finns lite annat där också. Hela arbetsrummet som jag delar med maken är en stor hög, känns det som i alla fall. Jag kallar det skämsrummet. Inget jag någonsin visar upp om nån vill gå husesyn.

För knappt ett år sedan satte jag upp hyllor klädda med tyg, för förvaring av mina tyger förstås. Nedersta hyllan hade en skiva hängande under och tanken var att där skulle symaskinen stå. Sen när andan föll på skulle jag bara fälla upp skivan och dra fram maskinen på dettomma sybordet. Bra tanke, men några sidostöd för skivan blev det aldrig, så den gick alltså inte att ha uppfälld.

Nu när vi gör om på annat håll i huset, har tyghyllorna fått lämna plats åt ett par garderober som blev över. Den största garderoben behövdes till annat, så tygerna fick bo i det mindre skåpet. Det ser kanske luftigt ut på bilderna, men jag hittade några större tygstycken som inte var tvättade så de var inte hemma vid fototillfället.

_

Postat 2011-07-10 22:14 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nästan tre flyttlådor

Så mycket fyllde jag med bara tyger. Hur sjutton allt skall få plats i den nya garderoben det begriper jag inte. Kanske dags att göra av med en del? Men vilka? Ok för att jag gillar vissa tyger mer och andra mindre. Men de är ju så bra att ha (extraisolering)! Separationsångest är bara förnamnet.

Jag har i alla fall slängt några påbörjade grejer som jag tappat lusten för. Alltid något.

Postat 2011-07-07 22:19 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gardinsarong

Jag fyndade en meter av detta tyg på loppis för någon vecka sedan. Oftast får tygerna ligga till sig ett tag i hyllan innan jag kommer på vad jag skall ha dem till (vissa har legat länge :-)), men den här gången visste jag direkt vad jag ville ha tyget till. En kort sarong att ha hemma eller på stranden! Jag har en sarong som jag köpte i Italien på bröllopsresan men jag tycker oftast att den är lite för kort.

Något mönster orkade jag inte snoka upp, så jag måttade längden ungefär, pressade rundningen nertill med hjälp av en kartongmall, mätte "bakre halva midjan" och "bakre halva stussen" och sydde några inskärningar efter de måtten. Enkla band och ett hål att dra banden igenom, sen var det klart. Nu har jag inte hunnit prova den i skarpt läge (men sommaren är väl inte slut än, så jag får väl snart chansen) men än så länge känns det som att jag är nöjd.

2011-07-09
Nu har jag använt sarongen ett par heta dagar. Den funkar bra! Men jag tycker att den vrider sig lite väl mycket när jag går, hur löser man det?

Postat 2011-07-05 23:03 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons