Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Annas blogg

Handarbete för nytta och nöje En lisa för själen

Julkalender #9

Yoga och mindfulness i all ära men det är när jag sitter framför vävstolen som jag känner fullständigt lugn. Egentligen är det enkelt. Vävstolen finns i källaren. Jag tar aldrig med mig mobilen. Det är det tystades ställe i vårt hur då vi bor precis vid en europaväg.

Jag väver så otroligt långsamt, men jag har inte bråttom. I detta fall är det resan som är viktigare än målet.

Vissa personer säger att när de sätter sig i bilen eller på hästryggen blir de ett med sitt verktyg. Så känner jag för min vävstol. Även om den varken har motor eller stora muskler så är det en mäktig känsla.

Att köpa en begagnad vävstol är oftast en rätt så billig historia. För många är dock problemet att ha plats. Här går det att tänka till lite. Hur brett vill jag väva? Kan jag ställa den i någon vävstuga eller hos någon jag känner? Det finns hopfällbara och bordsvävstolar. Det är nog som vanligt att finns viljan, finns vägen.

Nu blir jag allt lite sugen att gå ner i min källare och väva klart ovan fotograferad matta.

// Syns i morgon. Anna

Postat 2017-12-09 00:04 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En matta till mig själv.

Tänkte jag skulle virka en sån där bläckfisk till små för tidigt födda bäbisar. Då visar det sig att mitt sjukhus inte är intresserad att vara med i det projektet. Tur kanske att jag jobbar i ett annat projekt med hjälp via svenska kyrkan. Sagt och gjort, här kommer min bläckfisk. Den blev ju helt galen. Nåja, för ett litet barn utan trygget kanske det kan vara något.

Min sängmatta har fått frans och ligger nu nedanför min säng. Den blev så fin som jag bara vågade hoppas. Dessutom blev den perfekt längd trots att jag hade rapporter att hålla mig till. Varje trasmatta är en resa i sitt intre minne. Den där duken, den där kjolen tänk vad jag minns. Det innebär också att om jag har tråkiga minnen till någon trasa så behåller jag inte mattan.

Nu ska jag klura på en boll av pentagoner (skolarbete)

// Anna

Om alla människor fick lära sig att handarbeta så skulle de inte kunna bli krig. Alla skulle ju ha händerna fulla med roligt arbete....

Postat 2016-02-16 18:54 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

lite väv, lite lappteknik och stickade strumpor..

Ett livstecken från mig kommer här. Jag mår bra igen. Det var knas i kroppen och in med ett litet, litet piller och poof så var allt ungefär som vanligt.

Har jag handarbetat? om jag har. Har jag fått något färdigt? jovars.

Sagomattan. En matta med möjlighet att fantisera kring. Det blå fältet, är det himmel med moln eller är det brusande vattenvågor som skapar skum. Jag det bestämmer du. (skolprojekt)

Att rabla upp allt annat som blivit klart är rätt meningslöst, vem bryr sig. Bilder ska det vara.

okej jag har börjat på ett mickelpysselprojekt. Insanity quilt är det passande namnet. Varje hegagon är ca 5cm rakt över. Använder mjölkkartonger för att stryka fast tyget och slipper därmed tråckla tyget innan sömnad. Allt är handsömnad. Skönt efter all stickning och virkning.

Det ska bli ett överdrag eller huv som jag kämpar att säga till min nya symaskin Blixten. En gammal beganad industrimaskin. Just nu väntar den på trefas el och tryckluft. Under tiden får jag pimpa den lite.

Bestämde mig även för att sticka något med lite smalare stickor. 2mm närmare bestämt. Man stickar och stickar och inte händer det mycket inte. Resultat blev enligt förhoppning. Ett par ljuvligt sköna bomulls sockor till torra vinterfötter. Problemet är som alltid med bomull att resåren inte håller utan töjer sig snabbt efter varje tvätt. Vet ni, det visste jag den skulle göra men det struntar jag i. Glada fötter ger en glad ägare :)

Nästa helg är det syfestivalen.

Hotell bokat, biljett köpt, ledighet ordnad för maken, barnvakt fixad. Välplanerat så jag hoppas verkligen att det funkar denna gång. Det är över 10 år sedan sist, så nu får det vara dags. Mässtidningen borde komma i lådan idag. Ska kryssa i allt jag vill göra och se. Fattar inte att jag har så tur att min man följer med, han är väl medveten om att det kommer att ta timmar och åter timmar. Han verkar dock inte vara intresserad av någon workshop. *fniss*

Nä nu ska jag fortsätta skissandet på ett skolprojekt. Kom ihåg "Rädda världen, kissa i duschen"

// Anna

Postat 2016-02-15 10:40 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Handarbetsfällan :)

Yngsta sonen valde denna modell. Nu har två mössor blivit klara och jag går raskt vidare med nästa projekt.

Min cirkelkofta känns som ett evighetsprojekt. 550 maskor på rundstickan och det tar ca 30 min för varje varv. Ser dock en ljusning då det bara är 28 varv kvar. Nu har den stickningen precis kommit hem efter en helg i Trondheim och den kommer att få vila då jag behöver börja med arbeten för skolan.

Om drygt en månad ska jag ha 4 band vävda med brickbandsvävning och vanlig bandgrindsvävning. Där har jag lite skisser men är inte helt klar med det. Vidare ska det vara ett antal alster tryckta med textilfärg. Här är ännu färre skisser klara. Det ska läsas lite böcker att reflektera kring. Sedan har vi det svåraste, hitta en utställning kring ungdomskultur som jag kan knyta till textilslöjd. Allt går att knyta till textilslöjd så det är det minsta problemet.

Sedan är det detta evighetsprojekt också, vill inte kalla det ett UFO då jag virkar dit en ruta ibland bara för att överbevisa att jobbet är igång.

Så fick jag en idé att jag behövde en ny hallmatta och en ny sängmatta så då gick jag ner i källaren och framknöt min varp och slog in en rapport. Jag vet, visst är det helt sjukt vad jag hoppar mellan allt skapande men det är som vanligt. Starta projekt är ingen konst men eftersom min hjärna ständigt kommer med nya ideér så blir det svårt att slutföra något. Låter inte helt friskt men vem tusan är helt frisk :)

Det påminner mig om att jag ska väva en enkel bildväv också innan jag ska till skolan. Fast där är skisserna tack och lov färdiga.

Virkning? Jodå jag virkar på lite små projekt också. Det är sådant som är lätt att slita med sig när man ska någonstans. Det är små blommor att ha på bla paket. Det är mormorsrutor till församlingen att sy små barnfiltar till humanitärt arbete.

Nu tänker jag mumsa en banan.

Tjohej Anna.

Postat 2015-09-27 20:24 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

trasmattorna är klara!

Det finns att beskåda i mitt album. Det är Annica, Ville och Mickes matta http://www.sysidan.se/albums/admin/view.htm?ID=502

Vad gör jag nu då? Oj oj oj, finns massor av ofärdiga projekt och tråkiga lagningsarbeten. Fast nu när det svalkar lite så sitter jag på altanen och klipper mattrasor. Har provat skära, riva, elektrisk klipp men blir nöjdast när jag klipper på traditinellt sätt.

Lakanet är så gammalt att jag minns det från min barndom. Hög tid att det får gå vidare i recyklingen.

tack och hej från en pysseltjej.

Postat 2014-08-07 18:52 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

det är nära nu.

Igår blev matta tre klar i vävstolen och tygbommen var nästan fylld. Med darrande och ängsliga händer klippte jag ned den. Det känns lite vemodigt då jag ännu ej planerat nästa matta. Nu ska det knytas frans och sedan ska världen få beskåda mina försök att göra den perfekta mattan.

Klipper mattrasor medan jag bygger upp mod.

Ännu är inte den sista idioten född, ej heller den perfekt komponerade mattan vävd / Anna

Postat 2014-08-05 11:36 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Segelbåt i dimman.

Idag är det lördag. Städa, tvätta och väva :) Det är varmt och klibbigt ute då passar jag på att gömma mig i källaren en stund. Jag läste i en bok att väva trasmattor handlar om att göra en perfekta mattan, dem med den finnaste randningen. Trodde inte det var så för mig. Jag trodde jag bara vävde för att det är så kul. Nu har jag insett att jag också söker den perfekta mattan. Märkligt nog är jag nästan aldrig helt nöjd med mina mattor. Nu har jag äntligen börjat på "segelbåtsmattan" som jag längtat att göra. Först tänkte jag "ja, det är blir bättre än väntat" för att sedan bli osäker om det verkligen är bra. Det är lite mickligt att klippa och greja för att få till båten men med tanke på att det är 40 cm per rapport och jag ska göra 3-3,5m matta så borde jag få kläm på det. Ska försöka få in lite mer rosengång också så den blir livligare.

Här ovan en rapport i mattan och här nedan närbild av själva segelbåten. Vi kan väll säga att den har full vind i seglet istället för att den inte blev så rak..

Postat 2013-08-03 19:53 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

min nya kompis som fixar mattrasor i ett nafs <3

Idag har jag ringt och efterlyst mina lunor. De var försenade. Ute regnar det så det blir inge krattande. Alltså inomhusarbete. Det finns plats för lite handarbete. *jippi* Så jag provkörde mitt nya verktyg. Jag var inte så bra på det där men med lite övning så ska det nog lösa sig. Min man gjorde det första påslakanet så bra så då borde jag kunna också.

Så nu kommer det att gå fortare att få ihop mattrasorna. Det som tar tid nu är att klippa "musöronen" och nysta men det är det verkligen värt! Det dammar noll när man skär men när man sedan nystar blir det mer men då får dammsugaren vara i närheten så jag slipper få småklipp runt hela huset.

Tänk om berget av trasor som ska klippas nu äntligen kommer att krympa, det vore rätt bra.

Postat 2013-05-14 14:40 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ofrivilligt vävstopp.

Bomber och granater. Igår så insåg jag varför skälen i vävstolen har bråkat. Ena lunan har gått sönder. Alltså det lilla hjulet i plast som ska hjälpa tråden från nickepinnarna att löpa fritt har smulats sönder och till följd har nylonsnöret hoppat på sidan och inte alls fungerat som det ska.

Nu har jag skickat lunan med en slöjdlärare på ett av våra gymnasium här i stan för att se om han kan uppfinna en i metall. Vi får väll se, annars så är det bara att beställa nya. Jag som hade tänkt att bli klar med mattan jag håller på med. Jag har kommit 1,5m så det känns lite visset att ta vävuppehåll nu. :( Men denna vecka ska jag plugga och förbereda ett "gigg" på 1,5 h så det är kanske bra att jag inte kan smyga iväg och göra annat,

Kram Anna

Ps. En nyvecka med nya möjligheter bara du sätter gränserna.

Postat 2013-04-08 08:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Long time no see

jag har inte varit särskilt aktiv här. Men hemma desto mer. Det skulle bli en väv till hösten. Det blev en väv till jul istället. Så första mattan blev i grönt och sedan svart/rött. Ja det kommer bild när den är nedklippt.

Jag har så länge drömt om att sätta upp en mattvarp med svart varp och nu äntligen har det skett. Det känns lyxigt att smyga ner i vävstugan och dunka dunka.

Så här kan det se ut när jag planerar en ny matta. Jag räknar och sätter färger i cluster. Väger och kliar mig i skallen. Till hjälp har jag en riktigt gammal trasmattebok som kommer från min mans mamma eller mormor (har från dem båda) Min mans mamma jobbade på ett väveri i Luleå så jag känner att jag har en hel del att leva upp till...

Ungefär så här ska det se ut. Lite rosengång men inte så mycket. Jag tycker inte jag får till det riktigt men ni får se sedan ska jag förklar vad jag menar.

Jag har färdiga ideér för en hel bunt med mattor, vi får se hur nöjd jag blir till slut.

// Anna som väljer väven istället för Mello.

Postat 2013-03-09 22:08 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons