Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Tröja efter nytt mönster

Till mig själv har jag mest sytt byxor. (Och en massa väskor/kassar/påsar osv men nu pratar jag om kläder.) Så fick jag häromdagen en bit tyg som jag blev så glad över. Typiskt t-shirttyg så jag började leta mönster. Tygbiten var inte så stor, så det gäller att hitta ett mönster som tyget räcker till. Kanske blir det två tyger i tröjan rent av.
 
 
Jag fastnade för den randiga raglantröjan i höstens Ottobre. Hittade ett skönt men inte så spännande tyg i hyllan. Tyget var fullbredd men bara en meter långt, så det räckte inte till hellängdsärmar. Jag klippte ut delarna och funderade över vad jag kunde göra för att liva upp tyget.
 
Det blev ett spindelnät i silvergarn. Garnet är tyvärr helt stumt så alldeles bra blev det ju inte, men det var roligt att prova. Jag körde med garnet på spolen och silvertråd (Sulky) som övertråd. Sen ritade jag spindelnätet på en bit solvy som jag nålade fast på baksidan av tyget. Alla sömmarna är vanlig raksöm och det gick lätt, det knepiga var att inte råka sy fast lösa garnändar och sen var det pilligt att fästa allt på baksidan.
 
 
Ärmarna då? Jag skrev ju att tyget inte räckte till hellånga ärmar. Men sanningen är den att jag föredrar tröjor med lång ärm under den kalla delen av året (dvs nästan året om) och det kändes inte rätt med trekvartsärm. Så jag tog bitar av tyglapparna som var kvar och förlängde ärmarna med.
 
Det visade sig att jag inte hade en enda vinröd tråd. Svarta trådar har jag dock hyfsat gott om. Så istället för att försöka gömma sömmarna som jag gärna gör, fick det bli många synliga kontrastsömmar. Rätt effektfullt tycker jag. Jag måste dock öva lite för att få till det med tre nålar, tråden i den högraste gick av hela tiden vid provsömnad. Så det blev bara två nålar denna gång.

Inlagt 2014-01-29 22:17 | Läst 9737 ggr. | Permalink
Kategorier:
Överdelar 

(Logga in för att skriva en kommentar)
2014-01-30 21:57   Madeleine B
Snygg förlängning av ärmen, tröjan blev jättefin.
 
2014-01-30 21:21   Pernilla Fe
Tack, vad ni är snälla! Det är roligt att testa lite nya grejer. Nu skall jag använda den en del och fundera över om det är ett bra mönster för mitt fina presenttyg!
 
2014-01-30 14:24   Susanne Kallstenius
Vilken fin nödlösning med ärmlängd och trådfärg. Snyggt resultat!
 
2014-01-30 10:17   Ulrika Lindh
Vad kul och snygg blev tröjan, det var verkligen snyggt med de svarta sömmarna. Kul sätt att göra spindelnätet på.
 
2014-01-30 07:27   Bibbi Lundgren
Jättefin.
Hade inte tänkt på skarven om du inte sagt det.
 
2014-01-30 06:00   Nina Rolf
Jättefin tröja! Häftigt spindelnät, som total spindelfobiker skulle jag dock inte klara av detta utan att få en liten hjärtattack varje gång jag tittade ner och såg det på tröjan ;).
 
2014-01-29 23:12   Avslutat Medlemskap
åh jag tyckte den var super snygg sån vill jag lära mej att sy, spindelnäter var jätte snyggt
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons