Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Annas blogg

Handarbete för nytta och nöje En lisa för själen

Pimpa min kalender.

Jag har fått mig en planeringskalender inför höstens arbete inom textilslöjden. Lite småmallig så där. Men vad! Den är brun! Jag gillar inte brunt, så jag har bestämt mig för att pimpa den. Har verkligen fastnat för de här katedralfönstren så det får bli någon liten variant på dem. Så nu blir det lite syning så här på lördagskvällen.

Postat 2014-06-21 21:39 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Hiss!

Okej, som motpol till gnället kommer här en lista över saker som värmer hjärtat.

1. Människors givmildhet. Alla dessa handarbetsgrunkor och överblivet material som lämnas in till hjälporganistationer och loppisar så vi nördar kan fynda.

2. Återbruk. Att återanvända gamla jeans och t-shirtar sparar en massa på vår natur. Vi kan inte fortsätta att konsumera i den takt vi gör. Så allt som går att använda igen borde göras så.

3. Färdiga projekt. Ja jag har en förmåga att starta allt för många handarbeten, så när något blir klart känns det så skönt. Jag har för många ideér i huvudet och för lite tid känns det som.

4. Feed back och uppskattning. Ja, mitt ego mår så gott när någon tycker att jag gör något bra. När någon vill göra lika eller få lite tips. I de mörkaste tider har jag alltid klamrat mig fast vid mina handarbeten. Skulle alla tyg ta slut och allt garn så skulle jag använda det naturen ger.

5. En förstående familj och omgivning. Utan dem skulle det inte gå. Att få smita ner i vävstugan timmar åt gången utan knorr är en ynnest.

// Tjo och tjimm och en lakrits rem :)

Postat 2014-06-21 15:27 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

grinig kärring på gång.

Det finns några saker i handarbetets tecken som jag tycker illa om. (för att uttrycka det milt) Jag har därför valt idag att göra en 5 i topp lista över saker som får mitt blod att koka lätt.

1. Balklänningar sydda med uddstött nål.
Hur svårt ska det vara att kolla innan man börjar sy att nålen är i toppform? Hela klänningen blir lätt förstörd. Tyvärr kommer säkert fler än jag endast se den irriterande rynkade sömmen.

2. Inte pressat vid sömnad.
Strykjärnet är sömmerskans bästa vän. Det kan dölja även sämre goda sömnadfärdigheter. Framför allt så blir det mer stil och klass på det som tillverkas.

3. Maskinfållade klänningar/kjolar. Okej om det är jeanskjol eller liknande kan det gå för sig. Men för det mesta blir resultat så mycket snyggare om man tar sig tiden att sy fållar för hand.

4. Slarv.
Rent allmänt så är slarv så irriterande. Material är ofta kostsamt, varför inte lägga ner tid och lite kärlek på det man gör? Trådrakt betyder trådrakt vid tillklippning. En söm som ska vara rak, ska inte se ut som en solkurva.

5. Slit och släng.
Att inte ta tillvara textilier utan bara slänga när man bli less. Att inte sy om och laga kläder utan det är enklare att bara köpa nytt. Det går att göra så mycket av lätt solblekta gardiner eller påslakan som fått en liten reva. Underlakanet som är utslitet i mitten och jeansen. T o m gamla trasiga sockar finns det fina användningsområden till!

Kanske är det inte nödvändigt vis i denna ordning jag retar mig mer eller mest men det är de saker jag oftast reagerar på....

Anna som handsyr på sitt katedralfönster....

Postat 2014-06-19 14:03 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

sommarlov?

Nu har sista eleven skickats på sommarlov för denna termin. Nu har jag nöjet att planera för hösten.  Jag hoppas få in mer teknik i klassrummet. Visa film. Visa instruktionsvideor. Andra kulturers handarbete. Historia. Var hittar man inspiration osv. Dags att beställa material och hålla sig inom budgeten.  Lägga upp en bra planering. Ja det finns lite att göra.

Sedan så har jag sommarlov och en massa projekt att göra klart.

Hoppas på att komma in på textillärarlinjen. Håll gärna en tumme för mig :)

Ikväll blev äntligen min virkade väska helt klar och jag tror den ska få gå på vigsel i morgon.

Hej å hopp mot mera pyssel och inget bloggstopp! 

/Anna 

Postat 2014-06-13 22:57 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons