Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Annas blogg

Handarbete för nytta och nöje En lisa för själen

Julkalender #24

Ja och då var det dags att knyta ihop säcken. Riktigt symboliskt rätt på självaste julafton. 

Jag har bloggat mer öppet och utelämnande än någonsin tidigare. Läskigt har det varit men en nödvändighet för känslan jag velat skapa.

Idag när det så ska firas jul så kanske det inte känns helt mysigt och enkelt. Det ska firas med människor man inte gillar, utan människor man vill vara med, på fel plats, med för många eller för få. Själv överlever jag julen ännu ett år utan mina döttrar men väl med resten (resterna) av familjen.

Jag vill framföra mitt varmaste tack till alla som följt kalendern. De som skrivit kommentarer och kontaktat mig övrigt.

Så även om jag inte gillar julen så önskar jag er en God Jul!

//Anna 

Postat 2017-12-24 10:45 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Julkalender #23

Vad kom först mönstret eller tyget. Mönstret eller garnet.

Ja det går att fundera över. Utan att göra en hel historielektion kan vi nog komma överens om att garnet kom först. Men direkt efter spinningen går det att färga garn och du har redan börjat tänka på mönster.

Nu för tiden är det vanligast att köpa garn och tyg. Men hur gör du? köper du tyg och tänker att det där med mönster och design får komma sedan, eller köper du ett mönster och tänker det där behöver jag ett tyg till. Jag gör lite olika men vanligast tyget först och sedan leta mönster.

Min kära man vill att jag ska tänka "vad ska jag göra med det här snarast". Jag har köpförbud på tyger och garn sedan 16 år tillbaka. Det går hur dåligt som helst. Det har ökat med åtskilliga 100%. Det började med ca 2 flyttkartonger då. Låt oss säga att nu är det enklast att inte flytta alls. Det gör också att jag har väldigt liten koll på VAD jag har i mitt lager. Därför kan det hända att jag köper sådant jag redan har. Vilket slöseri på naturen, jag som vill vara så miljövänlig.

Lite kul är det ändå att gå in i mitt lager och bara känna på allt. Kanske sätta sig på pallen jag har där och känna sig rik. Det finns många minnen och en del totalhavererade påbörjade projekt. Det där tyget som vid närmare titt aldrig kommer att fungera enligt planen. Den där stuven som blev över från ett par gardiner som både varit använda, blekts och kastats. Skulle det bli kuddfodral till? Lite sent nu dock.

Okej, nu gör vi det sista på julen. Kanske sticka några varv på mina vantar som jag hade tänkt skulle varit klar till första frosten. Tur jag aldrig sa vilket år.

// Anna

Har ulltröjan förargligt krympt i tvätten? Gör något annat av den! Det ger även lite utlopp för ilska när man får klippa i den.

Postat 2017-12-23 09:32 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Julkalender #22

I min handarbetsgrupp pratar vi nu och då om hur man prissätter det arbete man gjort. Det märklig är att oftast är det den som ska sälja som håller priset med jantelagen klingande i öronen. Det kan även vara kunden som inte värdesätter tiden, här finns ett lysande exempel

När jag utbildade mig till blivande sömmerska i slutet av 1980talet sa lärarinnan att inom sömnad kunde vi som hållpunkt tänka 10kr/timmen. Då ska det även räknas in att vi var "amatörer", inte skattade eftersom det var inom det man får tjäna utan skatt. Vad kan det bli med dagens inflation? Ja, mer är det. Jag brukar göra så här. Jag ringer ett skrädderi och kollar av priset. Sedan utgår jag från den summan. Det är såklart skillnad. Idag har jag ingen lokal längre. Jag skattar och momsar inte längre. Fast jag tar inte på mig några uppdrag heller. Mitt liv är just nu lagt i malpåse. En förfärligt trist historia som jag inte är redo att bena i allt för mycket.

Nä nu är det jul och alla ska vara så himla glada och lyckliga (här är vi inte bitter). Julpralinerna är klara och julmaten står i svalen. Storsonen kommer hem till jul och en av döttrarna har hört av sig från Texas, Usa. Önskar att jag kunde få tillbaka språket, orden, skrivspråket. Skäms verkligen över att jag knappt vet hur man sätter , (komma) och stavningen är det si och så med. Fast så länge jag kan roa och ni fattar så finns det hopp.

Postat 2017-12-22 08:02 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Julkalender #21

Har du sett något av årets julkalender? Jag har slötittat när barnen sett på morgonen. Huruvida den är bra eller dålig lämnar jag osagt. Men en morgon när jag sitter och tittar sätter jag mig käpprätt upp och utbrister "kolla vantarna! Jamen ser ni, de är ju fantastiska. Var hittar jag mönstret?". Det är alltså karaktären Maxs vantar som fick min uppmärksamhet.

Så snart tid gavs var det dags att göra en djupdykning i internets fantastiska värld. Tänka, söka, tänka söka skam den som ger sig. Så till slut dök de upp. Vantar från Sorunda , otroligt vackra tycker jag. Unika, rustika och folklore. Nu är de nålbundna och det är ett hantverk jag inte behärskar särskilt väl. Det går ärligt att säga att jag inte kan det alls även om jag fuskat lite i ämnet. Det är här som jag borde anmäla mig till en kurs och lära mig på riktigt. Youtube och internet i all ära, men inget är som en platsbunden kurs så det blir gjort.

Tills vidare skissar jag på ett par stickade vantar med stark influens av originalet. Det får mogna även om det hade varit kul att få med dem till utställningen i Skåne som hemslöjden anordnar. Läs mer om arrangemanget

Postat 2017-12-21 09:44 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Julkalender #20

Lite lagom sista minuten pyssel om tid finns över.

De här julkulorna är jag väldigt förtjust i. Det jag tycker är lite besvärligt är att de bygger på en frigolitkula. Inget jag har liggandes hemma direkt. Jag har dock förmånen att att kunna åka 1 mil åt ena hållet så finns en panduro återförsäljare och där finns oftast det jag vill ha. Åker jag en mil åt andra hållet finns en "riktig" panduro och då finns det också förhoppningsvis.

När man hänger kulorna i granen så kan de upplevas lite mörka och stumma. Jag såg så sent som idag att man kan fästa glittriga lite fetare nålar och därmed få lite bling bling. Ska själv gå på jakt efter dessa nålar som har en rejäl paljett på pinnen.

Jag har inte hittat så många mönster på nätet hur man gör men har vid flera tillfällen lånat nedan bok på biblioteket. Jag lånade den faktiskt så ofta att jag till slut gick in på bokbörsen och köpte mig en egen.

Om jag kommer att pyssla något med tygerna jag tagit fram? Förmodligen inte, men tanken var god :)

Postat 2017-12-20 06:32 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Julkalender #19

Pinterest 

Jag hatar och jag gillar. Pinterest är en sajt där du kan hitta inspiration och ibland även mönster. Du har en egen inloggning om du vill där du kan spara dina fynd. Själv mappar jag idéer och med jämna mellanrum plockar jag bort. Sajten ger dig förslag på sådant som du sökt vilket gör att jag får sällan förslag på något annat än handarbete. Det kan vara tex. sånt här som jag sparar julpyssel . I mobilen eller surfplattan funkar det bäst med pinterest egen app.

Allt är ok så långt men så kommer kopplingen till google. När jag då söker på tex vantar, får jag förslag på massor av vantar just från pinterest. Klickar på länken och kommer in på sidan men inte till vantarna jag ville se mer om. Idag tänkte jag, kanske fungerar den gamla funktionen - (minus). Det gjorde det! jag kunde söka och fick inte en enda koppling till pinterest.

Dagens tips, använd - (minus) när du vill slippa något vid sökning i webbläsaren.

Postat 2017-12-19 06:53 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Julkalender #18

En målad stubbe från Pixlapiren i Helsingborg.

Jamen hur går det. Är det julstress eller? Det är bara att ta det som det kommer.

Idag tänker jag tala om ett märkligt fenomen. Låt mig kalla det "det ultimata mönstret". Som att försöka finna den heliga graalen så söker jag det absolut bästa mönstret. Det gäller stickning, vävning, virkning och sömnad. Jag kan hitta ett mönster, på tex. ett par stickade strumpor. Men istället för att köra igång och lägga upp, känner jag ett starkt behov att i timtal söka via internet och böcker, för att se så jag inte hittar ett par bättre/vackrare. Det är så bortkastad tid. Problemet för mig är att det finns för stort utbud, och att jag behöver lära mig att bara vara nöjd.

Nu är det dags igen. Jag har köpt ett tyg av chenilletyp och tänkte mig en tröja med polokrage. Hur svårt kan det vara? Huja vad svårt. Hur hög ska polon vara? Hur vid ska den vara vid halsen? Raglan eller isatt ärm? Längd på tröjan? Blir det en tröja eller en klänning? Är det verkligen ett snyggt tyg?

Så går jag på. I tre år har jag velat om den här förbaskade tröjan. Snart gör jag en gosig filt av allt ihop.

// Anna

Postat 2017-12-18 00:00 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Julkalender #17

Swap. Byte.

Emellanåt dyker det upp swapar. En gruppaktivitet på distans. Alla hantverkar fram en förutbestämd tingest som sedan skickas till en förutbestämd person. Det är ett mer kontrollerat kedjebrev och om du skickar en sak, får du en sak tillbaka. Inga lurendrejerier.

Det här är skoj att få ett hemligt paket och samtidigt få göra något fint till någon annan som på sitt håll tänker lika dant.

Det finns även kedjebrevbroderi. Här startar alla med en egen bit som man broderar på. Även här skickas det efter en speciell ordning och på slutet ska cirkeln bli sluten och du får tillbaka ditt broderi där alla andra bidragit med stygn. Den här typen av kedjehantverk behöver noga instruktioner och datum, så att det inte läggs på hög hos en person. 

Här nedan finns det broderi som jag var med i. Den regnbågsfärgade katten är mitt bidrag. Vi var 8 i min grupp om jag inte minns fel, så flera har vågat sy på andras stygn.

Postat 2017-12-17 09:24 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Julkalender #16

"Mitt syrum är som en science fiction-film. Det finns UFOn överallt"

Fritt översatt från createforless.com

UFO som i handarbetskretsar betyder unfinished objekt. Ja det har nog många av oss lite här och där. Det här blir dock storyn om mitt allra äldsta. Jag tog fram det nu för fotografering och min man sa, vad är det där? Inser att jag inte tagit fram det på de senaste 16 åren så där. Jag vet att jag inte har sytt på den de senaste 25 åren.

Korsstygn efter en på tok för mörk bild på min äldsta son. Han fyller 28 år till veckan så jag vet inte riktigt om bilden känns aktuell. Det var rätt så populärt med korsstygnstavlor gjorda efter en bild under den här tiden. Jag fick broderiet i födelsedagspresent av en god vän som tyvärr ingår i änglakören sedan allt för länge sedan.

8000 stygn eller något sådant. Jag känner mig rätt övertygad att det behövs många UFOdagar för att rädda detta broderi. Jag har ändå sparat det i alla dessa år för att jag bara inte kan slänga det. Många andra projekt har hamnat i sopsäcken, men det här skvalpar med.

Nu åter till nutiden. Jag har en jul att styra upp. :)

Anna

Postat 2017-12-16 09:19 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Julkalender #15

Handlingspåse, ecobag, tygpåse.

Ja, när nu kriget mot plastpåsen höjts till en ny nivå så är det verkligen dags att sy en uppsättning.

Mitt tips är att plocka fram några olika typer av påsar du använder. Storhandlingspåsen är förmodligen större än snabbhandlingen och kanske en som funkar för besöket på apoteket, systembolaget, bokhandeln, ja vad vet jag.

Plastpåsarna fungerar utmärkt som mönster.

När du har dina påsar så gäller det att få dem med sig i olika situationer. Handlingspåsar i bilen. Andra i handväskan. För att de inte ska skvalpa omkring i väskan så kan du rulla ihop till en rulle som du håller ihop med en hårsnodd eller en bit resår.

För några år sedan utmanade jag mig med att aldrig ta emot en påse påbutiker, självklart inte köpa några heller. På vissa butiker får man vara snabb som en cobra för att hinna säga nej. Min man hängde på och efter ett år hade fortfarande inte alla köpta påsar tagit slut. Det blir som inga soppåsar längre när vi sopsorterar mer grundligt.

Nytt nyårslöfte? 

Anna

Postat 2017-12-15 07:01 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Julkalender #14

Böcker! Specifikt handarbetsböcker.

Jag går ständigt an om att alla ska låna sina handarbetsböcker på biblioteket och spontanhandla på loppisar. Det är bra nog. Fast saken är den att det är nog mycket till mig själv som jag tjatar. Jag lånar visserligen på biblioteket och handlar absolut på loppisar när jag hittar något men så får jag härmed erkänna att jag även går bananas på Bokus ibland. Då blir det inte en bok utan det kan bli en liten trave. Brukar ha en budget på 2000kr. Oftast är det ett speciellt område som just då är extra intressant. En gång tänkte jag att jag ville sy en Tilda-docka, så jag köpte på mig alla böcker av Tone Finnagner. Jag har ännu inte sytt någon men väl virkat en (det är något år sedan). Ville sy en väska och vips så låg det tre nya böcker i brevlådan. Jag kan nog till viss del förstå dem som är spelberoende eller kanske inte.

Min man tycker såklart att det blir lite väl många böcker. Men visst jag får handla så länge jag har plats sedan ska jag börja ge bort böcker. Det känns sådär. Visst jag har rensat ut lite böcker fast inkontot och utkontot är inte balanserat. Maken grymtade när han hittade två böcker om trasmattevävning bland sina tråkiga pärmar och mappar. Fast jag har ju fått dem efter hans mamma, så det är väll helt naturligt att de kan stå där?

Alla bokmärken i böckerna är projekt jag ska göra någon gång, kanske om tid ges.

Postat 2017-12-14 05:48 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Julkalender #13

Julen närmar sig och här går det trögt. Målet med en fullständigt stressfri jul fungerar inte helt. Plötsligt blev en planerad julklapp vi bestämt inte möjlig, det var bara att hitta på något annat. Självklart fick jag en idé om att sy något istället. Dessutom varför inte klippa tyget i riktigt små bitar för att sy ihop till ett tygstycke. Inte göra det lätt för sig på något sätt. Jag kan inte riktigt avslöja så mycket mer för tillfället. Efter jul får det bli en klarare beskrivning vad det blev. 

Jag har köpt flera böcker om att sy väskor och äntligen fick jag användning för ett mönster. Som vanligt rekommenderar jag bibliotek i första hand innan man köper böcker. Boken jag hämtade detta mönster ifrån heter "Patchwork Bags & Accessories" av Yoko Saito.

Så nu sitter jag här med en hög av lappar och behöver ta mig vidare OCH göra en pepparkaksdeg som jag lovat barnen. och, och ,och....

Ps. de små broderade ulltofflorna från häromdagen finns inte mer. Vår hund trodde tydligen att de var ny tuggleksak.

Postat 2017-12-13 08:01 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Julkalender #12

Snön vräker ner utanför fönstret. Jag kurar ihop i min fåtölj och fäster trådar. Det finns några projekt som bara behövde det där sista.

Idag blir det ett nytt återvinningstips. Har du en bekant som plötsligt fått barn? Plötsligt och plötsligt, det tar en nio månader för de flesta. Ibland kan man dock bli tagen på sängen. Jag har blivit så gammal att nu är det vänners barn som får barn. Det är då kul att komma med en liten gåva.

Den så populära snutten i en egen tappning.

Här har jag inget mönster att hänvisa till utan jag har frivirkat. Det går säkert utmärkt att kolla på andra mönster och knycka det som behövs.

Det som behövs är:
Ett huvud. Går att virka själv eller använda en virkad duk som dras ihop till en boll. Fyll bollen med det som blir över av duken utan att klippa av.
Någon form av öron
En begagnad virkad duk.

När du fäster ihop delarna var extra noga med att sy rejält. Provslit i alla delar. Det skulle vara förfärligt om något slits loss och hamnar i någon hals eller så. Nu är det ganska stora delar men vem vill ta risken?

// Anna lite lagom insnöad.

Postat 2017-12-12 09:13 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Julkalender #11

Vad är det för snack om att sova i sockor? Fenomenet är för mig främmande om det inte är äldre människor med dåligt blodomlopp.

Hur som verkar särskilt många ungdomar ta det för självklart att det ska mysas i soffan och sovas i dessa sockor som kallas bäddsocka eller sovsocka. Jag är bara bekant med strumpor, socker och tjocksocker. Det sistnämnda heter tydligen raggstrumpor/raggsockar. Nu när språk lektionen är över kan vi återgå till dessa fotbeklädnader.

Det som är praktiskt med att sticka dessa är att hela skaftet nu blivit till en ytterst kort snärt. Det spar ju tid och garn ifall det skulle vara något som behöver tas i beaktning.

Gratismöster hämtas med fördel från drops. Jag tog mitt därifrån.

När jag var på garnaffären så fick jag ett infall så jag köpte garn så det skulle kunna räcka till 12 par. 12par!!!! det måste ha brunnit i proppskåpet. Nu ska jag iallafall testa dessa som "dagsockor" så får vi se om jag gör fler.

Postat 2017-12-11 07:29 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Julkalender #10

Tovade tossor broderade med hemfärgat ullgarn i olika grovlekar.

Det är skillnad på maskinbroderi och handbroderi. Det ena utesluter dock inte det andra.

Jag gillar att brodera med ull på ull. Fast det heter ylle. Ullen sitter på fåret och vid förädling blir det ylle. Jag misstänker att ni förstår vad jag menar ändå.

På hemslöjdsföreningens lokal i Sundsvall har de en sådan här härlig kudde med broderi starkt inspirerat av gamla tidens kuddar med broderi. Så nu när de på kunskapskanalen visade detta program igen så känner jag hur det drar i skapartarmen. Men det går att skissa lite, men börja på något nytt nu får vänta. 

Anna Wengdin har även skrivit en bok i ämnet. Så iväg till närmaste bibliotek och låt er inspireras.

// Anna

Postat 2017-12-10 00:04 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Julkalender #9

Yoga och mindfulness i all ära men det är när jag sitter framför vävstolen som jag känner fullständigt lugn. Egentligen är det enkelt. Vävstolen finns i källaren. Jag tar aldrig med mig mobilen. Det är det tystades ställe i vårt hur då vi bor precis vid en europaväg.

Jag väver så otroligt långsamt, men jag har inte bråttom. I detta fall är det resan som är viktigare än målet.

Vissa personer säger att när de sätter sig i bilen eller på hästryggen blir de ett med sitt verktyg. Så känner jag för min vävstol. Även om den varken har motor eller stora muskler så är det en mäktig känsla.

Att köpa en begagnad vävstol är oftast en rätt så billig historia. För många är dock problemet att ha plats. Här går det att tänka till lite. Hur brett vill jag väva? Kan jag ställa den i någon vävstuga eller hos någon jag känner? Det finns hopfällbara och bordsvävstolar. Det är nog som vanligt att finns viljan, finns vägen.

Nu blir jag allt lite sugen att gå ner i min källare och väva klart ovan fotograferad matta.

// Syns i morgon. Anna

Postat 2017-12-09 00:04 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Julkalender #8

Gå med i en förening. 

Tidigare har jag varit med både här och där, allt som intresserat mig. Eftersom jag är rätt så extrovert har det inneburit att jag ofta hamnat i styrelser eller organiserande uppgifter. Det gick bra i omgångar. Ibland slet jag varg och ibland var det full fart. Efter tvärnit i livet så fick jag tänka om. Sedan dess har jag varit mycket försiktig med föreningar, rädd att inte kunna säga nej. 

Nu för tiden gör jag det klart från början. Jag vill gärna vara medlem men kan inte ta på mig något som helst ansvar, vänligen respektera. Jag kan tro att det finns fler än jag som är rädd att hamna i en situation där någon kräver att de ska hjälpa till på ett oöverkomligt sätt. När jag nu pratar av egen erfarenhet så är det inget problem. Jag brukar säga till dem som gnäller att ingen hjälper till i föreningen: En betalande medlem som aldrig begär något, är en också en medlem.

Nu är jag lite sugen på en ny förening Rikstäcket . Det som håller mig tillbaka är att det inte finns någon lokal grupp, fast är det verkligen vad jag egentligen är ute efter. Jag är så nyfiken på vad jag kan få se om jag betalar och får en inloggning. Någon som är medlem och tycker något?

Tänk om jag dessutom kunde starta en grupp här där jag bor tillsammans med likasinnade. Tål att funderas på. 13 mil till närmaste grupp på slingriga inlandsvägar med varierande kvalité lockar inte.

Ska nog tänka över det här känner jag. 

// Anna

Postat 2017-12-08 06:54 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Julkalender #7

Ett otroligt enkelt sätt att stajla till det. Du behöver ett loppis, lite garn och en matchande virknål.

1. Besök ett loppis och titta efter bomullsdukar med lämplig täthet på virkning (tro om det heter filévirkning). Storlek ca 40*60 men inget krav.

2. virka en hank på valfri långsida eller hörn.

3. Häng på lämpligt ställe. Köket, badrummet, toa etc. Praktiskt och funkar lika bra som frottehandukar.

I vår toa hänger bara dessa nu för tiden.

Ps. du kan självklart virka egna fast det tar mer tid.

Postat 2017-12-07 01:47 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Julkalender #6

En upplevelsepresent. I vårt land och i vårt tidevarv äger många allt de behöver (och kanske lite mer därtill). Därför har en gigantisk industri för upplevelser som present vuxit fram. Jag är så där måttligt intresserad måste jag säga. Fast nu tänker jag presentera några upplevelser som jag mer än gärna skulle vilja få i present. Kanske av någon som dessutom vill följa med. Utan inbördes ordning.

1. Syfestivalen . vad finns att säga? Den är bara störst för alla handarbetsvänner. Att den nu även turnerar och finns på fler platser är fantastiskt. Jag kan åka över dagen men bor helst på hotell och bara myser.

2. Sylan . Från dataspelande ungdomar och halvvuxna har syvärlden snott uttrycket lan (Local Area Network, Lokalt nätverk). Vilket stämmer på pricken egentligen varje gång ett gäng handarbeterskor träffas och nördar ner sig. Själv har jag aldrig haft förmånen att delta men hört mycket positivt. Fenomenet förekommer på flera platser i landet så länken här är bara ett exempel.

3. En helg i en stuga. Kanske vill du åka iväg med en vän och ta igen allt det där pratandet som inte blivit av och samtidigt handarbeta. Oavsett om du längtar fjäll, skogen, staden eller havet så finns stugor att hyra över hela landet under hela året.

Jag och en vän har planerat att i slutet av januari 2018 åka till en stad nära våran (det är ändå en bit här i fusknorrland). Där ska vi bo hotell med spa och självklart sticka/virka på årets skörd av svampfärgat garn. Kanske höjer någon ett ögonbryn när stickningen åker fram i relaxstolen, men vad tusan det bjuder vi på.

// Anna

Postat 2017-12-06 09:42 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Julkalender #5

Jag är rädd att förstöra min hörsnäckor till mobilen. Detta innebär att jag aldrig får med mig några. Så sitter jag på tåget eller bussen och tränktar efter lite ljudbok i örat.

Nu har jag äntligen tagit tag i problemet och sytt ett litet etui. Beskrivning här. Jag tog en mycket kortare dragkedja och inget mellanlägg.

Jag sydde denna i oktober, ännu har inte lurar och etui funnits på samma plats för att kunna intigreras. Fast det är en helt annan historia.

Postat 2017-12-05 07:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Julkalender #4

Min mormor Elstry Nilsson i Storkågeträsk  har lärt mig mycket. En sak hon inte lyckats lära mig är att spela orgel. Men när alla mina fem andra musikaliska kusiner utvecklade sin gåva nystade jag garn eller stod i mormors gamla skafferi som var fullt med garn från golv till tak.

Det fanns ingen garnvinda utan antingen turades vi om att hålla hätvan eller så fick en pinnstol fungera. Jag lärde mig att inte trä genom härvan vilket jag givetvis gjorde några gånger och fick stå mitt kast. Mormor var nöjd med resultatet efter många nystans träning. Inte för hårt och inte för löst.

Mormor lärde mig att ett par händer som inte arbetade med något var bortkastad tid och lättja. Hon jobbade som kantor och mellan psalmerna åkte ett handarbete fram.

Jag lärde mig att det fanns olika typer av handarbeten, gå borthandarbete, åka bil handarbete, kyrkohandarbete och hemma handarbeten. Det här sista har jag utvecklat så jag har i mitt nattduksbord ett kriskitt, om det är svårt att sova, eller idéerna stockar i hjärnan. Det finns virknålar och garn för att stilla behovet så att säga.

Ps. Min mamma har berättat att det inte alltid var så kul att få virkade mensbindor av ullgarnsrester. (Detta var innan dagens moderna engångsbindor). Det kliade så förtvivlat.

Postat 2017-12-04 07:17 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Julkalender #3

Idag blir det lite nöjespyssel. Jag har i många år stört mig på att jag har så fula karottunderlägg. De i kork eller järngaller fungerar till vardags men till helgdags är det taffligt.

Att jag sedan fick ett utmärkt tillfälle att använda min små clips känns bra. 

Den här tekniken heter "quilt as you go" , det kan nog närmast översättas till. Nej, jag vet inte hur jag än tänker blir det hänsyftningsfel. Allt i ett, fodra på en gång, quilta under arbetets gång ja välj själv.

 

1. Rita en mall. 1 hexagon (sexhörning) och ytterliggare en med två cm sömnsmån på varje sida.

Tyg till framsida, tyg till baksida och mellanlägg. Till mellanlägg har jag valt bordsfilt men det är en smaksak.

2. vik och gör i ordnin alla hexagoner med mellan lägg och allt.

Sy en stickning vid mötet framsidetyg och baksidetyg.

Sicksacka ihop dina hexagoner till en så kallad blomma. Sy fast ett hänge om du vill.

Så här blev mina.

Här hittar du en mer detaljerad beskrivning än min.

Steg för steg

Postat 2017-12-03 10:00 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Julkalender #2

Önska dig en julklapp. Luta dig tillbaka för en stund och visualisera att du sitter där på julafton och får ett helt oväntat paket. Tänk vad skönt om någon bara kunde köpa nått så där personligt som passar perfekt. (älskling, fotmassage är ju skönt)

I dagens adresserade reklam kom en liten tidning som innehåll både det ena och det andra. Ett ändsticks set (rundstickor) , lite lyxigt så där. Jag skulle inte bli direkt besviken om det låg under granen. Är så trött på att inte ha rätt längd eller rätt grovlek.

https://panduro.com/sv-se/produkter/sy-sticka/garntillbehor/garntillbehor/andstickor-set-rod-982900

Egentligen tycker jag att du idag bara ska unna dig att segla iväg i fantasin, kanske behöver du faktiskt ingenting. Vilken miljövinning!!

Kram på´re

Anna

Postat 2017-12-02 09:58 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons