Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Min tygresa till London

Jag säger det direkt, så vet ni: Det blev inte mycket köpt.


Köpt på Ray-Stitch.

En god vän frågade i höstas, sådär apropå ingenting, om vi inte skulle åka till London och shoppa tyg. Jo-o, det tyckte jag ju att vi skulle. Så några dagar förra veckan var vi där, med siktet inställt mest på olika tyg- och garnbutiker. Detta fokus tog oss utanför turistområden, sevärdheter och teatrar. Med tunnelbana och pendeltåg åkte vi till diverse förorter där ingen av oss varit tidigare.


Köpt i butiker på Goldhawk Road.
Stjärntyget är dubbelvikt med papper i så ni ser bättre.

Jag var främst ute efter bomullsjersey med fina (ej barnsliga!) tryck på. Det skulle visa sig vara en mycket liten produkt, i tygaffärer med hundratals (tusentals?) tygrullar fanns kanske 5 rullar bomullsjersey. Oftast enfärgad, ibland randig. Billigt? Nej.


Det enda jag köpte på Dalston Mills Fabric.

Det finns massor med tygaffärer i London. Och massor - massor! - med fula tyger! Men mycket fint också. Gillar man festtyger finns hur mycket som helst, och även vävda bomullstyger. Inget av detta var dock intressant för mig denna gång, mitt tygskåp är ganska fullt och jag syr inte så mycket i stumma tyger. Många av butikerna är galet knökfulla med tyger från golv till tak, man blir alldeles matt. Men orkar man leta kan man säkert hitta sånt man gillar. Jag orkade inte.

Sisådär 15 tygaffärer hittar man samlat på Goldhawk Road, precis bredvid tunnelbanestationen med samma namn. Går man sedan genom marknaden Shepherd's Bush Market som börjar mittemot tunnelbanestationen och slutar vid nästa station, hittar man ytterligare tygaffärer och en sybehörsaffär. Inne i centrala London kan man gå till Berwick Street i Soho, där finns också ett gäng butiker men av ett helt annat stuk.

Även om jag inte köpte så mycket, så var det fantastiskt trevligt att komma iväg på minisemester med en god vän. Man blir aldrig klar med London.

Postat 2015-02-05 00:00 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Lilla julafton

Själv är bäste tomte! Köphetsen inför jul, den deltar jag i så lite jag kan. Men idag fick jag köpa vad jag ville ha! Och det gjorde jag också :-) På Syfestivalen förstås. Gick från jobbet vid lunch och tillbringade eftermiddagen på Syfestivalen. Här är mina inköp, bara mjuka tyger alltihop!


Jag gillar lila, så det mesta av dessa är till mig. Kanske inte det prickiga.
Ljuset var inte det bästa så färgerna är inte rätt på bilden.
Alla tygerna är mycket mörkare än de ser ut att vara.


Ny tvåmetersbit av vågtyget från JNY, tyvärr inte interlock.
Det gröna blomtyget skall bli en tunika till mig!
(Vågat värre, jag har knappt något mönstrat alls.)


Fina band. Jag är bra på att köpa band men sämre på att använda dem.

Trots att jag nu känner (igen) några fler syentusiaster lyckades jag endast få syn på en av dem på mässan. Kan ju bero på att jag bara hade ögon för tygerna?

Postat 2014-02-14 17:38 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sesam, öppna dig!

Imorgon är årets sommarsemester oåterkalleligen slut för mig. Hösten är inte min favoritårstid, det blir bara mörkare och kallare för var dag. En bra sak är att man inte behöver skämmas för sig när man hellre sitter inne och syr än vistas utomhus. Och idag har jag äntligen ordnat klart min nya tygförvaring!

Jag hade tänkt mig en vanlig garderob med trådkorgar. Men det är vad jag haft nu ett tag, kompletterat med diverse kassar och andra tillfälliga lösningar eftersom skåpet var för litet. Och jag tycker inte att det är så bra, man får ingen överblick över vad som finns utan måste gräva. Så nu har jag istället tagit två Billyhyllor, som jag satt ihop med gångjärn och skruvat hjul under. Det skall förstås till handtag på gavlarna och något tyg på den fula baksidan men det tar lite tid om jag känner mig rätt. Rummet är ändå inte klart. Men såhär underbar är insidan:

Man ser så gott som allt! När det är stängt är tygerna skyddade mot smuts, damm, ljus och klåfingriga barn. Och bäst av allt: det finns plats för mer. :-)

tygförvaring
Postat 2013-08-21 18:58 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tygbytarträff

Visst är det härligt att ha många tyger! Men handen på hjärtat, nog har vi väl alla tyger som legat länge utan att användas, tyger vi ångrar att vi köpte och tyger som vi faktiskt har tröttnat på? Det har i alla fall jag. Men vad jag inte vill ha längre kanske någon annan kan göra något fint av!

Kanske kunde man anordna ett tygbyte? Jag gillar idén att dela med sig, att man inte alltid måste se pengar i allt. Jag luftade idén för min mamma, även hon med ett redigt tygförråd. Hon tyckte att det lät bra, så hon frågade diverse släktingar och grannar på landet om de var intresserade och det fanns helt klart ett intresse.

Så idag gick det hela av stapeln! Någon timmes upplockande, kännande och diskuterande kring tygerna, och efteråt bjöd min pappa på fika i sensommarsolen.

Jag hade med mig ca 20 olika tyger, och blev av med kanske hälften. Men jag plockade förstås på mig en del nytt också :-) så nettot blev nog större efteråt. I veckan fick jag äntligen tag på de hyllor som skall bli min nya tygförvaring, så det finns plats hemma... Och om jag ångrar mig så kan jag ju ta med till nästa tygbyte!

Mina pojkar, (snart) 9 och 10 år gamla, tittade nyfiket på tygerna. Jag sa att de fick ta tyg om de hittade något som de ville ha till sina rum eller sy något av. Det gjorde de inte men efter att ha kollat runt, testat och mätt enades de om ett tyg som draperi till trädkojan de under sommaren byggt tillsammans med morfar.

Tygbyte
Postat 2013-08-18 16:55 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons