Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Mamma, jag vill ha en Mario-mössa!

Mario, det är TV-spelsfiguren Super Mario. Dottern som närmar sig 6 år har ärvt storebrors Nintendo-spel och far fram på skärmen som Super Mario.

Mönster till kepsen har jag gjort själv på måfå. Materialet är röd lakansväv, vit flanell och Bibbis grillfoder.

Kepsen är sydd på min "nya" symaskin som jag skrev om häromdagen. Jag har inte så mycket syinspiration för tillfället så det var bra med en beställning.

Postat 2015-04-02 22:45 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En krona till min prinsessa

Min dotter skall gå på kalas. Då vill hon vara prinsessa, har hon bestämt. Och prinsessor har kronor. Det där med kronan är mycket viktigt, viktigare än själva prinsesseriet, tror jag.

Prinsessan valde en silverkrona. Jag hade guldtyg också men det ville hon inte ha. Jag hade en remsa grillfoder (från Bibbi) i lagom bredd. Längden mätte jag ut på hennes huvud och sedan klippte jag ut uddarna. Dubbelt silvertyg med avigan ut, några centimeter bredare än grillfodret och sen ritade jag av taggarna och sydde ihop yttertyget, taggarna först och sedan skarven. Grillfodret sydde jag ihop med sicksack och sen kläde jag det med yttertyget. Efter att ha nålat så att jag var nöjd med hur spänt tyget var sydde jag med sicksack längst ner på fodret och klippte bort överflödigt tyg. Ett sammetsband från nån loppis fick snygga till nederkanten.

Och sen var den klar. Fast lite tråkig. Så jag grävde i pärlburken och sen vidtog ett pilligt arbete med att få dit alla pärlorna. Jag har sytt med tunn nylontråd och den var inte kul. Hoppas den inte går av så jag måste göra om. Lite ojämnt blev det men jag bestämde att det var ok.

Postat 2015-03-06 17:27 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ugglat lite igen

Nu var det kollega nummer två som fick bebis häromveckan. Även denna bebis skulle få en ugglekasse och en mjukisuggla. Kassen var redan färdigsydd och jag kom igång med ugglan. Sen lämnade jag Classe på verkstaden och strax efter vände jag uppochner på sovrummet för att äntligen få göra klart det, så syhörnan försvann. Innan jag medelst utbyggnad av huset skaffade mig syhörnan så kånkade jag symaskin och material i trappan. Men det har jag blivit för bekväm för - fort gick det! - så projekt Uggla 2 fick vila.

Som ni kanske läste så provsydde jag Classe häromkvällen. Efter den inledande nervositetetsömnaden bestämde jag mig för att göra klart ugglan. Classe gjorde det han skulle.

Den här gången var det en av de röda ugglorna som fick stå modell för mjukisugglan. Tyvärr hade jag inte tyg i riktigt rätt färg men det fick gå ändå. På den första ugglan sydde jag näbben och vågorna på magen med sicksack. På denna har Classe broderat istället (innan verkstadsbesöket). Resultatet blev ju bättre men jag stod med fingret på stopknappen hela tiden.

Den blå ugglan fick roligare ögon, men jag tyckte att det var rätt meckigt att göra dem så jag gjorde det lättare för mig denna gång. Såväl ögonapplikationerna som broderiet är gjort med solvy ovanpå. Det är en himla bra produkt!

Postat 2013-10-16 20:44 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jag har ugglat en del sista veckan...

En kollega har fått sitt första barn. Självklart tar jag chansen att ge något egensytt! Först sydde jag en tygkasse av ett roligt uggletyg som jag köpt nyligen.

Sen kom jag på att det vore roligt att göra en mjukisuggla också. Som mall tog jag en av ugglorna från kassen.

Allt material är sånt jag hade hemma. Stoppning till mjukdjur hade jag en gång i tiden men den har jag gjort mig av med, så jag fick slakta en kudde som jag ändå aldrig gillat. Jag är inte nöjd med allt, men tycker att ugglan blev rolig. Jag får nog orsak att göra en uggla till snart, så då skall jag pröva att göra några saker annorlunda.

Postat 2013-09-01 16:40 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En Creeperdräkt

Mina söner tycker mycket om dataspelet Minecraft. Själv tycker jag det är bland det fulaste jag sett... Hursomhelst, de gillar det och när jag känner för att vara en snäll mamma eller vill vara ifred får de spela en stund.

I spelet finns en kantig, ful figur som kallas Creeper. Häromdagen kom min 8-åring och frågade om vi - snälla, snälla mamma! - kunde köpa en Creeper-dräkt till honom. Nää, det kunde vi absolut inte. Ni förstår ju att nyckelordet här var köpa. Så jag sydde en dräkt till honom istället.

Materialet är krossad velour. Äntligen fick jag använda den genomskinliga sytråden som jag köpte för många år sedan och bara andvända nån meter av då. Den passade utmärkt till en latmask som jag som inte orkar byta trådfärgen för alla de små kvadraterna. Nåla gjorde jag för övrigt inte heller, jag tog tunna vliesofixband och strök fast allt först.

Utklädning
Postat 2013-02-09 00:00 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Maten är serverad!

Vad sägs om pannkakor med sylt?

Ingen finsömnad precis, men det bryr sig inte barnen om. Min mamma sydde lekmat till dottern i julklapp så jag blev också sugen på att göra något. Bara tyg blir för sladdrigt så jag la tunn fleece emellan yttertygen. Fleecen blev lite plattare (den smälte väl ihop lite helt enkelt) när jag strök de färdiga pannkakorna men det gör inget tycker jag. Sylten är bara utklippt tyg.

Postat 2011-02-16 21:44 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons