Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Ett linne till min dotter

Min dotter är inne i en period när hon vill ha allt som vi andra har. Härom veckan hade jag ett grönrandigt linne, och det ville hon också ha. Med nyckelpiga på! Som tur var hade jag ett grön- och vitrandigt tyg som föll i god jord fast det inte alls var likadant som mitt.

Jag gjorde ett mönster och började sy. Det hela gick bra tills det var dags att sätta kant- och axelband. Tyget var väldigt töjbart men inte särskilt tillbakafjädrande så resultatet blev helt enkelt bedrövligt. Jag hade ju inte investerat timmer i projektet precis och jag hade en tvåmetersbit av tyget, så jag sydde ett nytt linne och denna gång blev banden godkända av mig, efter att jag sträckt ut dem mycket under sömnaden.

Så var det det där med broderiet. Den minnesgoda vet väl vid det här laget att min sprillans nya broderimaskin varit mer till sorg än till glädje för mig hittills. Men tösen har tjatat nästan varje dag om nyckelpigan så jag måste ju försöka. Ett var mina testbroderier förra veckan var just en clipartnyckelpiga som jag stygnsatt mitt maskinens program. Den blev OK på ovansidan men förskräcklig under, så den ville jag inte använda. Så hittade jag en fin gratis nyckelpiga på Emblanka. Det fanns många filformat och nu tog jag PES som hade en av de största filerna (stor fil = mer information i den, tänkte jag). Och kan ni tänka er - resultatet blev prima! Till och med på baksidan!

Jag gjorde ett prov på en provlapp, och sen ytterligare ett prov på det misslyckade linnet. När det visade sig bli bra vågade jag mig på att sy skarpt på det i övrigt färdiga linnet, och jag blev så nöjd med resultatet! Och som bonus gjorde jag om det misslyckade linnet till en kjol.

Inlagt 2012-07-16 12:00 | Läst 7609 ggr. | Permalink
Kategorier:
Barnkläder Maskinbroderi 

(Logga in för att skriva en kommentar)
2012-07-16 23:40   Pernilla Fe
Brita, jag har inte sytt i sånt tyg tidigare vad jag minns. Tricket verkar vara att absolut inte sträcka det någonting, eller att sträcka "jättemycket" beroende på vilken effekt man vill uppnå. Broderiet gjorde jag genom att spänna fast ett bomullstyg (typ lakansväv) i bågen och sen nålade jag fast det färdiga linnet på det spända tyget. Visst problem med placeringen eftersom den inte centrerar broderiet helt men det funkade ju.
 
2012-07-16 22:21   Lotta Nilsson
Härligt randigt och nyckelpigan är fin. Snyggt.
 
2012-07-16 00:35   Brita Audas
Hurra! Det här är ju goda nyheter!
Ser att du sytt i sådant där läskigt tyg som ger mig krupp. H u r lyckas man?? För mig blir det bara trassel och elände och dåligt humör.
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons