Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Annas blogg

Handarbete för nytta och nöje En lisa för själen

en regnig dag.

Nu skulle då sommarlovets frid lägga sig över mig. Betygen är satta och eleverna fått gått hem. Då visar det sig att jag inte fått godkänt på min sista uppgift. Den var inte tillräckligt didaktisk! Didaktisk! för det första så kan jag inte vara mer didaktisk än att försöka besvara frågorna vad, hur och varför. Sedan är det referenserna, jag är verkligen ett alvarligt inlärningsproblem kring dessa. Nä det här med universitet känns mig övermäktigt. Nya tag och infallsvinklar får bli i morgon då jag mailat ut min text till sånna där människor som verkar kunna sånt här :) på min lärares inrådan. (undra om även hon verkar ge upp på mina tafatta försök till ett akademiskt språk och tänkande).

För att undertrycka min avogt inställda känsla mot dagens motgångar så provade jag ett annat experiment. Jag smälte pärlor i ugnen, kanske inte direkt syrelaterat men pyssligt roligt var det.

En liten snabb guide.
1. olja in en skål. (jag tog en glasskål)
2. fyll på med smältbara rörpärlor tex hamapärlor. Tryck upp pärlorna efter kanten så att det i bästa fall bara blir ett lager pärlor.
3. in i ugnen ca 10 minuter i 200gr
4. låt sedan allt svalna innan du lyfter ur din nya skål ur den andra.

Men tro för all del inte jag jobbar med riktigt handarbete också. Det är som vanligt flera projekt på gång. Ett som är precis nystartat är att sticka en sommartröja. (okej, blir kanske klar till nästa sommar). Just nu har det inte blivit så mycket på den, så jag får återkomma med bild senare.

En deppig Anna

Postat 2015-06-22 20:02 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Till alla oorganiserade.

Här på bloggen brukar man få se exempel på alla fina och organiserade människors syhörnor. För att blotta min egen oförmåga att hålla ordning kommer här en bild tagen från mitt hobbyrum. Eller rättare sagt två bilder över hur mitt rum såg ut i morse när jag insåg att nu är det dags. Dags att försöka ta sig an lagermonstret av nya tyger, gamla tyger, köpta och ärvda. Halgjorda projekt och annat som jag tänkt skulle bli något fantastiskt.

Jag vet att rakt fram i hörnet ska det under allt finnas en vit flyttkartong fylld med gamla jeans. Den kartongen behöver jag om en vecka. Så jag ska nu börja mitt vanskliga arbete med att röja upp denna röra. Vinklar man kameran något så der det ut så här:

Så OM du har ett pysselrum som inte är allt för välstädat och organiserat, tänk då att det finns dem som har det helt galet värre. Att det blev lite oskärpa beror snarast på att jag nästan ramlade in i rummet när jag skulle försöka fotografera.

Min "Bruna" symaskin har gett upp igen! Nu vägrar pressarfoten gå ner utan stannar irriterande några milimeter ovanför tyget. Måste lämna in den, men har ingen lust att lämna till den där människan som säger att det inte är något fel på maskinen. Den har inte fungerat bra sedan den var där senast och nu funkar den inte alls. Tur jag har en till maskin på lager så att säga.

Å andra sidan så har jag en hel del att göra i hobbyrummet ;)

// Anna som gett oredan ett ansikte...

Postat 2014-04-19 13:11 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Pysselhelg

Idag (läs lördag) har det blivit massor av tid framför symaskinen. Först var det dynan till min väns hallmöbel. Den är lite stor nu, men tyget kommer med all säkerhet att krympa vid tvätt. Hon var jättenöjd och det är ju det viktigaste.

Sedan var det makens beställning. Två tvättpåsar att trä över tvättkorgen för att sedan lätt få med sig till källaren. Så i våran hiskeligt fula toa finns nu en ovanligt snygg tvättkorg. :)

Sedan idag söndag har det fortsatt med lite pyssel. Efter lite sökande i mina lager så har jag så funnit ett pippigult och ett svart tyg att sy en lampskärm av. Nu efter så där en 35 år i sy och pysselbranschen funderar jag äntligen på att köpa en skärplatta. Vi får se om min make förstår piken när jag skrev på fejsbook att jag önskade det i julklapp.. Tillräckligt tydligt?

Nej nu ska jag klippa lite hexagoner så jag får se om min ide funkar.

Anna

Postat 2013-10-20 21:39 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nybäddat.

så äntligen kom dagen då min son frivilligt städade sitt rum. Han bäddade men jag hjälpte till att lägga på hans aldeles nya överkast. Nu syns det inte lika mycket hur baksidans röda tyg skär sig mot det orange. Få se hur länge det ska ta innan det ligger på snyggt igen.
Nu är det ett kvar att sy till son nummer tre. Men jag tycker fortfarande att det är roligt fast jag vid det här laget sytt närmare 20 lapptäcken, eller fler... vem håller räkningen :)

Postat 2013-04-05 12:20 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mellanakt

Ja ibland så bara blir det. Jag skrev 2012 på en lapp "jeansmania". Det är nämligen så att jag har sparat gamla jeans i många många år och har en hel flyttkartong full. Så har jag funderat lite vad jag skulle börja med och ett överkast i lappar har jag gjort tidigare men det har min äldsta son tagit med i sitt nya boende. Så två nya lappöverkast till de yngre bröderna kändes som en smart idé. Som ni kanske förstår så tar det en stund att klippa si så där en 900 lappar. När det väl var gjort åtminstone drygt hälften så började jag planera det första.

Nått i den stilen. Eftersom det täcker upp hela den fria ytan i vardagsrummet så var det bara till att sätta igång att sy ihop det hela. De orange lapparna kommer från en varseljacka och ger mer liv i täcket.

varje lapp är lagd lätt omlott och zigzag håller dem ihop med en grön sytråd, det ger ytterligare karaktär till täcket. Som synes har jag mer än blå jeans men det är för att få mer färger än bara blå blå blå. Jag har sedan fodrat med rött tyg vilket skär sig något så in i vassen mot det orange, men gjort är gjort.

Detta täcke kallar jag mellanakt eftersom jag sytt på det när jag egentligen ville väva, eller borde gjort något helt annat men inte kunnat.

Det svåraste i detta kommer att bli att få barnen att bädda sängen! Wish me luck!

// Anna

Postat 2013-03-09 22:27 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Long time no see

jag har inte varit särskilt aktiv här. Men hemma desto mer. Det skulle bli en väv till hösten. Det blev en väv till jul istället. Så första mattan blev i grönt och sedan svart/rött. Ja det kommer bild när den är nedklippt.

Jag har så länge drömt om att sätta upp en mattvarp med svart varp och nu äntligen har det skett. Det känns lyxigt att smyga ner i vävstugan och dunka dunka.

Så här kan det se ut när jag planerar en ny matta. Jag räknar och sätter färger i cluster. Väger och kliar mig i skallen. Till hjälp har jag en riktigt gammal trasmattebok som kommer från min mans mamma eller mormor (har från dem båda) Min mans mamma jobbade på ett väveri i Luleå så jag känner att jag har en hel del att leva upp till...

Ungefär så här ska det se ut. Lite rosengång men inte så mycket. Jag tycker inte jag får till det riktigt men ni får se sedan ska jag förklar vad jag menar.

Jag har färdiga ideér för en hel bunt med mattor, vi får se hur nöjd jag blir till slut.

// Anna som väljer väven istället för Mello.

Postat 2013-03-09 22:08 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Äntligen inspiration.

Jag har länge velat sy nya kuddar då de gamla var solkiga och fula. Jag köpte för länge sedan innekuddar på IKEA, men sedan visste jag inte hur jag ville ha kuddvaren. Så i veckan som var tog jag en tur på stan och bara gick och hämtade inpiration.

En sväng på Myrorna gjorde att jag hittade en kudde med trasmattevävd framsida. Märkligt nog hade jag just stått på Åhlens och gnällt över den dåligt vävda trasmattan som var i samma kollektion. När jag kollar inslaget så är det både flistyg, trikå och inte alltid bomull heller. Nåja, den får hänga med ett tag, jag gillade färgerna.

Hur som helst så blev jag inspirerad och väl hemma så började jag leta i mitt lager av spets, band och tyg. Resultatet blev en stuvbit i vad jag tror är chenelle som jag fått av min granne. En virkad spets från farmors lakan. Ett bårdband som blivit över när farmors mor sytt örngott. Jag använder karborreband från Clas Ohlson på baksidan. Hade tänkt knappar men tyget är så glesvävt att det brukar vara svårt att få snygga knapphål.

Utan att veta om det så har jag med tiden förstått att farmors mor som dog året innan jag föddes var lika förtjust i lila som jag är. Nej jag ska inte tillskriva henne att vara galen i lila som jag är men ändå så har jag hittat trasmattor hon vävt, gardiner och alla broderade sängkläder i nämnda färg. Farmor muttrade annars bara något om "sista chansen".

Postat 2012-04-22 10:33 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons